Skocz do zawartości
  • 0

II Ogólnopolski Zlot Castingowy - "Pstrąg Bobru"

admin

Pytanie

Z dużą przyjemnością zapraszam wszystkich miłośników połowu pstrągów metodą castingową na II Ogólnopolski Zlot „Pstrąg Bobru” do Wlenia na Dolnym Śląsku w dniach 27-29 kwietnia 2007 roku. Patronem Zlotu jest jerkbait.pl.

http://jerkbait.pl/art/images/00099/018.jpg

Zapewniam: wspólne wędkowanie w Bobrze, dostęp do pstrągowych miejscówek, miłą atmosferę, spotkania z ciekawymi ludźmi dobrą stołówkę na kwaterze, wizytę w firmowym sklepie najstarszego browaru piwnego w Polsce. Zlot przewidziany jest tylko dla osób posługujących się zestawami castingowymi.

Podczas zlotu będzie unikalna możliwość: zapoznania się z metodą połowu pstrągów na casting, zasadami doskonalenia swoich umiejętności, dostęp do sprzętu castingowego typu L/UL (multiplikatory, wędki).

„II Pstrąg Bobru” – 2007 program spotkania

Piątek 27 kwietnia

14:00 – Otwarcie biura Zlotu w schronisku młodzieżowym

15:00 – 19:00 – wędkowanie

19:00 – 19:30 - przegląd sprzętu

19:40 – kolacja

Sobota 28 kwietnia

9:00 – śniadanie

10:00 -14:00 - wędkowanie

14:45 – 15:00 – wspólne zdjęcie na Zlocie

od 15:00 – obiad

15:30 – 18:45 - wędkowanie

od 19:40 – uroczysta kolacja

20:15 – forum dyskusyjne

Niedziela 29 kwietnia

6:00 – 12:00 – wędkowanie

9:00 – śniadanie

od 15:00 – obiad

16:00 – uroczyste zakończenie zlotu II- Pstrąga Bobru

Informacje dodatkowe:

- Dobrze zaopatrzone sklepy wędkarskie są w Jeleniej Górze

- Opłaty można dokonać bezpośrednio w ZO Jelenia Góra bez kosztów manipulacyjnych

- Dojazd samochodem do Wlenia przez Lwówek Śląski lub Jelenią Górę. Można również dojechać bezpośrednio ze Złotoryji.

- Organizator zapewnia wyżywienie i noclegi na czas zlotu rozliczane po preferencyjnych cenach

- Dojazd z kwatery nad wybrane odcinki rzeki Bóbr i powroty we własnym zakresie.

- W przypadku zgłoszeń osób chcących nauczyć się rzucania z lekkiego castingu w wyznaczonych godzinach będzie dostępny instruktor

Proszę wszystkich chętnych castingowców do zgłaszania chęci uczestnictwa w Zlocie (na forum). Od uczestników wymaga się wpłaty zaliczki na koszt pobytu w/w 70 zł na wskazane konto (prywatna wiadomość do Thymallusa).

Wymagana jest opłata za wody górskie w/g stawki ZO Jelenia Góra jak również prowadzenie rejestru połowu.

Pozdrawiam

Andrzej Nowik (Thymallus)

• Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

do Remek@

Cieszę się, że Cię to interesuje. Przesyłam link troszkę bardziej szczegółowy

http://www.zlotystok.net/zl_poklady.php?PHPSESSID=7f87e3eea7 48a90daa08cccfe0553f4d

Należy jednak pamiętać, że złoto to tylko jeden z pierwiastków występujący w Sudetach. Są tam różne bogactwa. Pierwiastki radioaktywne jak rudy uranu, pierwiastki ziem rzadkich i jak mówią naukowcy ponad połowa tablicy Mendelejewa. Wszystkie te bogactwa znajdują się bardzo płytko. najgłębsze szyby sięgają góra 500m. Oprócz tego są wspaniałe minerały, kamienie półszlachetne, jest też piryt czyli złoto głupców.

