Skocz do zawartości

Robert „Lewy" - Złoty But

chlodnica

Rekomendowane odpowiedzi

Złoty But i wszystko jasne. Złota Piłka i zaczynają się kontrowersje, fochy, co kibic to kandydat na laureata. Kibic Realu podchwyci wypowiedź Pereza i wręczy trofeum Benzemie. Kibic Barcelony powie, że nikt się nie wyróżnił w nadzwyczajny sposób, więc może Messi, bo i tak jest najlepszy. Kibic telewizyjny ucieszy się, jak ZP odbierze kapitan drużyny wygrywającej ChL. Polscy kibice wtórują prasie bulwarowej (prawie cała z rubrykami sportowymi jest na tym poziomie) i rok w rok doszukują się powodów, by nagrodzić naszego rodzynka. Najlepiej, gdyby na gali pojawił się z Anną. Płeć piękna będzie miała okazję podziwiać nowy fryz i suknię. Tabloidy posikają się ze szczęścia. Ale dość znęcania się nad celebrytami i ich publicznością. Tak jak do Oscarów, czy Nobla nie przykładałbym uwagi do Złotej Piłki. Dla gremium decydującego o laureacie RL jest piłkarzem rozpoznawalnym i bramkostrzelnym, ale mizernym marketingowo (Bundesliga) i egzotycznym geograficznie. Nie jesteśmy pępkiem Europy, a dla przeciętnego Francuza, czy Anglika leżymy gdzieś między Europą, a Azją (zachodnia Syberia). Już lepiej trzymać kciuki za Złoty But, bo to wymierny prestiż i nagroda wolna od manipulacji speców od piłki.

... Francuzi wycofali się rakiem, może to kwestia wstydu, porażki wizerunkowej po zamknięciu sezonu przedwcześnie, nie licząc lig Beneluxu i Szkocji ? Maćku, mizerna wizerunkowo i biznesowo to wygląda Ligue 1 przy Bundeslidze, nie mówiąc o atrakcyjność widowisk. Zresztą...francuskie czołgi miały cztery biegi, w tym trzy wsteczne... ;)

A ja jako kibic Barcelony uważam że Robertowi należy się i Złoty But i Złota Piłka. Jest najlepszy w sezonie? Jest. A že nie ma ME? Trudno. Taki Salah jest lepszy niż Robert? Trochę wiary w Polaka. Nie jesteśmy gorsi niž reszta. Powiem więcej. Jesteśmy lepsi. Kompleksy nam wbiła zagranica. Bo Polak z zasady ma być złodziej nieudacznik i kanalia.A ja wiem że jesteśmy najwspanialszym narodem. Głowa do góry Polacy. A Robert to takie dobro narodowe. Jak Małysz jak Stoch np. Trzeba więcej?....

• Like 1

No to po ptakach... Zlotej Pilki w tym sezonie nie beda rozdawac.

Mniejsza z tym Lewandowskim. Ja zostałem tą decyzją dotknięty osobiście. Tydzień temu strzeliłem bramkę z połowy boiska. Zdjąłem pajęczynę przy spojeniu. Wczoraj w pełnym biegu z ostrego kąta za...łem taką bramę od słupka, że dzisiaj na 100 procent będą sprawdzali czy bramka nie straciła geometrii. Do tego gram w dwóch czołowych ligach (Nocnej Lidze Futsalu i Lidze Siódemek), przeważnie ogony, ale jako kapitan super prezentuję się przy odbieraniu dyplomów i pucharów. Czyli spisek Francuzów był przeciwko mnie, a nie "grajkowi" Lewandowskiemu  :D .

A teraz na poważnie. Decyzja jak najbardziej słuszna. Ten rok jest, w dziejach nie tylko piłki, anormalny. Nie życzę Robertowi Lewandowskiemu by został  zapamiętany jako zdobywca "kulawej nagrody". Moim zdaniem nie jest piłkarzem genialnym, ale piłkarzem wybitnym jest na 100 procent.

Edytowane przez Mysha
  • Like 2

Włożę kij w mrowisko. Maciej W a gdyby Robert był czarny to myślisz že łatwiej by mu było zdobyć złotego buta i złotą piłkę?

Mój drogi, nie wkładasz kija w mrowisko, bo ja nie komentowałem tego czy RL zasługuje w tym roku na ZP, tylko czy ma szansę ją dostać. Zawiłe i pokrętne mechanizmy przyznawania tej nagrody plus liga niemiecka i narodowość nie ułatwią Lewandowskiemu. Sądzę, że nawet rozwód z Anną i ślub z Thomasem Mullerem, połączony z adopcją gromadki Murzynków niewiele by tu pomógł. A wracając do Twojego poprzedniego posta, to może i jesteśmy najlepsi, ale w swoim mniemaniu. Kompleksy i słabość pokazujemy trąbiąc na lewo i prawo o swojej genialności i dokładając do RL, Małysza i Stocha kierowcę F1, który parę ładnych lat temu przestał nim być. Myślę sobie, że jak na trzydziesto-paro milionowy kraj położony w tym miejscu Europy nie mamy jeszcze dorobku, który stawiał by nas wśród najlepszych. A w piłce nożnej nie wygrywa się mając rodzynka. Trzeba jeszcze ze dwudziestu takich, wyselekcjonowanych z tysięcy. Powinieneś to wiedzieć, jako kibic Barcelony.

