Skocz do zawartości

Cast pod Twitcha

Wudarek

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...

Miałem Shimano poison adrena 198 cm do 30 g. Kapkę za mocny dla mnie - poszedł do kolegi z forum.

Od razu kupiłem to samo ale do 21g dł 191 cm :)

wystarczająco sztywny do szarpania woblerami, a jednocześnie powinien fajnie pracować pod rybą - piszę to na podstawie swoich doświadczeń z mocniejszą wresją, która przy prowadzeniu przynęt jest sztywna pała, a pod rybą chodzi stosownie do rozmiaru ryby.

IMG-20200129-152723.jpg

Z bardziej praktycznych uwag:

steez wyważa idealnie. 

kij 95g, steez 160g.całość mega lekka.

idealnie leży w ręce.

zillion tw 1516 waga ok 215g - czuć że większa waga jest w ręce.

środek ciężkości wypada na multiku a nie przed nim.

wciąż fajnie się tym macha.

Wydaje się, że zarówno w połączeniu z zillionem jak i steezem, zestaw nadaje się do całodziennego łowienia.

Zestaw ze steezem będzie pod sandacza do gum i kogutów,

z zillionem R do twitcha.

• Like 4

Ja podjąłem ryzyko i kupiłem budżetowo DAM effzett optimus 198 cm 5-15g. W tej cenie jestem pozytywnie zaskoczony. Kij nie jest przeszacowany. Szybki o szczytowej akcji. Pod obciążeniem płynnie gnie się do połowy. Na pewno expride i poison to inna liga ale gdyby ktoś szukał czegoś budżetowego to warto wziąć Dama pod uwagę.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Kolega ma optimusa, dał kiedys porzycac.

Kupilem i ja. Sprzedałem innemu koledze dopiero jak trafilem xzogę.

Mój były optimus pracuje cały czas u kolegi i łowi szczupale.

Bardzo udana seria w mojej opinii.

Ja mialem 198 cm do 60 lub 80g, jakos tak....

Miałem Shimano poison adrena 198 cm do 30 g. Kapkę za mocny dla mnie - poszedł do kolegi z forum.

Od razu kupiłem to samo ale do 21g dł 191 cm :)

wystarczająco sztywny do szarpania woblerami, a jednocześnie powinien fajnie pracować pod rybą - piszę to na podstawie swoich doświadczeń z mocniejszą wresją, która przy prowadzeniu przynęt jest sztywna pała, a pod rybą chodzi stosownie do rozmiaru ryby.

IMG-20200129-152723.jpg

Z bardziej praktycznych uwag:

steez wyważa idealnie. 

kij 95g, steez 160g.całość mega lekka.

idealnie leży w ręce.

zillion tw 1516 waga ok 215g - czuć że większa waga jest w ręce.

środek ciężkości wypada na multiku a nie przed nim.

wciąż fajnie się tym macha.

Wydaje się, że zarówno w połączeniu z zillionem jak i steezem, zestaw nadaje się do całodziennego łowienia.

Zestaw ze steezem będzie pod sandacza do gum i kogutów,

z zillionem R do twitcha.

Kurła, ale fajny :) 

• 2 tygodnie później...

Oczywistą rzeczą jest to, że każdy z nas ma inne preferencje, przyzwyczajenia i oczekiwania w stosunku do wędki.
Ja obecnie do twitchingu stosuję kij, który gorąco polecałem i opisywałem już w tym wątku kilka postów wyżej tj.:
Megabass Orochi F4-65X4 Oneten Stick.
Wcześniej stosowałem inny kij, ale o takich samych parametrach długości, mocy, zakresu dedykowanych przynęt i mocy linki.
Megabass F4-65 XDti Cyclone Evolution

Obydwa te kije opisane są parametrem Taper-Regular. 

Nie chciałbym zbytnio wchodzić w szczegóły i rozwijać nowy wątek, który nota bene był już omawiany nie tylko na JB,
ale często właśnie takie parametry jak akcja i taper (Taper tłumaczony jako Action) błędnie stosowane są wymiennie. Ale to nie jest to samo!
Możemy mieć np. kij o akcji Fast, Taper-Fast;
ale są również kije o akcji Fast gdzie Taper jest np. Moderate.
Te dwa kije Megabasa opisywane wyżej to szybkie kije, o średnio zbieżnym stożku blanku, które pod obciążeniem pięknie pracują "środkiem".
A przy tym nie brakuje im mocy w dolniku.
Podobny opis zamieściłem w wątku "szczupakowy twitching.
http://jerkbait.pl/topic/88178-szczupakowy-twitching/

Używałem też krótko kija o akcji Fast i o szczytowym ugięciu, ale to nie to. Komfort prowadzenia (podszarpywania) oraz praca przynęty pozostawiały dużo do życzenia.
Ale tak jak pisałem na początku to kwestia wyboru i własnych preferencji.

Edytowane przez Jake 6
  • Like 5

I kto to mówi???  :unsure: 
Nie bądź taki skromny 
Konrad.
Twoje doświadczenie jeśli chodzi o metody, techniki i dobór sprzętu (szczególnie jeśli chodzi o sprzęt JDM dostosowany do konkretnej metody) to wartość nie podlegająca żadnej dyskusji.

Chapeau bas :clappinghands:

A wracając na chwilkę do wymienionego przez kolegę "gregor 86" kija na blanku  St.Croix LBC68MXF.
Nie miałem tego kija w ręku a sam opis może być wskazówką do szukania opinii wsród użytkowników tych wędek.
Bazując tylko na opisie tego blanku można by odnieść wrażenie, że jest on za delikatny do przynęt, które kolega chce stosować. (np. Deps Balisong 130-waga 24gramy). Mam nadzieję, że myśli on o modelu Minnow SP bo model z długim sterem Deps Balisong Minnow Longbill 130 wymaga już dużo mocniejszego kija. 

St.Croix LBC68MXF to blank pod przynęty 7-17 gram i linkę 4-7kg czyli około 15 funtów. 
Jednak kije St. Croix to często kije niedoszacowane i zarówno ciężar rzutowy jak i moc stosowanej linki mogą być większe.
Poniżej link do wątku o kijach St. Croix

http://jerkbait.pl/topic/78795-w%C4%99dki-st-croix/page-1

(o tym blanku również są opinie)
http://jerkbait.pl/topic/78795-w%C4%99dki-st-croix/page-159

Edytowane przez Jake 6
  • Like 3

Rozwińmy ten wątek.

Wracając do akcji to kij musi być w miarę sztywny i dobrze dobrany mocą aby odpowiednio szarpać przynętą i nadać jej tą pożądaną akcję. Wydaje mi się że dobra amortyzacja i praca "pod rybą" jest cechą lepszych kijów. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Więc ja również szukałem i używam wędzisk fast/x fast. Wędki z domieszką szkła dedykowane do tradycyjnych woblerów o pełnym ugięciu raczej odpadają.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Jest to moja pierwsza wędka do twitcha, początkowy plan był żeby zrobić wędkę w pracowni i tu pierwsze spotkałem się ze ściana, każdy Rodbuilder mówił co innego począwszy od wędek 12lb kończywszy na 25lb przez regulary kończąc na exfastach. Kawalec proponował nawet blank phenix X11 3oz. Zaś podglądając naszych sąsiadów ze wschodu , łowią raczej exfastem bądź faktem.

Wybór padł na St. Croix po rozmowach z Remikiem z CF, blank jest niedoszacowany , narazie odbyłem jedna próbę nad woda i według mnie daje radę z balisongiem 130sp minnow. Drugim argumentem jest fakt ze gdyby mi jednak nie pasowało lub się znudziło łowienie ta metoda, to nie ma problemu ze odsprzedażą kija ze stajni St. Croix

• Like 1

• 4 lata później...

przy okazji, jaki multiplikator polecacie, aby startował od 5gr?

mam teraz Zillion-a i daje radę dla mnie gdzieś od około10gr. Mam go sparowanego z kijem Daiwa do 35gr i na ostatnich zawodach przez 3 dni 80% czasu łowiłem tym zestawem.

czy możecie też polecić do tego kij bardziej budżetowy, do kwoty max 800zł? wymagania jak powyżej, głownie twich i czasami gumka z podbicia i obrotówka lub wahadło.

Na dzisiaj wszystkie multiplikatory mam z Daiwa, rozważałem albo Daiwa Alphas, albo szarpnięcie się na Steez. I pytanie co dostanę więcej od Steez-a. Chyba, że polecacie coś innego. Dzięki

Edytowane przez jaqb