dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zastanawiałem się nad skompletowaniem zestawu castingowego do łowienia przynętami 10-20gr. Myślałem o: St.Croix - Triumph Casting + Shimano Scorpion 1001 (lub curado, citica) Czy powyższy zestaw nadaje się do takiego łowienia?Który z tych multiplikatorów będzie lepszy?A może ktoś zaproponuje mi inny zestaw? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Posiadam taki zestaw (6` cw 7-20g i scorpion) i byłem z nim już na pstrągach. Pomimo nie największych umiejętności castingowych, łowię z wielką przyjemnością na przynęty od 6-7 gram (wobki). Co do górnej granicy, to myślę, że nie będzie problemu chyba, że zamierzasz łowić na przynęty stawiające duży opór w wodzie. Jeżeli nie, to polecam. Dziesięć gram lata z tego zestawu jak... naprawdę super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 To super nawet bardziej by mi pasowało 7-20 gr. Pytanie podtrzymuję. Który z tych multiplikatorów? Może cały zestaw inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Przychylam sie do stwierdzenia Sławka, dodam tylko iż kijek St.Croix Triumph Casting w długosci 6'0 przy tej samej mocy i deklarowanym c.w. jest jednak wyraźnie bardziej finezyjny od pozostałych kijów z serii Triumph Casting. Czy do przynet 10-20 gram potrzebny jest aż Scorpion? Wydaje się że nie, w tej gramaturze wiekszosc multiplikatorow niskoprofilowych z lekka, perforowana szpula i jakims systemem antysplataniowym (odsrodkowym lub magnetycznym) pozwoli na komfortowe łowienie, zwłaszcza im bliżej 20 gram Niemniej jednak scorpion 1001 jest o tyle dobrym wyborem, iż obsługuje dosyć szeroki zakres przynęt, wiec jak np. w przyszlosci zamarzy Ci sie lzejszy zestaw, scorpion tez bedzie jak znalazl. Zreszta... przy cenach za jakie mozna obnecnie nabys Scorpiona, przestal on juz byc luksusem Skoro mozna kupic Scorpiona za takie pieniadze, szukanie tanszych alternatyw traci znaczenie praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Ja od siebie moge polecić st.croix Wild River - 8'6 do 3/4ozKij pracuje dobrze ze scorpionem i małymi przynętami. Nie wiem jak z dostępnością ale ostatnio kupiłem na basspro za 30$ http://www.basspro.com/servlet/catalog.TextId?hvarTextId=740 70&hvarDept=100&hvarEvent=&hvarClassCode=2&h varSubCode=6&hvarTarget=browse Czyli kij 6 stóp czteroskład!! z wyrzutem do 5/8oz. Z tym scorpion dopiero pokazuje co potrafi i 7g przynęty śmigają jak fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 [..] Czy do przynet 10-20 gram potrzebny jest aż Scorpion? Wydaje się że nie, w tej gramaturze wiekszosc multiplikatorow niskoprofilowych z lekka szpula pozwoli na komfortowe łowienie, zwłaszcza im bliżej 20 gram [..] przy cenach za jakie mozna obnecnie nabys Scorpiona, przestal on juz byc luksusem Właśnie cena mnie kusi Co miałeś na myśli mówiąc aż skorpion? To znaczy że jest on dedykowany do lżejszych zestawów? Czy może przy pracy 7-20gr ni będzie miał co robić? Czym różnią się Curado i Citica? (przepraszam, że nudzę, ale w temacie castingu jestem świeży i chłonę ile mogę) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Mialem na mysli to ze scorpion obsluguje rowniez przynety ponizej 10 gram (chociaz zalezy w jak wprawnych rekach i czesto jest kupowany wlasnie do lzejszego lowienia... tym bardziej poradzi sobie z przynetami z podanego przez Ciebie zakresu c.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Cześć,Mnie jeszcze interesuje na jakie ryby chcesz stosować casting, bo niekiedy to najważniejsze pytanie PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Sandacz, szczupak, okoń. Niestety na Wiśle w Krakowie nie możemy się cieszyć niczym więcej z ryb spinningowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 dawid W zasadzie poprzednicy powiedzieli juz wszystko. Ja dodam jeszcze jedną małą uwagę. Piszesz, ze interesuje cię 10-20g i faktycznie Triumph + scorpion będzie w sam raz. Jesli jednak do tego zestawu dasz np5 cm gume na 6g główce to tez poleci na satysfakcjonujący dystans. Wniosek z tego, ze przy lotnej przynecie z tego zestawu rzucisz tez lżejszym wabikiem, co się czasami przydaje w lowieniu okonii albo sandaczypozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Bardzo dobrze. Pozostaje mi kupić taki zestaw. Polecicie jakiś e-sklep? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 scorpion albo z drugiej ręki, co może być trudne bo nikt nie chce sie go pozbywać , albo ebay. Triumph casting to skontaktuj się w Wojtkiem Żbikowskim z łódzkiego Krokusa. Jego nick to @żbik, albo www.zbik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Mogę kupić nowy..dam i 600zł (a co!). Dobry sprzęt musi swoje kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 cześć ja scorpionka polecam w 100% od niedawna jestem posiadaczem tego multika(dzięki pomocy kolegi z tego forum ),ładuje 3gr główki górny zakres kończę na sloderki 7S(w moim przypadku ,choć nie przeszedł jeszcze ten multik testu na większej rybie wydaje się być mocny jak na swoje gabaryty ,(świadczy o tym fakt iż cześćiej w rubryce kupie/sprzedam,jest ogloszenie kupię scorpiona )ja go urzywam do castingowego HaeMa62 2.45 cw 5-18 (pod bolka)i fajnie wszystko gra(oprucz bolków narazie ),szczerze polecam scorpoinka pozdrohasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi