Skocz do zawartości

Kołowrotek do UL

pawelwks

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam na imię Paweł, wracam do spiningu po 3 sezonach przerwy i na rozgrzewkę zabieram się za UL. Kijek mam ale szukam niedrogiego kręciołka do ultralighta (wielkość 1000 - myslę ?źe będzie odpowiednia choć 2000 chyba tez da radę) na kołowrotkach nie znam sie kompletnie bo zawsze bazowałem na opinii znajomych albo sprzedawc?łw i kończyłem z kręćkiem za 300-400zł albo ...shimano catana :D Ale wydaje mi się ze do ultralighta nie potrzebuje bardzo mocnej konstrukcji - będę przeciez łowił lekko. Za to chciałbym mieć coś więcej ni?ź te marne 2-3 ło?źyska bo czasem zało?źę woblera lub trok i będe musiał u?źywać tego kołowrotka ;) . Co do trwałości og?łlnej - niech pokręci ten sezon. Znalazłem kilka tańszych modeli w internecie, opłaca się kupić kt?łryś z nich?

Trabucco Asahi FCX FD 1000

Cormoran Corcast 8PiF 2000

Mikado Mikazuki 1006 FD chyba jednorazowy ale ma płytka szpulkę <3 i na okonia wystarczy i tylko niewiem czy sie takie coś kręci

Cormoran UL-GT 5PiF j.w

CORMORAN BULL FIGHTER 5AiF 1500 j.w ale bez płytkiej szpulki

ten mnie ciekawi:

ROZEMEIJER XPERT FTR 200 na zagranicznych stronach cena 70 ojro a na allegro za 140zł. Podr?łba?

Co sądzicie o tym rozemeijerze? i o pozostałych, da się coś z tego wybrac sensownego?

Z moich doświadczeń wynika, ?źe lepiej jest nabywać sprawdzone konstrukcje. Wynika tak?źe, ?źe tanie modele z koncernu Daiwa/Cormoran to tragiczny wyb?łr.

Ze swojej strony polecić mogę zdecydowanie wszelkie Okumy.

Miałem doświadczenia szczeg?łlnie z tańszymi modelami. Avenger był u mnie kilka lat i ciągle słu?źy młodemu kuzynowi. Kolega Henryk, destroyer kołowrotkowy, nie zdołał w ciągu sezonu unicestwić ani jednej Safiny i to w wersji podstawowej nie Pro. Uwierzcie, niszczył ju?ź w ciągu roku kołowrotki mające o niebo lepsze parametry (przynajmniej na papierze).

Kolejnym przykładem trwałości niech?źe będzie niemal 14-letnia Okuma Chaser. Kołowrotek, kupiony w latach 90', za psie pieniądze a działa do dziś. Smarowałem go w ramach treningu przed godziną. Pracuje ciągle tak samo, przekładnia wymagała tylko jednej podkładki i to baaardzo cieniutkiej, ło?źyska w świetnym stanie, gniazda nie rozjechane. Tylko lakier pozdzierany. Tyrał ten kołowrotek niemiłosiernie. I będzie pracował dalej! Zamierzam go przypiąć do feedera. A ?źe nie łowię na codzień w ten spos?łb to i taki sprzęt mi wystarczy...

Popytaj jeszcze o Spro Passion. Wszyscy zachwalają...

Pozdrawiam

Mariusz