Skocz do zawartości
  • 0

Okoń nilowy i sum

shogun

Pytanie

Witam.

Pewnie wkładam kij w mrowisko ale jestem świe?źo po lekturze gazetki Wędkarz Opolski. I co tam mo?źna wyczytać. Ano atykuł o tym, ?źe zbiornik Otmuch?łw to tzw. pustynia, czyli ryb?łw niet - a gdze te ryby są. I na co wpadł tamtejszy okręg. Ot?ł?ź pojawiły się plany zarybienia zbiornika okoniem nilowym, argumentując, ?źe przyciągnie to wędkarzy bo to bardzo sportowa ryba itp. argumenty, ?źe nie ma ryb rodzimych, i dla wędkarzy to będzie wielka atrakcja. Teraz oczekuje się na ocieplenie wody ?źeby okoń się przyjął. Tylko jak ten okoń ma się przyjąć jak nie będzie nic do jedzenia.

I drugi artykuł - o sumie, a dokładniej o zasumionym odcinku opolskiej Odry. Woda ta por?łwnywana jest do hiszpańskiego Ebro, a podsumowaniem artykułu stwierdzenie, ?źe w opolskim odcinku Odry mamy plagę sum?łw. W czasie narzekań ?źe nie ma nigdzie ryb to dosyć odwa?źne stwierdzenia. Chyba ?źe to numer PRIMAAPRILISOWY na co nie zwr?łciłem uwagi, a mo?źe jest w tym trochę prawdy.

Kto coś słyszał lub cokolwiek wie o tych sprawach niech mo?źe bli?źej wyjaśni.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Okonia pozostawię bez komentarza :lol: . Co do sum?łw w Odrze, to z uwagi na wybitnie kulinarny charakter, nie ma łatwego ?źycia. Za sumem na Odrze jako celem chodzę dopiero sezon?łw 2, ten bedzie trzeci, dlatego punktu odniesienia nie mam. Z rozm?łw z wątr?łbkarzami, natomiast jest o wiele gorzej ni?ź powiedzmy 10 lat temu, a oni wiedzą co m?łwią. Swoją drogą takie informacje w poczytnej prasie przyszłości dobrej nie wr?ł?źą.

• 0

Zasumione to mo?źe są zamra?źarki w pobli?źu opolskiego odcinka Odry.

Suma jest mniej ni?ź kiedyś było. pomysł z okoniem nilowym kwietniowy pewnie ale chętniej powalczyłbym z peacockiem - tucunarą. Poczekamy na cd globalnego ocieplenia to się mo?źe ,,przyjmie.

• 0

to teraz ju?ź wszystko jasne!

Oni ju?ź tym zarybili. A ja się dziwiłem co to za dziwne ryby mi się wieszają na kiju. Pewnie zeszły z większą wodą z opolskiego. Wcześniej nie chciałem nic pisać bo uznano by mnie za szaleńca. Szkoda, ?źe tylko małe te rybki siadają, a dobre jest to, ?źe nie mają okresu ochronnego. Pierwsze ju?ź miałem na koniec lutego.

• 0

Sumki cierpią na chorobę wściekłych sum?łw, ludzie się nią bardzo łatwo zara?źają. Objawy typowe, idiotyzm. Na przykład po złapaniu suma w styczniu i zapakowaniu w baga?źnik choroba u łowcy posunęła się błyskawicznie. Zaraz po ruszeniu samochodem usiłował przejechać stra?źnika SR. Ponoć bywa uleczalne ... większym wyrokiem.

• 0

Jack Daniels ma dowody ?źe to nie było kwietniowe oszustwo !!!

Bracia wędkarze ! Musimy szybko wyłowić te małe, puki co okonie.

Taki okoń - jak podrośnie - to ze?źre nam wszystkie sumy , nie m?łwiąc ju?ź o innych mniejszych rybach. Te najmniejsze podobno wciąga nosem .

Jak jest głodny to mo?źe ze?źreć wedkarza, a jak jest wkurwiony to nawet kłusola razem z ł?łdką i z siecią.

Podobno jest to celowe działanie PZW związane z nową polityką zarządzania zasobami wodnymi.

Zarobienia takimi gatunkami jak wspomniany Okoń Nilowy, czy planowane w najbli?źszym czasie zarybienia Żarłaczem błękitnym , Żarłaczem Ludojadem, Piranią , Barakudą , Mureną, itp ma docelowo przynieść wiele ko?źyści i rozwiązać problemy z kt?łrymi PZW walczyło dotychczas bezskutecznie.

Do podstawowych ko?źyści zaliczyć nale?źy:

- poprawienie bilansu ilościowego drapie?źnik?łw.

- likwidacja problem?łw ze szkodnikami i samych szkodnik?łw.

- likwidacja dzikich kąpielisk.

- likwidacja kłusownictwa

- likwidacja wędkarstwa

- likwidacja sport?łw wodnych.

- itp .

Pozostaje nam tylko przyklasnąć takiej inicjatywie i z niecierpliwością wyczekiwać pierwszych efekt?łw. Ze swej strony sugerowalbym r?łwnie?ź roztoczenie pełniejszej opieki nad strefą przybrze?źną akwen?łw . Mo?źna to zrealizować poprzez wprowadzenie nast. gatunk?łw : Tygrys bengalski, hipopotam,aligator, krokodyl , itd.

• 0

Aj tam ! Od razu ludob?łjstwo .....

Zwykły pragmatyzm i ekonomiczne , gospodarskie myślenie.

Podobno rozwa?źają te?ź wprowadzenie do opolskich w?łd węgorza elektrycznego

( Electrophorus electricus ) kt?łry docelowo ma stanowić alternatywę dla plagi powstających jak grzyby po deszczu MEW. Czekają tylko na opinię komisji energetyki w sprawie przyznawania koncesji na produkcję energii elektrycznej dla wędkarzy kt?łrzy złowią takiego węgorza.

Nie wyjaśnione jest r?łwnie?ź czy taka osoba będzie zobligowana do posiadania uprawnień SEP.

Wiadomo natomiast ?źe wędkarze łowiący wędziskami węglowymi będą musieli być wyposa?źeni w instalację uziemiającą.

Mo?źe nam się to nie podobać , ale c?ł?ź , takie są koszty postępu.