Skocz do zawartości
  • 0

Dziobowy silnik Lowrance Ghost

Koza11

Pytanie

Pokazano troszkę więcej niż jesienią:

Lowrance mocno wchodzi do gry, ciekawe co to oznacza dla cen dziobowców MG.

Z tego co udało się wyszperać- ma on mieć adaptery zakładane na pędnik w celu montażu przetworników Lowrance.

Edytowane przez Maciej_K

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nmea to podstawa komunikacji osprzętu marine, więc zostanie na wieki wieków. Ktoś w USA coś kiedyś pisał, że pełna funkcjonalność- wirless tego motoru może być osiągnięta w hds live 2. Ploty plotami-a było ich całe mnóstwo w ostatnich miesiącach, więc nie ma się czym przejmować.

• 0

Obszerny materiał demonstrujący Ghosta by Russel Marine:

i porównanie z MK Ultrex:

Swoją drogą ciekawe wnioski jak na porównanie z poprzednią generacją silników

Overall, ciekawi mnie informacja o wewnętrznym kompasie, wg autora to ma być lepsze niż point-1, czyli precision-9. Tyle ,że ten czujnik kosztuje 650$ jako single unit. NMEA i tak będzie potrzebne do pełnej integracji jak zrozumiałem, za to bez Gatewaya.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ponoć jest faktycznie cichy, TeamColibrii pisał mi ,że pływał na prototypie i trzymał się blisko ryb- bez ich reakcji. Skądinąd i zwykłe xi3 nie jest głośne ,brania okoni miałem i 5m  od burty pontonu kotwiczonego xi. Nowa jakość to wpięcie bezpośrednio w echo- żadnych gatewayów itp. Niby może być sterowany z echa po wifi, ale to dopiero od hds live gen2 

BTW, nasz Olx szybszy, tam Ghost wisi od jakiegoś czasu ;) 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Garmin Force też od 16k - ceny w sam raz dla polskich emerytów i młodych na dorobku. Ja rozumiem, że są ciche, mocne i sterowanie po wifi z echa, ale nowa wersja Haswinga ma sensownie działającą kotwicę, cichszą od pierwotnej przekładnię i można nim sterować z telefonu lub laptopa, a niedługo ma dojść kotwica z pilota - cena 3k....

• 0

Maciek będziesz chciał być pro jutuberem, pozerem wędkarzem na pokaz aby hajsy się zgadzało,to będziesz musiał kupić ghosta,a w gratisie dostaniesz bluze i czapkę nieróbke z wielkim logotypem lowrance... gdzie tam szanujący się wędkarz będzie pływać na jakimś haswingu????????

• Like 1

• 0

Garmin Force też od 16k - ceny w sam raz dla polskich emerytów i młodych na dorobku. Ja rozumiem, że są ciche, mocne i sterowanie po wifi z echa, ale nowa wersja Haswinga ma sensownie działającą kotwicę, cichszą od pierwotnej przekładnię i można nim sterować z telefonu lub laptopa, a niedługo ma dojść kotwica z pilota - cena 3k....

Spokojnie,  nawet w USA nie ma jakiś hiper kolejek po te silniki. Cena robi swoje, gdzie za te $ można mieć u nich zestaw Livescope. Co do sterowania z laptopa- dobrze brzmi, ale jedynie w teorii.  Na łodzi to średnio wygodne i bezpieczne dla lapka. Sam zbieram się jak pies do jeża, by kompa taszczyć na pokład w celu nagrywek z echa.

Osapian może coś z rynku urwać, ale zły PR z przeszłości -materiały na YT z tańcami na kotwie przekierowały sporo ruchu do konkurencji. Sporo czasu minie, nim to się zmieni, tym bardziej, że nie widać jakiś kampanii reklamowych mających to zmienić. 

Mogą sporo namieszać, o ile zrobią w apce możliwość jazdy do zadanego wpt np. z mapy w tle aplikacji głównej. Wtedy mieliby funkcjonalność maszyn głównych producentów. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Tu już nie ma co się zapedzac,trochę bez sensu porównanie bo waga nie jest wyznacznikiem tego,co ile kosztuje bądź, powinno kosztować

Dlatego to napisalem. Tez nie zrozumialem porownania wagi silnika z wagą samochodu.

Taką polityke cenową ustawili i nie bedą sie oglagac na biedne kraje. I tak sprzedaz u nas to jakis promil promila tego co w stanach

Edytowane przez kruz

• 0

Ja sądzę, że Ghost będzie mocno promowany i używany przez wszelakiej maści tournamentowców, prostafferów w USA, pozostali będą pływać na tym, czym pływali do tej pory, wybór jest i z tańszych silników jak i z najnowszych. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Zegarek, ktory waży kilkadziesiat gramow, kosztuje tyle co samochod albo samochodów kilka.

"Tez nie zrozumialem porownania wagi silnika z wagą samochodu." To produkty przemysłu elektromaszynowego.

A stopień skomplikowania?

W fabryce samochodów bez problemu zrobią taki silnik, ale w w fabryce silników samochodu nie zrobią.

Zegarek to domena przemysłu precyzyjnego, więc porównanie mało trafne.