Skocz do zawartości

Jaki zestaw do przynęt 10-20gr ?

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się nad skompletowaniem zestawu castingowego do łowienia przynętami 10-20gr.

Myślałem o:

St.Croix - Triumph Casting + Shimano Scorpion 1001 (lub curado, citica)

Czy powyższy zestaw nadaje się do takiego łowienia?

Który z tych multiplikatorów będzie lepszy?

A może ktoś zaproponuje mi inny zestaw?

Pozdrawiam ;)

Posiadam taki zestaw (6` cw 7-20g i scorpion) i byłem z nim już na pstrągach. Pomimo nie największych umiejętności castingowych, łowię z wielką przyjemnością na przynęty od 6-7 gram (wobki). Co do górnej granicy, to myślę, że nie będzie problemu chyba, że zamierzasz łowić na przynęty stawiające duży opór w wodzie. Jeżeli nie, to polecam. Dziesięć gram lata z tego zestawu jak... naprawdę super :D.

Przychylam sie do stwierdzenia Sławka, dodam tylko iż kijek St.Croix Triumph Casting w długosci 6'0 przy tej samej mocy i deklarowanym c.w. jest jednak wyraźnie bardziej finezyjny od pozostałych kijów z serii Triumph Casting.

Czy do przynet 10-20 gram potrzebny jest aż Scorpion? Wydaje się że nie, w tej gramaturze wiekszosc multiplikatorow niskoprofilowych z lekka, perforowana szpula i jakims systemem antysplataniowym (odsrodkowym lub magnetycznym) pozwoli na komfortowe łowienie, zwłaszcza im bliżej 20 gram :D

Niemniej jednak scorpion 1001 jest o tyle dobrym wyborem, iż obsługuje dosyć szeroki zakres przynęt, wiec jak np. w przyszlosci zamarzy Ci sie lzejszy zestaw, scorpion tez bedzie jak znalazl. Zreszta... przy cenach za jakie mozna obnecnie nabys Scorpiona, przestal on juz byc luksusem :D Skoro mozna kupic Scorpiona za takie pieniadze, szukanie tanszych alternatyw traci znaczenie praktyczne

Ja od siebie moge polecić st.croix Wild River - 8'6 do 3/4oz

Kij pracuje dobrze ze scorpionem i małymi przynętami. Nie wiem jak z dostępnością ale ostatnio kupiłem na basspro za 30$

http://www.basspro.com/servlet/catalog.TextId?hvarTextId=740 70&hvarDept=100&hvarEvent=&hvarClassCode=2&h varSubCode=6&hvarTarget=browse

Czyli kij 6 stóp czteroskład!! z wyrzutem do 5/8oz. Z tym scorpion dopiero pokazuje co potrafi i 7g przynęty śmigają jak fatso :mellow:

[..] Czy do przynet 10-20 gram potrzebny jest aż Scorpion? Wydaje się że nie, w tej gramaturze wiekszosc multiplikatorow niskoprofilowych z lekka szpula pozwoli na komfortowe łowienie, zwłaszcza im bliżej 20 gram :D [..] przy cenach za jakie mozna obnecnie nabys Scorpiona, przestal on juz byc luksusem :D

Właśnie cena mnie kusi :D

Co miałeś na myśli mówiąc aż skorpion? To znaczy że jest on dedykowany do lżejszych zestawów? Czy może przy pracy 7-20gr ni będzie miał co robić?

Czym różnią się Curado i Citica?

(przepraszam, że nudzę, ale w temacie castingu jestem świeży i chłonę ile mogę)

pozdrawiam :D

dawid

W zasadzie poprzednicy powiedzieli juz wszystko. Ja dodam jeszcze jedną małą uwagę. Piszesz, ze interesuje cię 10-20g i faktycznie Triumph + scorpion będzie w sam raz. Jesli jednak do tego zestawu dasz np5 cm gume na 6g główce to tez poleci na satysfakcjonujący dystans. Wniosek z tego, ze przy lotnej przynecie z tego zestawu rzucisz tez lżejszym wabikiem, co się czasami przydaje w lowieniu okonii albo sandaczy

pozd JW

cześć ja scorpionka polecam w 100% od niedawna jestem posiadaczem tego multika(dzięki pomocy kolegi z tego forum :mellow: ),ładuje 3gr główki górny zakres kończę na sloderki 7S(w moim przypadku :D ,choć nie przeszedł jeszcze ten multik testu na większej rybie wydaje się być mocny jak na swoje gabaryty :mellow:,(świadczy o tym fakt iż cześćiej w rubryce kupie/sprzedam,jest ogloszenie kupię scorpiona :mellow: )

ja go urzywam do castingowego HaeMa62 2.45 cw 5-18 (pod bolka)i fajnie wszystko gra(oprucz bolków narazie :lol: ),szczerze polecam :D scorpoinka

pozdro

hasior