Skocz do zawartości

TANI Casting

warciak

Rekomendowane odpowiedzi

:D Chciałbym skompletować na maja sprzęt castingowy ale czy na początek musi to być sprzęt z wysokiej półki czy może być jakiś standard.

Czy rzeczywiście są takie ogromne różnice? :D

W miare możliwości proszę podać np sprzętu do lekkigo jerk-ingu i popero-wania???

poperowiec

mnie nie stac na kiepski sprzet wiec od razu kupuje rzeczy dobre/sprawdzone. o ile na kiju jeszcze jakos mozna zaoszczedzic, mam tu na mysli niezle i niedrogie kije np. probass albo cabelas to na mlynku juz nie warto. najlepiej kup cos solidnego za pierwszym razem a starczy ci na dlugo.

sugeruje curado 201D lub zbierajacego swietne opinie abu revo.

do lekkiego jerkowania i poperow beda chyba w sam raz.

pozdrawiam i zycze powodzenia.

cześć

Warciak, jesli to ma byc sprzęt do jerkowania to kup sobie kij Dragona millenium do 60g i np. Daiwę Procaster, albo Team daiwę Adventage HL, ewentualnie ABU C3 4601. Za taki zestaw nie dasz więcej niż 600 zł. Jak masz więcej kasy to W gre wchodzi jakiś st Croix o mocy 25 lb albo budowanie kija na mocnym blanku Batsona w FC. Multik to shimano Curado 201DPV albo shimano calcuta 201.

przejrzyj zasoby forum, temat był juz poruszany

pozd jerzy

p.s jesli chcesz lowic zestawem jerkowym to zapomnij o rzucaniu poperami, a juz napewno tymi po 5cm i kilka gram.

@Warciak,

Koledzy dobrze Ci radzą, gdybyś sprecyzował przynęty jakimi chcesz łowić, jakie ryby i w jakich warunkach - pewnie poradzili by Ci jeszcze więcej.

Lekki jerking mozna rozumiec rowniez jako lowienie na male jerki typu slider 7, a do tego wystarczy sredni kij castingowy, np. Triumph Casting do 3/4 oz. Tak sie składa że mam nawet taki na zbyciu Embarassed zreszta do 1 oz. tez tylko jeszcze nie wstawilem ogloszenia Jak pogadasz z Remkiem w sprawie multika, to w 600 powinenes sie zmiescic

:unsure:

Witaj jerzy

Próbuje rozwiązać mój problem sprzętowy 600 zł to jak na mnie b.duży wydatek na popery mówisz nie połowie to b.cenna wskazówka

przyznam sie szczerze nie wiedziałem :huh:

odnośnie przynęt to w przedziele od 5 -20 gr myśle ,że sprzęt powinien być chociaż troche uniwersalny.Aha moją przynętą która nakiju spędza 60% wędkowania jest poper proszę wziąść to pod UWAGĘ

łowie głównie na starorzeczu warty i na dość płytkim odcinku zalewu ale głownie poświęcam się staruchom :D

_________

poperowiec

Jeśli tak to polecam Bass Pro Bassmaster. Kupisz go w Amerykańskich sklepach internetowych bądź na jakiejś amerykańskiej odmianie Allegro. Widziałem tam urzywane młynki w dobrym stanie za 45$ to jest sto ileś zł.

Co do wędki to może Jaxon ale mówią o nim krytycznie. W karzdym razie to sprzęt w miarę tani i nie rozleci się przy pierwszej wyprawie :D.

Pozdro JJ@

Co do wędki to może Jaxon ale mówią o nim krytycznie. W karzdym razie to sprzęt w miarę tani i nie rozleci się przy pierwszej wyprawie :D.

Jeśli chodzi o wędziska Jaxona to mam o nim pozytywne zdanie.

O kołowrotkach mieszane.

Warciak

No nie, na Poppery z zestawu jerkowego to nie bardzo. Chyba, ze nabędziesz takie po kilkadziesiąt gram. Ja mam Kamatsu PoP ważący 20g i z zestawu jerkowego jakoś leci. Jeśli chcesz łowic na powiedrzchniowce typowym kijem jerkowym to pozostaje Ci korzystać z takich przynęt jak np. Mass Marauder Junior, ale miedzy nim a 5cm poperkiem jaxon jest spora różnica :lol: :lol:

Mozesz iść na pewien kompromis i zastanowic sie nad tym co proponowal Friko, czyli zestaw średni, który umożliwia rzucanie mniejszymi jerkami pokroju Slidera 7S (21g) albo co w twoim przypadku może byc ciekawe wersji 7F (17g). Kupujesz kija o mocy 17 lb czyli np. St Croix Triump casting i jakis niedrogi niskoprofilowy multik i na łowienie szczupaków w zarośnietych starorzeczach Warty jak znalazł. W 600 zł zmiescisz się napewno.

jerzy

p.s Jonhy, mój profix jerk rozlecial sie po 1 wyprawie. (przelotki)

Wpisz w Googlach Bass Pro Bassmaster albo nazwę innego kołowrotka i wyskoczą ci na początku strony zagraniczne.

Jeżeli znasz angielski to po prostu wkładasz młynek do koszyka pisze ci o dodatkowych opłatach gdy sprzedają za granice podajesz adres zamawiaszi już :D

Wadą jest tylko duży koszt przesyłki no i to że długo idzie :(.

:D Dziękuje wam wsztstkim za odpowiedzi mam nadzieje że skompletuje odpowiedni sprzęt :D

Jeszcze jedno małe pytanko z tymi zakupami za oceanem jakbyście podrzucili jakieściekawe linki i jak to jest z płatnościami???

_________

poperowiec

warciak 90% interesujących cię rzeczy znajdziesz na www.ebay.pl

mozesz jeszcze korzystać z sklepów wysyłkowych takich jak Cabelas czy Tacklewarehouse a z japońskich japantackle.com

good luck

J