Skocz do zawartości

Sprzęt AGD

Artech

Rekomendowane odpowiedzi

Były już różne tematy w cafe. O komórkach, kompach, zestawach audio i kina domowego, ale o AGD nie znalazłem.

Żona suszy mi głowę o suszarkę  :P  Problem w tym że musi być slim, a takich na naszym rynku niewiele w sumie 3 firmy... a w zasadzie 2 bo Candy i Hoover to jeden pies. Do tychże dołączyło niedawno Beko.

Jakie macie doświadczenia z tymi firmami? A może ktoś używa suszarek Candy, Hoover albo Beko?

Były już różne tematy w cafe. O komórkach, kompach, zestawach audio i kina domowego, ale o AGD nie znalazłem.

Żona suszy mi głowę o suszarkę :P Problem w tym że musi być slim, a takich na naszym rynku niewiele w sumie 3 firmy... a w zasadzie 2 bo Candy i Hoover to jeden pies. Do tychże dołączyło niedawno Beko.

Jakie macie doświadczenia z tymi firmami? A może ktoś używa suszarek Candy, Hoover albo Beko?

Nie wiem jak teraz ale parę lat do tyłu beko robiło dla bosha pralki. Ja mam pralkę beko i polecam. Jak mi kumple z agd mówili kup tanio, jak się spierd...to na złom i nie będzie żalu. A te droższe też się psują tylko naprawy i serwis droższy ????

• Like 2

Suszarka do włosów, butów czy ubrań? Slim, znaczy się wąska ?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Rzeczywiście nie sprecyzowałem. Chodzi o suszarkę do ubrań.

Cena to tutaj sprawa drugorzędna, ponieważ wszystkie te slimy kosztują między 2200 a 2500 pln.

https://m.euro.com.pl/suszarki,k1.bhtml

Edytowane przez Artech

Tak jak napisałeś ciężko jest z wąskimi suszarkami, zazwyczaj robią w normalnym rozmiarze. Z pralkami nie ma problemu. Zastanawiam się tylko czy mała suszarka się sprawdzi?

Z markami przez Ciebie wymienionymi nie pomogę bo nigdy nie używaliśmy. My wierni jesteśmy z żoną marce Bosch od 13 lat. Mamy wszystko z Boscha i tylko raz żelazko pojechało na serwis w ramach gwarancji.

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

Rozmawiałem z fachowcem, który wymienia łożyska w zgrzewanych bębnach pralek. W związku z tym, że przewija mu się trochę tych urządzeń przez ręce zapytałem jakie pralki/suszarki warto obecnie kupić, a jakie omijać szerokim łukiem. Powiedział, żeby trzymać się z daleka od Boshy, Siemensów i innych produkowanych w Turcji. Podobno w związku z tym, że nie piją piwa ;-) , nie mają dobrego aluminium na krzyżak trzymający bęben w pralce i te tureckie krzyżaki pękają. A w takim przypadku na pralce można od razu postawić krzyżyk :-) Cała reszta psuje się tak samo niezależnie czy zapłacisz 1200 czy 3200, zwykle (przynajmniej w pralce) zaczyna się właśnie od łożyska bębna, które teoretycznie jest zintegrowane z obudową bębna, czyli teoretycznie niewymienne.

• Like 1

Może komuś pomoże, skopiowane, elektroda.pl

Gdzie produkowane..?Otóż podaję rzetelne informacje na temat pralek Bosch i Siemens bo to to samo -

Serie Bosch WAA 5.5 kg - Turcja

Serie Siemens WM**A 5.5 kg - Turcja

Serie Bosch WAE 6 i 7 kg - Polska Łódź

Serie Siemens WM**E 6 i 7 kg -Polska Łódź

Wszystkie modele 8 kg zarówno Bosch i Siemensa są produkowane w Niemczech

TZW. WASY.

Wszystkie modele pralek obydwu marek o głębokości 40 cm są produkowane w Niemczech.

Wszystkie nowe modele pralek o głębokości 45 cm obydwu marek o pojemności 5.5 ,a teraz 6 kg są produkowane w Chinach ,ale szacun dla jakości wykonania.!!!

Są też modele serii 7 kg...bardzo podobne do Niemieckich..8 kg.z takim bębnem ,ani niemieckim ani tradycyjnym seria 500 symbol Q w środku to też Turcja.

Polskie najlepsze .Niemieckie równie dobre..potem chińskie ,a największe barachło to Turcja..

• Like 1

bierz najtańszy model.

I bierz z opcja wydmuchu powietrza na zewnątrz(na dwór)

Mam taką co dmucha do łazienki. Syf i malaria. znaczy wszędzie resztki ubrań starte na pył.

Nie sugeruj się ilością literek aaaa

to ściema.

jak policzysz ile zaoszczędzisz na tych literkach a jednocześnie jak droga się zrobi ta suszarka z każdą dodaną literką a to pękniesz ze smiechu jak nas próbują dymać

W grę wchodzi tylko slim i kondensacyjna, żadna wywiewowa.

To się przygotuj na sprzątanie po każdym użyciu.

Wszędzie będą niteczki. i żaden filter siatkowy jaki tam jest zamontowany nie da rady tego zatrzymać.

• Like 1

Tak jak wspomniałem, ze względu na wymiary jestem ograniczony do dwóch firm, Candy i Beko. I chciałbym wybrać tę mniej awaryjną.

Opini o Beko jakby mniej w necie... mi natomiast Candy jakoś tak z cukierkami się kojarzy.

Nigdy nie miałem do czynienia ani z jedną ani drugą firmą.

Candy kiedyś robiła niezły sprzęt (jak wszyscy). Teraz cholera wie, ale raczej cudów spodziewać się nie należy (CCC, ale nie do końca ;) ). Mój kolega ma lodówkę Beko od ok. 5 lat. Działa, nigdy się nie zepsuła, ale uchwyt drzwi się połamał. Podejrzewam, że jedynie rzut monetą sprawę załatwi.

• Like 1

To wspomnę jeszcze, że moja siostra ma już drugą pralkę Candy i nadal je poleca. Co do Beko, w firmie mieliśmy lodówkę tej firmy w której po niecałych 2 latach zgnił radiator oddający ciepło. Lodówka stała w kuchni, po ścianach nie lała się woda. Jako, że zakup był na firmę gwarancja nie obowiązywała. Pewnie był to najtańszy możliwy model, ale od tego czasu dla mnie ta firma nie wchodzi w grę przy wyborze sprzętu AGD. To moja SUBIEKTYWNA opinia.

• Like 1

U mnie w domu wszystko jest od Beko: pralka, lodówka, piekarnik do zabudowy i indukcja. Po pół roku działania skiepściła się indukcja. Przyjechał serwisant, w parę chwil wymienił 2 moduły elektroniki i działa znowu. Ale reszta sprzętów śmiga bez problemu.

Sorki, za podpięcie się pod temat...... ale w świetle powyższych postów jak to ma się do lodówek? Też szukać gdzie która produkowana? Czy kupować najtańszą? Właśnie czeka mnie wymiana lodówki, żona chce Samsunga, ja Bosch-a, a może coś innego? Opinii w necie od groma i ciut, ciut, ale nie wiadomo które są prawdziwe, a które kupione w ramach reklamy produktu.

Bież LIEBHERR, a na pewno będziesz zadowolony. Może w środku nie wyglądają tak ładnie ale ich prostota pomaga utrzymać czystość. Swojego Liebherra oddałem teściowej, bo był "stary". Ona używa jego nadal a ja w międzyczasie zmieniłem już dwie i widzę, że znowu szykuje się wymiana

• Like 1

Bież LIEBHERR, a na pewno będziesz zadowolony. Może w środku nie wyglądają tak ładnie ale ich prostota pomaga utrzymać czystość. Swojego Liebherra oddałem teściowej, bo był "stary". Ona używa jego nadal a ja w międzyczasie zmieniłem już dwie i widzę, że znowu szykuje się wymiana

Również miałem I to była nasza najlepsza lodówka.

Sorki, za podpięcie się pod temat...... ale w świetle powyższych postów jak to ma się do lodówek? Też szukać gdzie która produkowana? Czy kupować najtańszą? Właśnie czeka mnie wymiana lodówki, żona chce Samsunga, ja Bosch-a, a może coś innego? Opinii w necie od groma i ciut, ciut, ale nie wiadomo które są prawdziwe, a które kupione w ramach reklamy produktu.

Rzeczywiście Liebherr to bardzo dobry ale też drogi sprzęt. Ja od 13 lat posiadam lodówkę Samsunga. Zaraz po zakupie pojawił się problem wyskoczył jakiś błąd na wyświetlaczu  R... cośtam, costam. Pan z serwisu od razu wiedział o co chodzi, że to jakaś wada fabryczna jakaś klapka przymarza i nie może się otworzyć i że jutro przyśle serwisanta i wymienią mi jakiś tam moduł. Wstawią od modelu wyższego i wszystko będzie ok.

Jak powiedział tak zrobili. Serwisant był na drugi dzień wymienił co trzeba w 15 min. i od tamtej pory (odpukać) chodzi bez problemowo.

Polecam lodówki z systemem no frost. Praktycznie bezobsługowe.

Rzeczywiście Liebherr to bardzo dobry ale też drogi sprzęt. Ja od 13 lat posiadam lodówkę Samsunga. Zaraz po zakupie pojawił się problem wyskoczył jakiś błąd na wyświetlaczu  R... cośtam, costam. Pan z serwisu od razu wiedział o co chodzi, że to jakaś wada fabryczna jakaś klapka przymarza i nie może się otworzyć i że jutro przyśle serwisanta i wymienią mi jakiś tam moduł. Wstawią od modelu wyższego i wszystko będzie ok.

Jak powiedział tak zrobili. Serwisant był na drugi dzień wymienił co trzeba w 15 min. i od tamtej pory (odpukać) chodzi bez problemowo.

Polecam lodówki z systemem no frost. Praktycznie bezobsługowe.

Też się przymierzam do zakupu lodówki i ten Liebherr mnie zaintrygował. Nie jest wcale strasznie drogi. Dwumetrowa lodówka z No Frost za 2700,00 zł to bez tragedii.