Skocz do zawartości

Finezyjny blank z mocą w dolniku

nyny

Rekomendowane odpowiedzi

@Maciej1979: mam elitkę do 11gr 10lb, avidami też łowiłem i nie miałem jeszcze do czynienia z takim blankiem by spełnił te moje nieco specyficzne wymagania.

@ezehiel: też tak myślę, i raczej ku niemu się skłaniam dosyć mocno :)

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Założenia, zdecydowanie najlepiej, spełnia Restaffine Monster Boron 83ML, kije na tym blanku nie mają konkurencji wśród wymienionych wyżej.

I on ogarnie te małe gramatury o których pisałem? Bo jeżeli dobrze patrze to dolny CW zaczyna się 5gr, ja będę często operował 2-3gr.

Edytowane przez nyny

Kurde, przerobiłem z 5 boronów od Restaffine (70ML, 76ML, 76M, 83ML, 83M) i na żadnym najdelikatniejszym nawet nie było szans na czucie przynęty 1.5g... Przez cały sezon lowilem pstrągi Waterlandem 70ML, kij poezja, same ochy i achy tylko wypowiem. Nie mniej ideał pod przynęty od 3-4g. Jigi 1.5-2g dość słabo wyczuwalne wg mnie. W końcu to kij 6-16lb wg opisu i 5-15g.

• Like 1

https://photos.app.goo.gl/YKxkQ4LH23LW4P4F6

Tiro zapewni Ci niezłe "czucie" i sporo mocy w dole. Nie łowię aż tak lekko (1,5g to dla mnie abstrakcja) Łowię nim natomiast na głębszych wodach (8-12m) głöwkami ok.2,5-7g. Zapinanie ryb i hol, w pełnym komforcie.

Jeśli sporadycznie i jeszcze delikatniej, kupiłbym tanią, sztywniejszą wklejkę.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Na kijach z pracowni się nie znam, ale od początku roku łowię Major Craft'em New Troutino do 15g i z dołu rzuca wachadłowki i woblerki od 2g, ale z pewnością są do tak małych przynęt lepsze kije, pracę takich przynęt czuć już nieźle. A co do zapasu mocy, to z plecionką 15lb takiego karpika zatrzymywałem w miejscu na krótkim dyszlu.

post-46304-0-56141900-1574784321_thumb.jpeg

• Like 1

Na kijach z pracowni się nie znam, ale od początku roku łowię Major Craft'em New Troutino do 15g i z dołu rzuca wachadłowki i woblerki od 2g, ale z pewnością są do tak małych przynęt lepsze kije, pracę takich przynęt czuć już nieźle. A co do zapasu mocy, to z plecionką 15lb takiego karpika zatrzymywałem w miejscu na krótkim dyszlu.

attachicon.gif received_405671823661204.jpeg

Mogę zadać pytanie? Taki kij MC do 15g to zapewne ma w opisie 6-12lb? Ty założyłeś 15lb plecionkę i zatrzymywałeś 6-7kg karpia na krótkim dyszlu w miejscu (czyli na zabetonowanym hamulcu kołowrotka)? No to gratuluje pomysłu... Nie ma się co dziwić, ze potem kije ”same” strzelają...

Nigdy nie ustawiam hamulca na beton. Ten kijek jest lekko niedoszacowany.

Walka z tym karpikiem rozegrała się na ok 5m² w dziurze pomiędzy brzegiem, grążelami a tatarakiem. W takich miejscach zakładam linkę mocniejszą niż jest opisana na blanku, a hamulec ustawiam mniej więcej w 1/3 wytrzymałości linki. Duże ryby nawet na mocnym sprzęcie potrafią wejść w grążele w takim miejscu i wtedy do oporu hamulca dochodzi tarcie na zielsku, ale dzięki zapasowi mocy linki, walka się nie kończy. W tym sezonie z tego miejsca wyjąłem 6 takich i większych karpi. Zawsze na spinningu i zawsze z hamulcem ustawionym poniżej wytrzymałości blanku. 3szt. Dzięki mocniejszej lince udało się mozolnie wyprowadzić z zielska.