Najłatwiej gdyby był niepełnosprawna kobieta o ciemnym kolorze skóry.

Jeszcze odpowiedniego wyznania..

W tym sezonie RL jest najlepszy. Nawet jeśli Ciro, czy tam CL go dogonią w bramkach, to tylko ze względu na ilość występów na boisku - liga włoska ma +4 mecze, a Lewy jeszcze pauzował ze 3 przez kontuzję. Gdyby nie ona, mógłby gonić te 40 GM...

W LM też najlepszy, a pamiętajmy, że odpuścił ostatni mecz grupowy.

• Like 2

Jeszcze odpowiedniego wyznania..

W tym sezonie RL jest najlepszy. Nawet jeśli Ciro, czy tam CL go dogonią w bramkach, to tylko ze względu na ilość występów na boisku - liga włoska ma +4 mecze, a Lewy jeszcze pauzował ze 3 przez kontuzję. Gdyby nie ona, mógłby gonić te 40 GM...

W LM też najlepszy, a pamiętajmy, że odpuścił ostatni mecz grupowy.

Celnie powiedziane

Z argumentami Piotra trudno się nie zgodzić. W Warszawie, Krakowie, czy Sochaczewie. Ronaldo strzeli jeszcze pięć bramek i Portugalczycy okrzykną go najlepszym (i co z tego, że połowa z karnych). Immobile strzeli sześć razy i Włosi będą pewni swego. City wygra Ligę Mistrzów i dla Belgów de Bruyne będzie faworytem numer jeden. Wygra Barcelona (w tym roku musiał by się zdarzyć cud, albo VAR) i Messi wyśrubuje rekord. W opinii kibiców z Katalonii i Argentyny. Jeśli Bayernowi się powiedzie Niemcy będą mieli zagwozdkę, pomiędzy uhonorowaniem Lewandowskiego (wybór w tym wypadku naturalny), a któregoś ze swoich. Co kraj to obyczaj i szukanie faworyta na swoim podwórku. Argumenty zawsze się znajdą.

Edytowane przez Maciej W.

Myślę, że w tym sezonie był faworytem nie tylko w PL. W sumie nawet, jak go wcześniej wymienieni zawodnicy dogonią, kibice wypomną im liczbę rozegranych meczów w lidze włoskiej, karne.
W LM najgroźniejsi konkurenci do korony już nie grają. Przewiduję, że Lewy ma co najmniej 3 mecze do rozegrania i już 11bramek. Zapasu z Anglikami tym razem nie roztrwonią, a potem słaba w ostatnich meczach Barcelona, albo Napoli. Typuje Bayern. Czyli najprawdopodobniej Lewy dojdzie do półfinału, a tam 50:50 z PSG...

Kto wie, w tym sezonie może wygrać wszystko, albo zadowoli się tylko mistrzem Niemiec i królem strzelców LM i Ligii.

Trzy najlepsze wyniki w LM należą do CR (17,16 i 15 bramek). Stawiam, że Lewy rozegra jeszcze 5 meczów i strzeli 3gole. Czyli uzyska 4 najlepszy wynik, wyrównując rezultat Messiego.
Jakby nie patrzeć, ten sezon jest kosmiczny i na prawdę szkoda, że trafił na czas covid19...

Edytowane przez korol
  • Like 1

Piotrze, przypominam że rozmawiamy o nagrodzie, którą przyznaje spore gremium, a nie jest trofeum za najlepszy wynik. Dlatego prestiżem jest, według mnie, zdobycie Złotego Buta, a nie wynik głosowania ludzi. To tak jak wymierny i jasny jest dla mnie wynik sprintera, w odróżnieniu do wygibasów łyżwiarza figurowego, ocenionego przez grono wymalowanych pań. Polecam sprawdzić zasady przyznawania Oscarów (znów o nich piszę). Członkowie akademii nie mają obowiązku oglądania filmów, na które głosują. Za to lobbing idzie pełną parą. Z dużym dystansem i bez emocji podchodził bym do Złotej Piłki. Messi jest moim ulubionym grającym piłkarzem, ale wolę oglądać go na boisku, niźli w garniturze w grochy. I wolę jego rekordy poparte statystykami, niż nagrody przyznane przez ludzi za to, że im się spodobała jego gra.

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Nie miał dużej konkurencji w tym roku. Wystarczy spojrzeć na podium. Konkurenci byli raczej cieniem gwiazd sprzed kilku lat. Wyczekał i wygrał (został zauważony i doceniony). Złotą Piłkę pewnie też by dostał. Rok bez impezy mistrzowskiej to rok dla zwycięzcy LM. Głosujący musieli by się nieźle nagimnastykować, żeby wybrać innego piłkarza. A wyróżnienie piłkarza z tej części Europy tym cenniejsze, bo potęgą piłkarską to my nie jesteśmy. Cezary Kucharski może pogratulować sobie swojego skąpstwa i głupoty. W sumie czego innego można było się spodziewać, skoro piłkarz holował menedżera, a nie odwrotnie.