Skocz do zawartości

Kij boleniowy ??

Lukasz-7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dłu?źszego czasu rozwa?źam zakup spinningu gł?łwnie pod bolenia, ok 3m długości i mniej więcej 25, 30 gram maksymalnego wyrzutu. Powa?źnie zastanawiam się nad Okumą Black Rock

http://allegro.pl/wedka-okuma-black-rock-3-05m-5-25g-nowosc- 2012-i2207491597.html

Ma ktoś mo?źe jakieś propozycje jako alternatywę, dodam ?źe dysponuję bud?źetem max 400 zł.

Z g?łry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

Odradzam. Oglądałem te wędki i o ile kr?łtkie były znośne, to wraz z długością drastycznie spada dynamika blanku. Robi się taka bezwładna klucha. Ciekawy wygląd, ale to tyle.

Na pewno trzeba ci 30 gram ?

Ja najczęściej u?źywam kij?łw do 21g, szybkich ale głęboko pracujących pod rybą. Tylko na du?źej wodzie jesienią, gdy łowię na du?źe przynęty widzę sens dla kij?łw do 30g.

W tej cenie szukałbym kongera jakiegoś lub jakąś u?źywkę na dobrym blanku.

W nowym sklepie wędkarskim we Wrocku widziałem jakiś kij Fenwicka, kt?łry mi się spodobał i mo?źe słu?źyć jako boleni?łwka. Niestety nie pamiętam modelu, ale cena to była na pewno 399zł i długi na chyba 2,9m. Na 100% miał te?ź metalowe pierścienie w przelotkach. Jak masz gdzie pomacać Fenwicka to weź go pod uwagę.

Jeśli seryjne kije to rozejrzyj się za czymś z Kongera, moja najstarsza wędka to Konger Champion 3m do 21g, wyjmowałem nim wszystko poza sumem, gł?łwnie klenie, jazie i bolenie, ale ma te?ź brzanę 72cm. Kij generalnie katowałem podchodząc do tematu ?źe jak się złamie to trudno, no i kurcze nie chce. :D Gdyby pękł pewnie zbudowałbym sobie z ciekawości jakąś kleni?łwkę, a tak pewnie kolejny rok, chyba ju?ź 8 przełowię Championem.

pozdrawiam

wujek

Wszystko zale?źy od brzegu. :D Dłu?źsze kije, jak ktoś wspomniał wy?źej, wcale nie gwarantują wielce dalszych rzut?łw. Natomiast hol kr?łtszym kijem jest precyzyjniejszy i bardziej pewny. Wszystko zale?źy od danego wędkarza. Wiadome, co kto woli. Co do c.w tutaj te?ź moim zdaniem jest dowolność. Osobiście skłaniałbym się do kija o c.w 7 - 25g. Oczywiście moc najmniej medium.

• Like 1

Co do długości to ja mimo wszystko wolę dłu?źszy kij, minimum 2,70, nie chodzi tu o odległość rzutu a bardziej o mo?źliwość poprowadzenie przynęty za jakimiś krzakami itp. poniewa?ź bardzo du?źo łowię na bugu a tam jak to na nieregulowanej rzece linia brzegowa jest r?ł?źna, ale dzięki :D :D

Je?źeli chodzi o kongery to tez powa?źnie się zastanawiałem ale nad modelem impact 2,70/20 g, mo?źe ktoś u?źywał??

Natomiast co do fenwicka to znam ten kij, jest to model Eagle, o długości 2,90 i gramaturze 10-21, nie ukrywam ze bardzo przypadł mi do gustu i ju?ź prawie go kupiłem ale postanowiłem troszkę poszperać i okazało się ?źe jest jeden z modeli wypuszczanych na rynek europejski robionych w innej fabryce (bodaj?źe w Meksyku) i ?źe z uznanymi kijami fenwicka nie ma to zbyt wiele wsp?łlnego. Chyba ?źe się mylę i ktoś mnie poprawi???

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi :D

Ten Kobalt 7-28 gram to jest zadziwiający kij. Miałem dwa, został się 1 z tej starszej zielonej serii. Ja go u?źywam na szczupaki. 35 gram przełknie a i 7 te?ź. Nie spodziewałem się ?źe na bolenia te?ź mo?źe podpasować (boleni nie u?źywam). Akcja średnia moderate na bolenia?

Dobra cena. Proponowałbym u?źyć kwoty, bo niestety nikt nie wie ile to mo?źe być.

Cytat z ksią?źki. Do połowu boleni nadaje się niemal ka?źde wędzisko o cię?źarze wyrzutowym do 20-25 gram o długości 2,7 - 3 m. Akcja kija ma mniejsze znaczenie. Mo?źna ją dobrać do indywidualnych upodobań.

Mo?źe dość cię?źki, ale te?ź mało podatny na zniszczenia Ugly Stik Custom Graphite 2,7 m 10 - 25g. Koszt w granicach 250 zł. :D Dobry do chodzenia po krzakach. :D

Ja tylko odradzę tego Millenium Super Fast, o kt?łrym kolega wy?źej pisze. Miałem ten kijek, łowiłem nim chyba dwa sezony i jak ktoś na wędkę ma 200zł, to mo?źna polecić. Ale kolega chce przeznaczyć 400, więc to się mija z celem, bo chocia?źby rzuty, jak na kij 2.7 m, są bardzo kr?łtkie, a?ź zadziwiająco - a na bolka ten parametr jest bardzo wa?źny.

A co sądzicie o Dragonie Guide Select Fanatic 275/25g , od dw?łch lat nim macham i kilkadziesiąt wyjętych rapek ma ju?ź na koncie ,

tu jeden z forumowicz?łw sprzedaje podobnie dobry sprzęt za fajną cenę - akcja x-fast + fajny rezonans

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23940&am p;start=0&

Wy?źej jeden z koleg?łw ju?ź pisał o Robinsonie Diaflex. Myślę, ?źe to jest rozwiązanie super. W Je?źozwierzu wędka Robinson Diaflex Jigger 2,70m. c.w. 7-24g lub taka sama do 30g kosztują ok. 480zł i cena jest do negocjacji. Ja na podobny kij, tylko innej firmy ale z tych samych materiał?łw bolenia ponad 5kg (81cm) to niemal?źe nawinąłem na kołowrotek. Miałem je w rękach w sklepie - coś pięknego jak na tę cenę.

Zdecydowałem się na u?źywanego Shimano diaflash ex C.w. 5-20, 270cm długości, czy ktoś mo?źe u?źywał i stwierdzi ?źe zrobiłem dobrze czy wręcz przeciwnie :D Ja słyszałem same pozytywne opinie o tym kiju i w sumie to zadecydowało bo w rękach miałem tylko wersję do 40 g a podobno trochę się r?ł?źnią.Ju?ź się nie mogę doczekać przesyłki ale z?źera mnie ciekawość jakie macie opinie na temat tego kija???

Pozdrawiam Łukasz