Skocz do zawartości

Cast pod Twitcha

Wudarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Interesuję mnie wędka pod okoniowy twitch - oczywiscie z pazurem ;). Cos najlepiej 2-10 2-12g dwusklad do 2m. Znacie moze Panowie (ewentualnie Panie :) ) jakis taki kijek seryjny ? Sparowany bedzie z aldebaran bfs xg i szpulą Availa. Dodatkowo mozecie polecic jakies woblerki pod twitcha okoniowego :)

Z góry dzieki za odp i zapraszam do wyrażania swoich opinii. 

Pozdrawiam 

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kijka ze stajni Megabass z serii Hyuga model 64L,cudowny kijek w takich właśnie parametrach do szarpania wobków i agresywnego opadu ;)

edit:przeoczyłem że jednoskład,oczywiście kijek produkowany w dwóch wersjach  :)

Edytowane przez Hipis
  • Like 2

Dzięki śliczne za wszystkie podpowiedzi i czekam na wiecej propozycji :). Podpytam jeszcze, czy te wędki dobrze ładują sie przy wagach 2-3g ? i jak wyglada ich ugiecie ? interesuje mnie głębokie pod rybą :) ale zeby nie klekal przy podszarpywaniu :). Oraz dlugosc dolnika, przyzwyczailem sie do rzutów jedną ręka i krótkich dolnikow i przy tym chcialbym pozostac :D. Obecnie TEORETYCZNIE pod twitcha mam Fenwicka elitetech smallmouth 3-18 w jednym skladzie ale jak dla mnie to on jest zbyt pałowaty. Jezeli ktos reflektowalby na zamiane za niego to tez chetnie mozemy pogadac :)

Pozdrawiam

A ja szukam wędki pod pstrągowy twitching. W oko wpadł mi Major Craft Troutino TTS-B4102UL. Łowię na ciut większej rzece, więc potrzebuję rzucać woblerem twitchowym na 15-20m. Będę śmigać typowymi twitchami, ale byłoby miło gdyby kij uciągnął jakiś woblerek pod prąd. Docelowe ryby mają być dość duże (50+) Jest sens zaopatrzyć się w taką szpadę? Chcę go sparować z MGX'em z tuningową szpulą.

Sławek jest . Aż sam się musiałem przekonać i się da. Mój najbardziej uniwersalny kij czyli shobu nagai uzbrojony spiralne w torzajty. Rzuca ponad 20 metrów buffetem 43s (2,4g) i niema problemu z większą sztuką. Przetestowany na sumie 110 . Rzadko łowię tak lekko u mnie działa głównie jako sandaczówka do 15 gram. Jakbyś chciał rzucić okiem lub buffetem zapraszam do Mińska

• Like 5

Sławek jest . Aż sam się musiałem przekonać i się da. Mój najbardziej uniwersalny kij czyli shobu nagai uzbrojony spiralne w torzajty. Rzuca ponad 20 metrów buffetem 43s (2,4g) i niema problemu z większą sztuką. Przetestowany na sumie 110 . Rzadko łowię tak lekko u mnie działa głównie jako sandaczówka do 15 gram. Jakbyś chciał rzucić okiem lub buffetem zapraszam do Mińska

Z chęcią zobaczę ten kij :) 

Miłem te shobu , z tackle24.de i za długo u mnie nie zagościła oglnie jak ciężki, Dziwny do łowienia dużych ryby na małe przynęty  do tego dość tępy w odbiorze jak na sandacza , góra to pod 20g  ubranie w delfina i delte

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

Wszystko jest subiektywne. Ten Veloce RV (14 g., 14 lb) na którego masz ochotę - i tak go nie sprzedam  ;) - dla mnie średnio nadaje się pod twitcha. Przez sprzedającego opisany był jako wędzisko, które podoła 20 g przynętom. Ja już przy 15 zaczynam czuć dyskomfort.

• 1 miesiąc temu...

Blanku nie polecę ale jakbyś gdzieś dopadł to:

http://team-rapa.pl/sklep/produkt/veloce-neo-cast-69mh-brak/

to miałbyś problem z głowy,oczywiście jeśli akceptujesz jednoskładowość i długość.Miałem,sprzedałem,żałuję jak w zasadzie każdego sprzedanego kija ;)

• Like 1

A ja szukam blanku pod twitching szczupokowy, żeby ogarniał już od wabików 10gr i nie kucał przy balisongu 130sp (24gr)

co możecie polecić??

Piękny pod sandacza ale i do twitcha rewelka

EVER  GREEN  KALEIDO  INSPIRARE  “BLACK  RAVEN”  TKIC-66MH-BK

6’6” (198cm)  1/4 – 3/4  oz. (7-21gr)  8-16 Lb 

117gr

• Like 1

A ja szukam blanku pod twitching szczupokowy, żeby ogarniał już od wabików 10gr i nie kucał przy balisongu 130sp (24gr)

co możecie polecić??

Tak jak pisali we wcześniejszych postach koledzy Kondzio77 i Yamakato:

Megabass Orochi F4-65X4 ONETEN STICK- to genialny kij do twitchingu.
Type: Baitcasting
Length: 6’ 5”
Power: F4 (Medium)
Taper: Regular
Lure Weight: ¼ – ¾ oz.
Line: 8 – 20lb.

Kij ten został specjalnie opracowany do przynęt typu jerkbait - kultowego już modelu Megabass Vision Oneten.

O ile mi wiadomo, kij w tej wersji blanku nie jest już produkowany. Opisany jest do 21 g, ale spokojnie ogarnie znacznie więcej. (Na przykład Deps Balisong 130SP, o którym wspominałeś).

To kij nie tylko do przynęt minnow, ale również do 'top water'.

To super wędka i jeśli masz możliwość zakupu jej, to naprawdę polecam!

Jego następca to kij o takich samych parametrach, lecz zbudowany na innym blanku ( z wieloosiową warstwą włókien metalowych, które układane są pod kątem 47 stopni w układzie trójwarstwowym - kabt(X47-ASL Metal Fiber Blanks)

Nazwa tego modelu to:

Megabass Orochi XXX F4-65K Oneten Stick

https://www.megabass.co.jp/site/information/orochixxx_sp/

Edytowane przez Jake 6
  • Like 2

Tak jak pisali we wcześniejszych postach koledzy Kondzio77 i Yamakato:

Megabass Orochi F4-65X4 ONETEN STICK- to genialny kij do twitchingu.

Type: Baitcasting

Length: 6’ 5”

Power: F4 (Medium)

Taper: Regular

Lure Weight: ¼ – ¾ oz.

Line: 8 – 20lb.

Kij ten został specjalnie opracowany do przynęt typu jerkbait - kultowego już modelu Megabass Vision Oneten.

O ile mi wiadomo, kij w tej wersji blanku nie jest już produkowany. Opisany jest do 21 g, ale spokojnie ogarnie znacznie więcej. (Na przykład Deps Balisong 130SP, o którym wspominałeś).

To kij nie tylko do przynęt minnow, ale również do 'top water'.

To super wędka i jeśli masz możliwość zakupu jej, to naprawdę polecam!

Jego następca to kij o takich samych parametrach, lecz zbudowany na innym blanku ( z wieloosiową warstwą włókien metalowych, które układane są pod kątem 47 stopni w układzie trójwarstwowym - kabt(X47-ASL Metal Fiber Blanks)

Nazwa tego modelu to:

Megabass Orochi XXX F4-65K Oneten Stick

https://www.megabass.co.jp/site/information/orochixxx_sp/

Bardzo idealny opis. Brawo