mrWhite7 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) T Panie Arturze. Wszyscy producenci odzieży z membranami sugerują unikanie suszenia w bębnach wysokoobrotowych i wysokotemperaturowych. Taka obróbka niszczy membrany w przyspieszonym tempie poprzez ścieranie i zamykanie porów. Spray faktycznie bardzo skuteczny. Tak zaleca producent sprayu ale można oczywiście spróbować suszyć w tradycyjny sposób .Myślę że jest to spowodowane tym że amerykanie masowo po praniu suszą suszarkami bębnowymi ,chyba takie nawyki kulturowe. Ważne by kurtka przed pryskaniem była wilgotna a spray jest kozackiSims zaleca inne suszenie po impregnacji tym środkiem https://youtu.be/Ss5ncChHp8E Edytowane 9 Marca 2016 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Tu można oglądnąć test dwóch wiodących środków impregnacyjnych ReviveX vs. Nikwax DWR https://youtu.be/LRbXy8Hn4Z0 Widać dokładnie że tkanina zaimpregnowana RiviveXem szybciej pozbywa się nadmiaru wody i jest lepiej chroniona Edytowane 9 Marca 2016 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Grangers przez kogoś polecany to lipa nie polecam.Kupiłem w tamtym roku i żałuję wydanych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szycha81 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 hej do membrany graffa uzuwam impregnatu i mydła nikwax-rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ja też mam kilka kurtek Geoffa i też je eksploatuję intensywnie i też często łowiąc w morzu , chociaż już pisałem o pielęgnacji kurtki w innym wątku to podzielę się tą informacją tu , bo nienależyta pielęgnacja może z wartościowej kurtki zrobić cieknącą bluzę. Piorę w pralce używając Perwoolu ( można w normalnym proszku ) a następnie jeszcze mokrą kurtkę wyciągniętą z pralki impregnuję sprayem http://www.adh-fishing.de/ausruestung/reinigung-pflege-und-kleben/mcnett-revivex-impraegnierspray i wrzucam całość do suszarki bębnowej . Po wyjęciu kurtka jest czysta i należycie zaimpregnowana. Ten spray to najlepszy i najskuteczniejszy środek do impregnacji materiałów oddychających , pozostałe specyfiki można co najwyżej wrzucić do pojemnika na śmieci .Produkt polecany na wielu zagranicznych forach wędkarskich ,jako najlepszy i najskuteczniejszy . Wytopiłem go na forum łowców troci bałtyckiej jako środek do impregnacji kurtek do brodzenia a wiadomo że dla odzieży jest to środowisko ekstremalne , więc zastosowałem go i polecam innym .Odkopując nieco temat : czy ktoś mógłby coś skrobnąć ( może Artur właśnie ) na temat ustawień suszarki bębnowej przy suszeniu zaimpregnowanej Revivex'em odzieży ? W instrukcji w języku niemieckim ( który jest mi zupełnie obcy ) kumpel doczytał , że należy ustawić maksymalną temperaturę do tego typu ( membranowych znaczy ) ubrań . Czy chodzi o maksymalną temperaturę , jaką można ustawić na suszarce ? Czy też maksymalną temperaturę przewidzianą przez producenta odzieży ? Ta z kolei , podawana na metce , dotyczy temperatury prania a nie suszenia . Ktoś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Cześć, a jak mocno należy tym preparatem spryskać materiał ? Na ile wystarczy taka flaszka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Ja używam Nikwaxa. Ale po kolei - jakiś czas temu, no może to już w latach można liczyć, nabyłem komplet tzn. spodnie i kurtkę firmy Maver, oddychające itp. Fajnie się w nich chodziło, dopóki moja małżonka, nie wrzuciła tego kompletu, jako mocno zabrudzonego do prania razem z firankami (z wybielaczem). Odzież utraciła wszystkie przyrodzone parametry. Pytałem tu i ówdzie min. tu na forum, po czym uprałem w Nikwaxie, normalnie z wirowaniem, i zabezpieczyłem sprayem Nikwaxu pryśniętym na lekko wilgotną odzież. Wszystko wróciło do normy, i od tamtej pory tak postępuje. Może są lepsze środki, ale ja jestem leniwy i szkoda mi czasu i pieniędzy na szukanie zamiennika czegoś, co już się sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Panowie , którego Nikwaxa polecanie bo jest ich co nie miara? https://kluczka.pl/wyszukiwarka?advanced-search=1&search_phrase=nikwax&category=0&producer=0&price_from=&price_to= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Cześć, a jak mocno należy tym preparatem spryskać materiał ? Na ile wystarczy taka flaszka ?Flaszka ma 300 ml . Producent zaleca dokładne spryskanie impregnowanej powierzchni z odległości 15-30 cm a zawartość ma wystarczyć na 4-8 sztuk odzieży . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Czego używacie do prania swojej odzieży przeciwdeszczowej ?Bo ja mam pewien problem. Kolega polecił mi płyn firmy Nikwax TX, który był rekomendowany i jako jedyny dostępny w głównym sklepie GoffAnderson. Uzywa go od 3 lat i twierdzi ,ze działa bardzo dobrze. Teraz jedynym i rekomendowanym środkiem jest Grangers, a o Nikwax pisza ze po jakimś czasie rozpuszcza ich membrane. Po opiniach użytkowników widze, ze jednak Nikwax zbiera troche lepsze recenzje, szczególnie impregnat. Mam tez odziez z Gore-tex i prosilbym o polecenie plynu ktorym moglbym bez obaw prac bez obaw wszystkie ciuchy z roznymi rodzajami membran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Tani i dobry, jest też w sieciówkach. https://allegro.pl/oferta/perwoll-plyn-do-prania-sport-active-care-2-7l-45pr-9942333938?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_supermarket_utrzymanie_czystości_supermarket_cleaning&ev_adgr=Chemia+gospodarcza&gclid=Cj0KCQjwvO2IBhCzARIsALw3ASqovpGoFqk6gyjfiLKTau3kiWK9SCkt1JFzLHR5_FAyWvHfePIsLUUaAjj8EALw_wcB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Cześć, tego to ja używam tylko no ubrań bez membrany. Jakoś mam obawy, czy jej nie uszkodziTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) Do prania perwool sport, do impregnacji grangers. Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Wyprałem kurtki bez membrany w ww. Perwolu i jak wyschły 2x w odstępach 30 min Tarrago nano protect w sprayu. Na deszczu nie sprawdzałem ale pod kranem zrobila się miska z woda, więc obiecujaco to wyglada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi