Skocz do zawartości
  • 0

Prędkość na pontonie

daromaju

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może to podzielić.

Zacznę.

Jak ktoś ma ochotę to niech tabelkę zaproponuje.

Proponuję (dobrze dodać rozmiar śruby i wagę załogantów + graty w nawiasie + silnik !!!) :

I. Ponton do 330 cm

1) silniki 2T

a) do 6 KM

b. - 10 KM

c) powyżej 10 KM

2) silniki 4T 

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

c) powyżej 10 KM

II. Pontony 330 - 400 cm

1) silniki 2T

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

c) powyżej 10 KM

2) silniki 4T 

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

- Kolibri KM330D TOHATSU      6 KM      23-25 km/h 123 kg , 12-14 km/h 190 kg 

- Kolibri KM330D YAMAHA     9,9 KM      33-35 km/h 150 kg , 22-24 km/h  200 kg

c) powyżej 10 KM

III. Powyżej 400 cm

1) silniki 2T

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

c) 10 - 20 KM

d) powyżej 20 KM

2) silniki 4T 

a) do 6 KM

b.  6 - 10 KM

c) 10 - 20 KM

d) powyżej 20 KM

Edytowane przez godski

• 0

Ja zapytam inaczej. Od kiedy to prędkość ma znaczenie podczas łowienia ? Na wyścigi łowicie czy o co kaman ?

Hmm, jak mam do objechania 10km rzeki, to.ma.znaczenie czy na start dotrę w 2h czy 15 minut.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• Like 5

• 0

Ja zapytam inaczej. Od kiedy to prędkość ma znaczenie podczas łowienia ? Na wyścigi łowicie czy o co kaman ?

Zdecydowanie ma, taki przykład.

Płynąc z Nadola na łąki 30 km/h płyniemy w jedną stronę 10 minut a pchając wodę 10 km/h 30 minut. W obie strony to 40 minut. Nie lepiej ten czas poświecić na łowienie ?

Edytowane przez godski
  • Like 2

• 0

Panowie podajecie skrajne przyklady ...

Na bajorkach 50-100 hektarów zgoda. Na akwenach kilkusethektarowych i większych oraz dużych rzekach zdecydowanie nie zgadzam się z Twoim zdaniem.

Obleć lepsze miejsca w ciągu 1-2 dni na Dadaju czy tez na Wiśle w Pulawach pchając wodę.

• 0

Jak kupię ponton to pomaluję na czerwono bo jak wiadomo ogólnie czerwone jest najszybsze.

Żeby nie być gołosłownym

i zrywki nie zapomnijcie zapiąć bo może przez przypadek być najszybszy sam płynący ponton. Edytowane przez Paweł J
  • Like 4

• 0

Maverik 300D  Yamaha 8KM2T Max na pusto 32km/h. Przelotowa 1 osoba pełen szpej 20~22km/h. Na wiosnę zmieniam na 15KM.

A po co szybciej? Jak miałem lekki ponton jechałem autem na miejscówkę wodowałem i pływałem po 2 km w górę i dół. Obecnie M waży więcej od K i woduję się w porcie, na miejscówkę mam 6 do 10km... 10km/h w przelotowej zrobi dla mnie wielka różnicę.  A jak będę mógł latać z dzieciakami w ślizgu to już będzie bajka.

• 0

I. Ponton do 300 cm

1) silniki 2T

a) do 6 KM

b. - 10 KM

c) powyżej 10 KM

2) silniki 4T 

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

c) powyżej 10 KM

II. Pontony 300 - 400 cm

1) silniki 2T

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

- Maveric 300D   Yamaha      8 KM       32 km/h  120 kg     @Tresor   

c) powyżej 10 KM

2) silniki 4T 

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

- Kolibri KM330D TOHATSU      6 KM      23-25 km/h 123 kg , 12-14 km/h 190 kg  @godski

- Kolibri KM330D YAMAHA     9,9 KM     33-35 km/h 150 kg , 22-24 km/h  200 kg   @godski

c) powyżej 10 KM

-  XBoat 320        Yamaha 9,9->15 KM    33-35 km/h  300 kg   śruba 9 1/4 × 11 - @dolot

III. Powyżej 400 cm

1) silniki 2T

a) do 6 KM

b. 6 - 10 KM

c) 10 - 20 KM

d) powyżej 20 KM

2) silniki 4T 

a) do 6 KM

b.  6 - 10 KM

c) 10 - 20 KM

d) powyżej 20 KM

Edytowane przez godski

• 0

Hehe

Jak sięgam pamięcią to kilka lat wstecz śmiali się ze mnie tutaj, że dodatkowo montuje silnik dziobowy do łódki, takie samo było gadanie jak założyłem 50hp do łódki :)

Teraz to każdy chce szybciej i większość ma dziobówki :D

To trochę nie tak. 

Łódka czy ponton ma się ślizgać we dwie czy trzy osoby ze szpejem czyli 25-30 km/h wystarczy na zdecydowanej większości wód moim zdaniem. Szybciej być nie musi.

• Like 1

• 0

Ryby to nie wszystko. Przychodzi wekkend (ja łowię tylko w tygodniu) Zabierasz dzieci nad wodę. Chcesz trochę się po wygłupiać, pociągać dzieciaka na ślizgu. Zrobić rzeka 50km w jedna stronę.... Wtedy mocy nigdy za wiele. :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ryby to nie wszystko. Przychodzi wekkend (ja łowię tylko w tygodniu) Zabierasz dzieci nad wodę. Chcesz trochę się po wygłupiać, pociągać dzieciaka na ślizgu. Zrobić rzeka 50km w jedna stronę.... Wtedy mocy nigdy za wiele. :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Z tym się zgadzam, dla rozrywki nigdy nie za szybko.

Poza tym grzanie na fali pontonem przy dużej fali grozi połamaniem wędek i pozbycie się sprzętu lub siebie.

• 0

2T? 4T? Jakie łączne obciążenie z silnikiem?

Ja 130kg kotwica 10kg accumulator 22kg sonar 2wie weeki pudelko przynent 4stroke 11 pitch sruba przy 9 pitch 36kmh 8 pitch 4 blade 32kmh ,kupie 11pitch 4 blades zobaczymy co bedzie sie dzialo

Po zalozeniu oslony na srube predkosc spadla 6-7 km/h

Edytowane przez sharkfishing