Jednak my będziemy tam poszukiwać salmonidów w Bobrze, a nie minerałów czy też złota. To możemy przełożyć na któryś z kolejnych wyjazdów.

pozdrawiam

• 0

Thymallus dobrze, że jedziemy za miesiąc bo słyszałem, że pstrągi z odcinka od Wlenia do Lwówka Śląskiego pouciekały tak tam było ostatnio tłoczno i głośno - zlot, jakieś zawody muchowe itd. Gratuluję wyboru odpowiedniego terminu.- Remek napisał

oco chodzi, o co chodzi...... jakie zawody ? Toż to nie 1 kwietnia ......

• 0

do Remek@

http://www.zlotystok.net/zl_poklady.php?PHPSESSID=7f87e3eea7 48a90daa08cccfe0553f4d

Należy jednak pamiętać, że złoto to tylko jeden z pierwiastków występujący w Sudetach. Są tam różne bogactwa. Pierwiastki radioaktywne jak rudy uranu, pierwiastki ziem rzadkich i jak mówią naukowcy ponad połowa tablicy Mendelejewa. Wszystkie te bogactwa znajdują się bardzo płytko. najgłębsze szyby sięgają góra 500m. Oprócz tego są wspaniałe minerały, kamienie półszlachetne, jest też piryt czyli złoto głupców.

Jednak my będziemy tam poszukiwać salmonidów w Bobrze, a nie minerałów czy też złota. To możemy przełożyć na któryś z kolejnych wyjazdów.

pozdrawiam

mialem okazje byc na wypoczynku z Stroniach Ślaskich jakies 20 km od Zlotego Stoku gdzie rowinez bylem na parogodzinnej wycieczce naprawde fajne klimaty

@remek

a nasz zlot bedzie wygladal pewnie tak ze sie zjedziemy dasz kazdemu miski do plukania i zagonisz batem do rzeki zebysmy szykali dla ciebie tego cennego kruszca <_< <_<

• 0

do Remek@

pozdrawiam

Śląsk uchodzi też za jedną z najbardziej magicznych i zakręconych krain w Polsce, nie tylko rudy tam są :D

• 0

Śląsk uchodzi też za jedną z najbardziej magicznych i zakręconych krain w Polsce, nie tylko rudy tam są :D

Zgadza się. Rok rocznie odwiedzam w lipcu Lwówek Śląski by brac udział w najlepszej imprezie kolekcjonerskiej w Polsce (i chyba nie tylko) w Lecie Agatowym.

W tym roku także tam przybędę by spotkaś się ze zbieraczami kamieni.

• 0

Widzę, że bogactwa geologiczne Dolnego Śląska wzbudziło zainteresowanie. Można przyjechać na zlot zbieraczy kamieni szlachetnych jak pisze cezorator@, można odwiedzić muzeum tych minerałów w Szklarskiej Porębie Średniej. Można też poszukać sobie złota w górach lub potokach Sudetów. Organizowane są zawody w płukaniu tego szlachetnego kruszcu. Jednak prawdziwym bogactwem tej ziemi jest węgiel bez względu na to jak prozaicznie by to brzmiało.

• 0

Jednak prawdziwym bogactwem tej ziemi jest węgiel bez względu na to jak prozaicznie by to brzmiało.

Dlatego radzę wybrać się do Nowej Rudy i pozwiedzać zabytkową kopalnię węgla kamiennego. :D :D Byłem tam w zeszłym roku i wróciłem bardzo zadowolony.

• 0

do Remek@

pozdrawiam

mialem okazje byc na wypoczynku z Stroniach Ślaskich jakies 20 km od Zlotego Stoku gdzie rowinez bylem na parogodzinnej wycieczce naprawde fajne klimaty

@remek

a nasz zlot bedzie wygladal pewnie tak ze sie zjedziemy dasz kazdemu miski do plukania i zagonisz batem do rzeki zebysmy szykali dla ciebie tego cennego kruszca <_< <_<

A z tego co wypłuczemy zostanie zrobiony ciężarek wyważający następny mieczyk samurajski

• 0

do Sławek@ z Olsztyna i nie tylko

Koledzy! Uważam, że pomysł Sławka nie jest do końca właściwy. Dlaczego?

Od początku istnienia forum jerkbait.pl na wszystkich zlotach na których byłem zawsze dbano o ryby i po złowieniu starano się wypuszczać je spowrotem do łowiska. Dbano o nie bezpośrednio i pośrednio. Dobrze byłoby zachować tą tradycję.

