Skocz do zawartości
  • 0

II Ogólnopolski Zlot Castingowy - "Pstrąg Bobru"

admin

Pytanie

Z dużą przyjemnością zapraszam wszystkich miłośników połowu pstrągów metodą castingową na II Ogólnopolski Zlot „Pstrąg Bobru” do Wlenia na Dolnym Śląsku w dniach 27-29 kwietnia 2007 roku. Patronem Zlotu jest jerkbait.pl.

http://jerkbait.pl/art/images/00099/018.jpg

Zapewniam: wspólne wędkowanie w Bobrze, dostęp do pstrągowych miejscówek, miłą atmosferę, spotkania z ciekawymi ludźmi dobrą stołówkę na kwaterze, wizytę w firmowym sklepie najstarszego browaru piwnego w Polsce. Zlot przewidziany jest tylko dla osób posługujących się zestawami castingowymi.

Podczas zlotu będzie unikalna możliwość: zapoznania się z metodą połowu pstrągów na casting, zasadami doskonalenia swoich umiejętności, dostęp do sprzętu castingowego typu L/UL (multiplikatory, wędki).

„II Pstrąg Bobru” – 2007 program spotkania

Piątek 27 kwietnia

14:00 – Otwarcie biura Zlotu w schronisku młodzieżowym

15:00 – 19:00 – wędkowanie

19:00 – 19:30 - przegląd sprzętu

19:40 – kolacja

Sobota 28 kwietnia

9:00 – śniadanie

10:00 -14:00 - wędkowanie

14:45 – 15:00 – wspólne zdjęcie na Zlocie

od 15:00 – obiad

15:30 – 18:45 - wędkowanie

od 19:40 – uroczysta kolacja

20:15 – forum dyskusyjne

Niedziela 29 kwietnia

6:00 – 12:00 – wędkowanie

9:00 – śniadanie

od 15:00 – obiad

16:00 – uroczyste zakończenie zlotu II- Pstrąga Bobru

Informacje dodatkowe:

- Dobrze zaopatrzone sklepy wędkarskie są w Jeleniej Górze

- Opłaty można dokonać bezpośrednio w ZO Jelenia Góra bez kosztów manipulacyjnych

- Dojazd samochodem do Wlenia przez Lwówek Śląski lub Jelenią Górę. Można również dojechać bezpośrednio ze Złotoryji.

- Organizator zapewnia wyżywienie i noclegi na czas zlotu rozliczane po preferencyjnych cenach

- Dojazd z kwatery nad wybrane odcinki rzeki Bóbr i powroty we własnym zakresie.

- W przypadku zgłoszeń osób chcących nauczyć się rzucania z lekkiego castingu w wyznaczonych godzinach będzie dostępny instruktor

Proszę wszystkich chętnych castingowców do zgłaszania chęci uczestnictwa w Zlocie (na forum). Od uczestników wymaga się wpłaty zaliczki na koszt pobytu w/w 70 zł na wskazane konto (prywatna wiadomość do Thymallusa).

Wymagana jest opłata za wody górskie w/g stawki ZO Jelenia Góra jak również prowadzenie rejestru połowu.

Pozdrawiam

Andrzej Nowik (Thymallus)

• Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

RAPR

2. PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW

? 1

1. Prawo do wędkowania w wodach użytkowanych przez Polski Związek Wędkarski mają członkowie PZW i osoby nie zrzeszone w PZW, posiadający kartę wędkarską, przestrzegający zasad ujętych w niniejszym Regulaminie, po opłaceniu stosownych składek.

2. Zasady wydawania kart wędkarskich regulują przepisy ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym, z późniejszymi zmianami.

3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat oraz cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce.

Chyba, że jest cudzoziemcem... albo ma do 14 lat...

@ Staderus

Patrz pkt. 3, tu nie ma innych możliwości.

Sądzę, że Adminom zależy na tym, by nie było przypadkowego pasztetu i dopilnują, by na Zlocie uczestnicy łowili zgodnie z Polski prawem.

• 0

Ok czy ktoś ma jakiś pomysł jak problem ten rozwiązać??

Chciałby uniknąć nieprzyjemności, a z drugiej strony fajnie by było jeśli mógłby łowić i czegoś się nauczyć.

Tym bardziej że bilety kupione i urlop zamówiony :wacko:

Ma ktoś jakąś idee??

• 0

Doczytałem że Ramay wogóle nie posiada karty, wydaje misię że niejest to jaki kolwiek problem. Wystarczy że oficjalnie zgłosicie międzynarodowy zlot nad Bobrem Władzom okręgu J.Góry i na pewno nie będą robić z tego problemu. Dla Nich powinno to być zaszczytem że wybraliście ich teren.

• 0

Witam,

Chwilę mnie nie było, a tu takie zamieszanie.

Po pierwsze:

zarażony fishingiem zostałem na obczyźnie, w kraju bywam nieczesto i krótko, karty nie mam i nie będe mial do zlotu na pewno.

Po drugie:

zgoda ze Sławkiem Tu nie chodzi o obejście prawa tylko o rozwiązanie problemu

a z tego co doczytałem:

-podstawowym dokumentem uprawniającym do uprawiania amatorskiego połowu ryb wędką, czyli do uprawiania wędkarstwa, jest Karta Wędkarska. Bez tego dokumentu wolno łowić tylko za zgodą uprawnionego do rybactwa, jeśli takowy jest ustanowiony na danej wodzie.

- RAPR jest wewnętrznym regulaminem PZW i nie jest prawem ogólnie i oblikatoryjnie obowiązującym w Polsce.

Podstawowym prawem regulującym sprawy wędkarstwa jest Ustawa o Rybactwie Śródlądowym oraz wydane na jej podstawie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

a tutaj:

-Art.7.4. Ustawy o Rybactwie Śródlądowym:

„Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2. Z obowiązku tego zwolnione są także osoby uprawiające amatorski połów ryb w wodach uprawnionej do rybactwa osoby fizycznej, jeżeli uzyskały od niej zezwolenie na połów w tych wodach. Rozumiem, że zlot organizowany jest na wodach PZW. I tu byłaby szansa, przy odrobinie dobrej woli ze strony PZW, na uzyskanie takiej zgody, która jak mniemam rozwiązałaby problem.

• 0

Spostrzeżenie poranne

Zauważyłem wzrastającą aktywność kol. Tornado@ w temacie naszego zlotu. To bardzo dobrze. Może kolega Tornado@ zdecyduje się i zapisze na zlot. Zabierze jakiś kijek z małymi przelotkami i kołowrotek o ruchomej szpuli i przyjedzie na zlot. Z tego co wyczytałem w biografii dobrze zna Bóbr, Kwisę i Dolny Śląsk.

Bardzo zapraszam.

pozdrawam

• 0

Nie jestem prawnikiem, ale powyższy cytat (Art.7.4. Ustawy o Rybactwie Śródlądowym) chyba nie jest rozwiązaniem problemu, gdyż PZW nie jest (z tego co wiem) osobą fizyczną. Chyba, że na wodach PZW uprawnioną do rybactwa byłaby jakaś osoba fizyczna i ona wydałaby taką zgodę (ależ kombinuję :D).

Jakie to nasze prawo jest... skomlikowane :huh:

A praktyka i tak sama pokaże jak pzw się zachowa. Przedstawiciele albo nic nie będą chcieli zrobić, albo potraktują jak obcokrajowca i sprawę zakończą. Trzeba to sprawdzić.

• 0

Witam,

Chwilę mnie nie było, a tu takie zamieszanie.

Po pierwsze:

zarażony fishingiem zostałem na obczyźnie, w kraju bywam nieczesto i krótko, karty nie mam i nie będe mial do zlotu na pewno.

Po drugie:

zgoda ze Sławkiem Tu nie chodzi o obejście prawa tylko o rozwiązanie problemu

a z tego co doczytałem:

-podstawowym dokumentem uprawniającym do uprawiania amatorskiego połowu ryb wędką, czyli do uprawiania wędkarstwa, jest Karta Wędkarska. Bez tego dokumentu wolno łowić tylko za zgodą uprawnionego do rybactwa, jeśli takowy jest ustanowiony na danej wodzie.

- RAPR jest wewnętrznym regulaminem PZW i nie jest prawem ogólnie i oblikatoryjnie obowiązującym w Polsce.

Podstawowym prawem regulującym sprawy wędkarstwa jest Ustawa o Rybactwie Śródlądowym oraz wydane na jej podstawie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

a tutaj:

-Art.7.4. Ustawy o Rybactwie Śródlądowym:

„Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2. Z obowiązku tego zwolnione są także osoby uprawiające amatorski połów ryb w wodach uprawnionej do rybactwa osoby fizycznej, jeżeli uzyskały od niej zezwolenie na połów w tych wodach. Rozumiem, że zlot organizowany jest na wodach PZW. I tu byłaby szansa, przy odrobinie dobrej woli ze strony PZW, na uzyskanie takiej zgody, która jak mniemam rozwiązałaby problem.

