Skocz do zawartości
  • 0

II Ogólnopolski Zlot Castingowy - "Pstrąg Bobru"

admin

Pytanie

Z dużą przyjemnością zapraszam wszystkich miłośników połowu pstrągów metodą castingową na II Ogólnopolski Zlot „Pstrąg Bobru” do Wlenia na Dolnym Śląsku w dniach 27-29 kwietnia 2007 roku. Patronem Zlotu jest jerkbait.pl.

http://jerkbait.pl/art/images/00099/018.jpg

Zapewniam: wspólne wędkowanie w Bobrze, dostęp do pstrągowych miejscówek, miłą atmosferę, spotkania z ciekawymi ludźmi dobrą stołówkę na kwaterze, wizytę w firmowym sklepie najstarszego browaru piwnego w Polsce. Zlot przewidziany jest tylko dla osób posługujących się zestawami castingowymi.

Podczas zlotu będzie unikalna możliwość: zapoznania się z metodą połowu pstrągów na casting, zasadami doskonalenia swoich umiejętności, dostęp do sprzętu castingowego typu L/UL (multiplikatory, wędki).

„II Pstrąg Bobru” – 2007 program spotkania

Piątek 27 kwietnia

14:00 – Otwarcie biura Zlotu w schronisku młodzieżowym

15:00 – 19:00 – wędkowanie

19:00 – 19:30 - przegląd sprzętu

19:40 – kolacja

Sobota 28 kwietnia

9:00 – śniadanie

10:00 -14:00 - wędkowanie

14:45 – 15:00 – wspólne zdjęcie na Zlocie

od 15:00 – obiad

15:30 – 18:45 - wędkowanie

od 19:40 – uroczysta kolacja

20:15 – forum dyskusyjne

Niedziela 29 kwietnia

6:00 – 12:00 – wędkowanie

9:00 – śniadanie

od 15:00 – obiad

16:00 – uroczyste zakończenie zlotu II- Pstrąga Bobru

Informacje dodatkowe:

- Dobrze zaopatrzone sklepy wędkarskie są w Jeleniej Górze

- Opłaty można dokonać bezpośrednio w ZO Jelenia Góra bez kosztów manipulacyjnych

- Dojazd samochodem do Wlenia przez Lwówek Śląski lub Jelenią Górę. Można również dojechać bezpośrednio ze Złotoryji.

- Organizator zapewnia wyżywienie i noclegi na czas zlotu rozliczane po preferencyjnych cenach

- Dojazd z kwatery nad wybrane odcinki rzeki Bóbr i powroty we własnym zakresie.

- W przypadku zgłoszeń osób chcących nauczyć się rzucania z lekkiego castingu w wyznaczonych godzinach będzie dostępny instruktor

Proszę wszystkich chętnych castingowców do zgłaszania chęci uczestnictwa w Zlocie (na forum). Od uczestników wymaga się wpłaty zaliczki na koszt pobytu w/w 70 zł na wskazane konto (prywatna wiadomość do Thymallusa).

Wymagana jest opłata za wody górskie w/g stawki ZO Jelenia Góra jak również prowadzenie rejestru połowu.

Pozdrawiam

Andrzej Nowik (Thymallus)

• Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

tomek_w napisał(a) dnia Tue, 09 January 2007 04:35

remek napisał(a) dnia Mon, 08 January 2007 09:09

Zlot przewidziany jest tylko dla osób posługujących się zestawami castingowymi.

(Thymallus)

No to ja z chłopakami już wróciliśmy ze zlotu...

Podobnie ze mną..... ja za stary jestem, aby się przestawić ze stałej szpuli w przypadku połowów pstrągów ....... toż to profanacja tradycji.

• 0

Szkoda Robercie, szkoda.

Na pocieszenie pozostaje stwierdzić, że w tym roku w kraju ludzie organizuje kilkadziesiąt zlotów bez profanacji tradycji jak to ująłeś, a nawet z pełną i dogłębną tradycją.

MImo to będzie miło jak się zabierzesz z ludzmi od was. Atrakcji na pewno nie zabraknie. Nie zawsze trzeba łowić, często wystarczy być.

pozdrawiam serdecznie

• 0

Panowie,

Zlot opisany w niniejszym wątku organizowany jest przez Thymallusa, a my jako jerkbait.pl promujący metodę castingową w Polsce z wielką chęcią, po raz drugi, dołączyliśmy do tej imprezy jako patron - tzn. że my mamy prawo do publikowania wszelkich informacji i wiadomości na ten temat. Zlot adresowany jest to wszystkich miłośników lekkiego, pstrągowego castingu w Polsce. Chcemy, już po raz drugi, zrobić warsztaty, na których omówimy wszystkie aspekty takiego łowienia, różne podejścia, metody, sprzęt itd. Poza tym pragniemy przyczynić się do rozwoju tej metody w Polsce.

Oczywiście zlot jerkbait.pl tradycyjnie będzie w tym roku i będzie on dotyczył wszystkich użytkowników tej strony bez preferencji metody połowu.