Pstrągi potokowe po tarle powoli wracają do swoich letnich miejsc bytowania. Są w nurcie. Jednocześnie właśnie w kwietniu składa ikrę (rozmanaża się) lipień. Thymallus thymallus (L). Robi to właśnie w otwartym nurcie pomiędzy kamyczkami w żwirze.

Dlatego w założeniu Zlotu jest połów z brzegów. Ma to swoje głębokie uzasadnienie. Pozwólmy lipieniowi się rozmnożyć. Ostatnio ich pogłowie drastycznie się zmniejszyło. ZO w Jeleniej Górze nawet zakazał połowów na okres przejściowy. Nie bierzmy przykładu z innych. Nie depczmy dna i uszanujmy prawo lipienia do rozrodu.

post-33-1348913399,4999_thumb.gif

• 0

To był tylko żart :D ...

Chyba nikt rozsądny nie pojechałby na zlot po to, by wypłukiwać z rzeki cokolwiek, zamiast łowić ryby? Ostatnio rozmawiałem nawet na ten temat z Remkiem i zdecydowałem, że zabieram ze sobą tylko wodery (ewentualne błotko, czy mokra trawa). Jak nie ma takiej potrzeby to sam nie wchodzę do rzeki, nawet w czasie gdy nie byłoby jakiegokolwiek tarła, bo po co...

Szanuję Thymallusie Twoją troskę o wodę i dlatego niec więcej w tym temacie nie powiem. Dodam tylko, że chciałbym, by wszędzie tak troszczono się o łowiska...

• 0

Wędką chwilowo mówię dość. Mam wszystko co potrzebuję choć jeszcze jedna boleniówka by się przydała - taka 7'10 (mam ale mi się nie podoba :D).

Teraz zbieram na obiektyw do aparatu ... ot taki 80-200 mm :D ze światełkiem 2.8. Chyba przed Szwecją nie zbiorę więc chłopaki za miski i prośba o pomoc :lol:

Pozdrawiam

Remek

• 0

Witaj Remku w ten świąteczny poranek.

Nie wiem jaki aparat posiadasz ale zakładam, że najlepszy czyli NIkon. W takiej sytuacji mogę Ci zasugerować obiektyw zmiennoogniskowy z pracowni Nikkor. Ma stałe światło, wewnętrzne ogniskowanie i jest sam dla siebie klasą najwyższą.

pozdrawiam

post-33-1348913399,6794_thumb.png

• 0

Thymallus dobrze, że jedziemy za miesiąc bo słyszałem, że pstrągi z odcinka od Wlenia do Lwówka Śląskiego pouciekały tak tam było ostatnio tłoczno i głośno - zlot, jakieś zawody muchowe itd. Gratuluję wyboru odpowiedniego terminu.- Remek napisał

oco chodzi, o co chodzi...... jakie zawody ? Toż to nie 1 kwietnia ......

Tak słyszałem. Jeśli jednak twierdzisz, że było inaczej to oczywiście dobrze dla Was wędkujących bo ja nie lubię tłoku i bałaganu nad wodą.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Rwmku@

Masz rację. te zbiory mogłyby się przciągnąć w czasie. Jednak do Nikona można kupić wiele innych zoomów 80-200 w wersji D ze zmiennym światłem. Powiedzmy 4-5,6. Takie sztuki lekko chodzone są już do wzięcia za 4 stówki. I potem po koleji powoli można wybierać różne modele w górę.

Ale w czasie świąt można sobie pomarzyć.

pozdrawiam

• 0

Przedstawiam plan naszego kwietniowego Zlotu na Bobrem.

Plan działania:

piątek 27-04-2007

12.00-13.00 powitanie w schronisku, w Łupkach

13.00-18.00 rekonensans i wędkowanie na Bobrze

16.00-18.00 szkółka wędkarska nad rzeką - prowadzi @Mifek, @Remek i @Thymallus

18.00-20.00 sportowy pokaz rzutów na polu castingowym przez @Janusza.?zapraszamy ! organizator @Remek

20.00-20.30 wspólna kolacja

21.00- do późna rozmowa o pokazie @Janusza pytania i odpowiedzi. Nastąpnie wzajemny pokaz najnowszego sprzętu i rozmowa o nowościach castingu, wsparty najnowszymi katalogami z ostatnich wystaw w Japonii, orginalne katalogi i.t.p. Prowadzi @Remek

Sobota 28-04-2007

?