W rozumieniu ustawy, obowiązek posiadania karty wymagany jest do korzystania wód otwartych, którymi zarządza Skarb Państwa. Rzeka Bóbr jest własnością Skarbu Państwa. Nawet jeśli, ktoś sprzeda zezwolenie okresowe dla niezrzeszonego, to Straż Państwowa przy kontroli wlepi mandat za, nie posiadanie dokumentów uprawniających do połowu ryb czyli Karty Wędkarskiej.

Uprawniona do rybactwa osoba fizyczna, to nikt inny, jak posiadacz/właściciel wody. PZW nie jest właścicielem wód, ale dzierżawcą.

@Ramaj

Domyślam się, bo nigdzie wyraźnie tego nie przeczytałem, że nie masz obywatelstwa Irlandii. Jesteś Obywatelem Polski, więc nie masz wyjścia, nie wolno ci łowić bez Karty Wędkarskiej.

Ale przecież, nie tylko o te łowienie na Zlocie chodzi, wystarczy też po prostu być, jak ktoś bardzo chce.

Chyba, że będziesz rzucał nieuzbrojonymi woblerami.

W myśl Ustawy: wędka to, zestaw, który zakończony jest haczykiem lub kotwiczką. Ryby nie wyciągniesz, ale adrenalina po braniu zapewniona.

Czasami nie można mieć wszystkiego. :unsure:

• 0

Miło mi Thymallus za zaproszenie i odbieram je jako osobiste. Niemógłbym w takiej sytuacji odmówić więc zaproszenie oczywiście przyjmuje. Chętnie poznam takich samych zapaleńców jak ja tym bardziej że nawiązałem pewną korespądencje już z kilkoma uczestnikami zlotu na pp.Niewiem czy uda mi się skompletować konkretny zestaw pstrągowy ale nie oto chodzi znam dobre miejsca i chetnie popracuje za przewodnika.Nie ma zemną problemu co do noclegu bo mieszkam w zasiegu godziny jazdy samochodem do domu.pogadam z moim nauczycielem od muchy na wspólny wyjazd który jak wspominałem ma swoje ryby i ich domki policzone B) Pozdrawiam Tornado

• 0

Chłopaki a może zjedziemy . zjedziecie z wątku Zlotowego. sprawa bądź co bądź wazna ale... chyba niepotrzebnie wprowadzamy dodatkowy balagan w watku zlotowym.. przyjnajmniej takie jest moje zdanie...

Ok tylko może podpowiedz czy i jak to załatwic??

Sprawa dotyczy zlotu - bo będzie to jeden z jego uczestników, będzie chciał łowic na zlocie. Jak dla mnie raczej na temat.....

• 0

Bardzo się cieszę Tornado, że przyjedziesz. Pokażesz kilku kolegom gdzie mieszkają duże pstrągi bo oni już nie mogą się doczekać.

Co do tych przejazdów dom-zlot to ja nie wiem czy to dobry pomysł. jedna godzina szybliej jazdy po góskich drogach Dolnego Śląska to minimum te 10 litrów benzyny do tego olej, opony i w sumie wychodzi ponad 40 zł. Koszt noclegu będzie zdecydowanie taniej.

Pozostaje jeszcze dojazd do rzeki, a to też bez auta kłopot mniejszy bo można się zabrać zawsze z kimś tam.

dopisuję cię do listy.

pozdrawiam

• 0

Lista zgłoszonych chętnych na zlot nad Bobrem w kwietniu 2007

stan na 11-03-2007.

1- remek

2- Marek Szymański

3- Mifek

4- szpiegu

5- hasior

6- tomek_w

7- Rognis_oko

8- jerzy

9- Gromit

10- popper

11- MGOR?

12- Grzegorz Zielezny

13- standerus

14- Ramaj

15- Tornado

16- Sławek ???

17- Thymallus

Jeżeli kogoś pominąłem ze zgłoszonych proszę o informację.

Zapraszam kolejnych łowców pstrągów i zaintersowanych nauką połowu tej pięknej ryby metodą castingową do zapisywania się na listę.

• 0

Nie widze problemu z noclegiem na miejscu napewno jest to najlepsze rozwiązanie,pisze o powrocie do domu jedynie z powodu ewętualnych problemów z noclegami dla kolegów z daleka. Gdyby miało ich zabraknąć ja odstąpie swoje.Z doświadczenia swojego wiem że w ostatniej chwili będą chętni do wzięcia udziału.Prosze na pp nr. konta.Tornado