Skocz do zawartości
  • 0

40km/h łódką czy to problem prawny?

wuran

Pytanie

W kwietniu tego roku pojawił się dokument https://mgm.gov.pl/wp-content/uploads/2019/04/2.-zalacznik-do-obwieszczenia.pdf choć to kolejna wersja poprzedniej edycji chyba z 2003 roku

niektóre nasze łódki rozwijają ponad 40 km/h a tym samym spełniają definicje "statku o dużej prędkości’: jednostki z napędem, która może osiągać prędkość ponad 40km/h względem wody"; choć jednocześnie są statkiem rekreacyjnym”: statek niebędący statkiem pasażerskim, przeznaczony do celów sportowych i rekreacyjnych". Przepisy niby dotyczą dróg wodnych ale rejon 4 to prawie wszystkie wody śródlądowe. A wymagania budowy i wyposażenia są trochę kosmiczne jak dla wędkarzy. Czy jest problem taki jak go widzę czy tylko mi się zdaje

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Marcin, 

w Polsce od stycznia do czerwca 2019 roku uchwalono około 12 tysięcy stron rozmaitej maści przepisów prawa. 

Normalny człowiek winien poświęcić 3 do 4 godzin dziennie by się z tym ogromem zapoznać. 

Także... pierdol to...płyń 39 km/h. Zawsze. :)

• Like 9

• 0

Ale my mamy statki czy jachty motorowe(patent sternika upoważnia nas do prowadzenia jachtów motorowych) czy statek rekreacyjny?
Mi się wydaje że ten przepis 40+ tyczy się statków towarowych, pasażerskich wojennych itd itp

Chociaż to jest tak pokretnie napisane że sam nie wiem, ale nie mam zamiaru się tym przejmować

Proszę bez politycznych aluzji

Edytowane przez bartsiedlce

• 0

Czytając definicje w Art. 1.01, p. 1.25 ‘statek rekreacyjny”: statek niebędący statkiem pasażerskim, przeznaczony do celów sportowych i rekreacyjnych; i korelując to z 1.1 ‘jednostka: statek lub urządzenie pływające; określenie 1.22 ‘statek o dużej prędkości’: jednostka z napędem, która może osiągać prędkość ponad 40km/h względem wody; raczej dotyczy wszystkich jednostek na wodzie, czyli łódek wędkarskich i skuterów również.

Z tego wynika, że Marcina wątpliwości mogą być całkiem uzasadnione w starciu ze służbami. Poczytajcie też Art. 9.01, który w pierwszym punkcie rozróżnia statki o mocy powyżej 19 kW, kolejny absurd.

Myślę, że intencją autora było szczegółowe uregulowanie budowy i wyposażenia statków roboczych, pasażerskich, pchaczy, barek, holowników itp. Niestety błędy w określaniu definicji prowadzą do stworzenia możliwości swobody interpretacyjnej przy złej woli służb kontrolnych.