? 7.00 - 8.00 śniadanie

? 8.00-13.00 łowienie na Bobrze

13.00-14.30 zabawa-konkurs- rzucanie do celu na ustalonej odległości nieuzbrojoną blachą Gnom nr1 f.Polsping. Uczestnictwo wszystkich zlotowiczów bardzo wskazane! Nagrody to specjalnie zaprojektowane i wykonane trzy woblery pstrągowe w kolorze złotym, srebrnym i brązowym, i będą wręczone osobiście przez projektanta i wykonawcę. - prowadzi @Mifek, i @Thymallus

13.00-14.30 w trakcie Zlotu i zabawy-konkursu profesjonalne zdjęcia do katalogu będzie wykonywał @Jerzy

14.30-15.30 Obiad

15.30-18.00 nauka łowienia castingiem prowadzi @Mifek, @Remek i @Thymallus

15.30-20.00 łowienia na Bobrze

20.00-21.00 wspólna kolacja

21.00-22.30 filmy wędkarskie z Japonii prezentuje @Remek

22.30-24.00 spotkanie przy ognisku omówienie dnia na polu castingowym, nad rzeką, kiełbaski, pokaz zdjęć z rybami i zabawnymi sytuacjami znad rzeki, plany na przyszłość

Niedziela 29-04-2007

8.00 - 9.00 śniadanie

9.00-14.00 przyjmujemy gości Zlotu, kolegów, którzy chcieliby nas odwiedzić i wspólnie powędkować z nami w Bobrze

9.00-14.00 wędkowanie na Bobrze

14.00-14.45 obiad

14.45-15.30 pożegnanie-wymeldowanie uczestników

15.30 - wyjazd do domu lub jeszcze na ryby do wieczora.

Na deszcz przewidzieliśmy - wizyta w Pilichowicach, pogadanka o łożyskach głównych miltiplikatorów, filmy wędkarskie, dyskusja

• 0

@Remku a czy nie dało by sie zrobić zlotu np. nad naszym wspaniałym Zalewem Zegrzyńskim ? Ja na ten w kwietniu nie moge jechać bo w piątek musze być w pracy i sobote tez rano zahaczam. U nas wkońcu tez są ładne ryby, jest co łowić na casting :D

Cześć,

Zlot jerkbaita zrobimy jeszcze w tym roku. Gdzie dokładnie? Zastanawiamy się - może właśnie zalew, ale nie będą to Nadarzyce - to miejsce zostawiamy kolegom z innego portalu. Już niedługo damy znać.

Pozdrawiam

Remek

• 0

@Remku a czy nie dało by sie zrobić zlotu np. nad naszym wspaniałym Zalewem Zegrzyńskim ? Ja na ten w kwietniu nie moge jechać bo w piątek musze być w pracy i sobote tez rano zahaczam. U nas wkońcu tez są ładne ryby, jest co łowić na casting :D

Cześć,

Zlot jerkbaita zrobimy jeszcze w tym roku. Gdzie dokładnie? Zastanawiamy się - może właśnie zalew, ale nie będą to Nadarzyce - to miejsce zostawiamy kolegom z innego portalu. Już niedługo damy znać.

Pozdrawiam

Remek

Remek, a co powiesz na J. ROŚ?? Napewno ryb więcej niż w ZZ.

pozd JW

• 0

Nad jezioro Roś przestałem jeździć kiedy zobaczyłem jak rybacy z Pilch stawiają kilka kilometrów sieci wzdłuż trzcin. Pewnie coś tam jeszcze pływa ale ja jakoś nie mogę przekonać się żeby tam powrócić. A pokusa jet spora bo spędziłem tam wiele udanych wyjazdów i złowiłem sporo szczupaków a jezioro jest duże i piękne. Może się coś zmieniło od tego czasu... oby.