Edytowane przez Włóczykij

Mogę zadać pytanie? Taki kij MC do 15g to zapewne ma w opisie 6-12lb? Ty założyłeś 15lb plecionkę i zatrzymywałeś 6-7kg karpia na krótkim dyszlu w miejscu (czyli na zabetonowanym hamulcu kołowrotka)? No to gratuluje pomysłu... Nie ma się co dziwić, ze potem kije ”same” strzela

Powiedz, dokręciłeś kiedyś na maxa hamulec w kołowrotku łowiąc 12lb kijem z 12lb plecionką? Podniósł byś na kiju 4lb PET-a pełnego wody?

Ludzie...jeżeli kupuję kij, który ma 12lb mocy to pierwsze co robię to właśnie podnoszę na nim peta z 5 kg wody, daje te 0.44kg marginesu. Jeśli kij strzeli to go oddaję i nie chcę więcej widzieć na oczy. Kij 12lb ma wytrzymać tyle ile jest napisane w opisie producenta. Jak kupuję 0.5l piwa to tyle właśnie ma być w butelce i koniec. Jeżeli kij jest z trocin to się sypie a jeśli jest dobry to wytrzymuje i można nim bezpiecznie poruszać się w założonym zakresie mocy. Wiem, że 99% wędkarzy używa dwukrotnie mocniejszego sprzętu niż powinni, ich sprawa ale też ich błąd, tylko niech później nie robią żabich oczu kiedy coraz nowsze kije są coraz bardziej kruche...Dobry kij ma pracować na granicy zakresu i nie jest to żadne wygórowane oczekiwanie. Jak holuje ryby to jedyne o co się martwię to o rozgiecie kotwic, reszta mnie nie interesuje i nie zawodzi.

post-50477-0-77859300-1574875536_thumb.jpg Edytowane przez guciolucky
  • Like 4

Powiedz, dokręciłeś kiedyś na maxa hamulec w kołowrotku łowiąc 12lb kijem z 12lb plecionką? Podniósł byś na kiju 4lb PET-a pełnego wody?

Tylko po co podnosić ciężary na kiju? Co ma statyczne podnoszenie powoli nieruchomego obciążenia do gwałtownego zrywu 6-7kg ryby i zatrzymania jej w miejscu na 12lb kiju?

IMHO 15 lb linka to już nie jest dla mnie finezyjne łowienie nawet na blanku 12lb

Nie mam też zamiaru zatrzymywać w miejscu tym kijem ~7kg karpi i tego typu ryb.

Więc uważam, że ten Matagi to powinno być to, gdybym potrzebował czegoś mocniejszego to mam w arsenale kije, tylko nie gadają za specjalnie z przynętami o których pisałem w założeniach.

Tylko po co podnosić ciężary na kiju? Co ma statyczne podnoszenie powoli nieruchomego obciążenia do gwałtownego zrywu 6-7kg ryby i zatrzymania jej w miejscu na 12lb kiju?

Nie odpowiadasz na pytania a oczekujesz, że ktoś odpowie na Twoje :wacko:

A możesz sobie tą butelkę szarpać jak chcesz...

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 1

IMHO 15 lb linka to już nie jest dla mnie finezyjne łowienie nawet na blanku 12lb

Nie mam też zamiaru zatrzymywać w miejscu tym kijem ~7kg karpi i tego typu ryb.

Więc uważam, że ten Matagi to powinno być to, gdybym potrzebował czegoś mocniejszego to mam w arsenale kije, tylko nie gadają za specjalnie z przynętami o których pisałem w założeniach.

A dla mnie na przykład tak bo taki egi metal PE 0,8 ma 14 lb mocy. i do kijka 12 lb to wolałbym nawet PE 1, i np, na takiej wodzie do 7m głębokości(średnio 3,5m-4,5m) to świat.