Generalnie z tego co się orientuję może być kilka wolnych zestawów castingowych do tzw. próby. Będzie również kilka osób, które chętnie pomogą radą, zademonstrują techniki rzutowe, sposób obsługi sprzętu castingowego itd.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Chciałbym uzupełnić wypowiedz Remka. Postaramy się o przygotowanie kilku zestawów dla początkujących użytkowników. Jednak turtaj jest jedna ważna uwaga. Osoba korzystająca z takiej pomocy jest zobowiązana do posiadania przygotowanej szpulki 0,22mm żyłki lub kilku jak i odpowiedniach wabików, krątlików , agrawek. Organizatorzy postarają się o zestawy, ale to co będzie przywiązane na końcu zestwu i samą linkę muszą potencjalni kondydaci posiadać własną !!!

pozdrawiam

• 0

....No to ja z chłopakami już wróciliśmy ze zlotu...

Podobnie ze mną..... ja za stary jestem, aby się przestawić ze stałej szpuli w przypadku połowów pstrągów ....... toż to profanacja tradycji.

@Komancz, to podobnie jak ja. :wacko:

Może jednak Andrzej wymyśli opcję, by mozna było poznać się osobiście z chłopakami?

Mieszkam w końcu niedaleko a chętnie obejrzę zestawy i technikę mistrzów i adeptów metody odwrotnej

• 0

Waldku, nigdzie nie napisałem, że będą mistrzowie (chociasz jeden mistrz od połowów rzecznych obiecał być..) jak również nic nie pisałem o jakiejś metodzie odwrotnej.

Mogę cię zapewnić, że przez wiele wieków ludzie używali kołowrotków z ruchomą szpulą zanim ktoś wpadł na pomysł zdemontować element maszyny tkackiej i zastosować go w maszynce do łowienia ryb. I kto tutaj ma metodę odwrotną ???

Zapraszam. Popatrzysz. przemyślisz, może polubisz, kto to wie.

pozdrawiam

• 0

Popper,

Zapraszam. Chętnie pożyczę Tobie zestaw castingowy byś chociaż chwilę mógł sobie porzucać. Osobiście nastawiam się bardziej na bycie dla Was niż łowienie ryb (chociaż ten wielki pstrąg kusi). Jeśli będzie taka potrzeba 2 dni spędzę tylko na pokazywaniu, uczeniu, pomaganiu. Zapraszam - przyjedź choć na dzień a sprawdzisz czy się Tobie to podoba.

Pozdrawiam

Remek

• 0

@Andrzeju, przyjmuję zaproszenie, oczywiscie. Przyjmuję z radoscią.

Metoda odwrotna, to nie moje określenie, zapożyczyłem je skądyś :blush:ale myślę, że dotyczy bardziej trzymania wędziska, wbrew prawom ciążenia, niż samego sposobu wyrzutu i nawijania linki.

Cały czas zresztą myślę, czy aby również nie zostać adeptem tej sztuki, na stare lata.

Jerkować już zacząłem ale stałoszpulowcem ciężko wyrzucać przynętę, o masie powyżej 40g.

@Remku, dzięki serdeczne. Oczywiście, chętnie skorzystam z możliwości wypróbowania zestawu.

Wymagany niezbędnik (żyłka, przynęty itp.) będę oczywiście miał własne.

A Temu z Dołka nie odpuszczaj. Życzę sukcesu :D

• 0

@Remku, dzięki serdeczne. Oczywiście, chętnie skorzystam z możliwości wypróbowania zestawu.

Wymagany niezbędnik (żyłka, przynęty itp.) będę oczywiście miał własne.

A Temu z Dołka nie odpuszczaj. Życzę sukcesu :D

No to super! Cieszę się.

Na tego z dołka to może razem się nastawimy :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Sprawa zakwaterowania

Informuję Koleżeństwo, że mamy zarezerwowaną bazę II Zlotu w malutkiej miejscowości Łupki koło Wlenia. Jest to piękna stara willa w stylu górskim z pokojami 2-4 osobowymi, kuchnią, stołówką, salą kominkową i telewizyjną. Wokół w ramach parceli jest piękny park na ślicznych pagórkach z polem castingowym i miniaturową rzeczką-strumykiem w którym pływają pstrążki. Jest piękne pole biwakowe z miejcem na ognisko i odzielne miejsce za rzeczką (trzeba przejść przez mostek) z kamiennym grilem. Wspaniałe miejsce integracyjne.

Jest oczywiście parking pod schroniskiem z bramą zamykaną na klucz!

pozdrawiam

• 0

@thymallus przyznam szczerze,że w głębi ducha miałem nadzieje, że uda się nam tam zakwaterować. faktycznie piękne miejsce z odpowiednią baza integracyjną, pole castingowe tez jak najbardziej na miejscu. będzie gdzie sie pobawić i wykonać rzetelne testy celnosci i odleglosci :mellow: ...

już się nie mogę doczekać...

• 0

do Friko

Pawle w wątku o Zlocie pstrągowym na casting wysłowił się zawodnik o ksywie zamker@ należący do jakiejś jerkowej grupy w Morągu był chyba przy rodzeniu jakichś debili i zaplątał się w puchnącą żyłkę Remka w wyniku czego doznał szoku lub coś takiego.

Czy możesz mi to rozwikłać?. Przeciesz pstrągi na jerki raczej nie biorą.....

• 0

Przeciesz pstrągi na jerki raczej nie biorą.....

Mądrzyć się tylko potrafisz i obrażać pstrąg na jerka

A co do następnych Twoich mądrości pod moim adresem to już wiem kim jesteś i męczyć się więcej nie musisz.