gladki Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Cześć, nie widzę podobnego wątku wiec zakładam.Namierzyłem kilka ciekawych miejscówek na Wiśle o silnym uciągu i głębokości 8-9m. Dzisiaj ni cholery nie dochodziłem do dna główkami 35gr i małymi 3” gumkami. Kupię główki 40-50gr i spróbuję za tydzień.Ponieważ rzadko łowię w takich dołach nie będę budował dedykowanego kija pod tą miejscówkę, w grę wchodzi kij seryjny. Ważne aby kij skutecznie podbijał ciężkie jigi (raczej do 50gr), pokazywał dobrze kontakt przynęty z dnem i miał mięso w dole do zacięcia. Budżet do 500zł. Ktoś? Coś?Z góry dzięki za propozycje sprawdzonych seryjnych konstrukcji.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Znalazłby jakiś wątek na ten temat, ale chyba żaden nie jest dedykowany Wiśle A tak przy okazji to nie określiłeś nawet do jakiej konkretnie metody kija poszukujesz ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Bo z Ciebie Sławku to zero pożytku! Jak zapytałem Ciebie o kij do lekkiego opadu na Bzurę ... to też mi nie pomogłeś 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Znalazłby jakiś wątek na ten temat, ale chyba żaden nie jest dedykowany Wiśle A tak przy okazji to nie określiłeś nawet do jakiej konkretnie metody kija poszukujesz ...Oki, to więcej szczegółów: Łowienie sandaczy z opadu, główki 40-50 gr, guma niewielka, smukła sandaczowa ok 3-5 cali, silny uciąg, głębokość 8-9m. Zamierzam sparować kij z Zilionem HLC lub Revo STX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Jest progres bo chociaż wiadomo, że szukasz kija w wersji cast Napisz jeszcze jaka długość Ciebie interesuje bo od razu Ci napiszę, że jeżeli zamierzasz łowić dość daleko od brzegu to krótkim kijem łatwo nie będzie. jerkbait.pl-wędka-castingowa-cw-do-ok-35-40g Edytowane 24 Listopada 2019 przez Sławek Nikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Może zamiast kupować kolejny kij- a masz taki który daje radę główkom 35g plus wabik- zejdź z grubością plecionki, o ile to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Sławku sympatyczny.... czytaj proszę co piszę. Metoda połowu - w tytule wątku. Piszę w dziale baitcasting również nieprzypadkowo - preferuję łowienie z opadu z użyciem multików. Co do długości kija - w tytule wątku również jest napisane, że łowię z ŁÓDKI wiec mogę łowić bardzo daleko od brzegu :-)))Powiem tak - nie lubię wędek poniżej 2m - jestem wysoki i wolę podbijać gumy kijem w granicy 2-2,2m.Pozdrawiam weekendowo ;-) Edytowane 24 Listopada 2019 przez gladki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Może zamiast kupować kolejny kij- a masz taki który daje radę główkom 35g plus wabik- zejdź z grubością plecionki, o ile to możliwe.Rozważałem to, nie bardzo chciałbym tak odchudzać zestaw - szkoda ryb. Łowię na Varivasa PE 1.5 i niżej w tak ciężkich warunkach nie schodzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Przeoczyłem fakt, iż łowisz z łódki ... Za dużo ciechana chyba było ... Do takich akcji pewnie nada się wiele konstrukcji ... Z fabrycznych może coś od dragona ? Bardzo mile wspominam guide select. Bardzo fajna, sprężysta wędka. Mam go zresztą do dziś z planem przezbrojenia na lżejsze przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Przeoczyłem fakt, iż łowisz z łódki ... Za dużo ciechana chyba było ... Do takich akcji pewnie nada się wiele konstrukcji ... Z fabrycznych może coś od dragona ? Bardzo mile wspominam guide select. Bardzo fajna, sprężysta wędka. Mam go zresztą do dziś z planem przezbrojenia na lżejsze przelotki.Spoko, mamy weekend ;-)GuideSelecta mam w wersji spiningowej 2,75m cw 30gr - to fajny kij, dobrze przekazuje drgania, jednak ma niestandardowo małe przelotki i klęknie przy główkach 40-50gr. Wbrew pozorom nie jest łatwo wybrać casta do ciężkiego opadu w rzece. Np. typowe kije jerkowe są zbyt pałowate. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Mam też tsurinoye proflex. 50 gramom to chyba nie da rady, ale te 40 powinna pociągnąć raczej bez problemu. Ostatnio rzucałem nią 35 gram i zapas lekki był. Kij nie jest pałowaty, ale to typowa szybka dzidka choć pod obciążeniem zaczyna pracować. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość trilung Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Decathlon Ilicium 6'6" 5-25, a naprawdę 10-60 lub mocniejszy brat 7' 10-40 rzeczywiste 30-100.Były na przecenie po 70zł wziąłem dla komponentów ale okazały się genialne do ciężkiego jiga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Poszukaj w katalogu Savage Gear, ja sporadycznie zakłądalem 40g + guma do Mikado Kamisori do 35g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu_92 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Jest progres bo chociaż wiadomo, że szukasz kija w wersji cast Napisz jeszcze jaka długość Ciebie interesuje bo od razu Ci napiszę, że jeżeli zamierzasz łowić dość daleko od brzegu to krótkim kijem łatwo nie będzie. jerkbait.pl-wędka-castingowa-cw-do-ok-35-40gNauka czytania ze zrozumieniem chyba się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerban Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 ...a może taki ? Dragon Milenium Fasto Jerk Cast Heavy Duty Długość: - 1,95m; ciężar wyrzutu: - 25-60 g; akcja - Fast; waga: - 175 gDobre, lekkie, wytrzymałe i solidne wędzisko na bazie grafitu IM6 firmy Toray. Przelotki z pierścieniami SIC, rękojeść z gładkiego portugalskiego korka. Wędka nigdy nie widziała wody, łowię lżejszym castem. Tanio sprzedam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 To nie jest kij do gum. No i ta długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 ...a może taki ? Dragon Milenium Fasto Jerk Cast Heavy Duty Długość: - 1,95m; ciężar wyrzutu: - 25-60 g; akcja - Fast; waga: - 175 gDobre, lekkie, wytrzymałe i solidne wędzisko na bazie grafitu IM6 firmy Toray. Przelotki z pierścieniami SIC, rękojeść z gładkiego portugalskiego korka. Wędka nigdy nie widziała wody, łowię lżejszym castem. Tanio sprzedam … dział sprzedam to nie tutaj... a tak w ogóle to dobry wieczór się z Panem na Forum... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 To nie jest kij do gum. No i ta długość. Otóż to - jerkówki raczej nie mają akcji i długości wymaganej przy łowieniu na gumy. Chodzi o mocny dół i w miarę elastyczny szczyt aby podbijać jiga - kij ma się uginać i sygnalizować brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Kraag elite. Jeśli zmienisz zdanie i jednak będziesz myślał o budowie wędki to chętnie dam Ci swoją do sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Kraag elite. Jeśli zmienisz zdanie i jednak będziesz myślał o budowie wędki to chętnie dam Ci swoją do sprawdzenia.Mam Kraaga XF 16lb, mega kij, może mocniejszy model - 20lb dałby radę ale nie chciałem wydawać kasy na kolejnego customa. Nawet rozmawiałem kilka dni temu z Krzyskiem nt takiego kija i tez polecał Elitkę... Jeśli nic sensownego nie trafię z kiji produkcyjnych to pewnie skończy się na Kraagu - akcja tego kija to dla mnie wzór kija do opadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Shimano technium 213cm,21-56g. Niesymetryczny dwusklad, cały blank wchodzi w dolnik. Lowilem tym kijem używając 10g główkę z 10cm gumą jak i 40g główka z gumami ok 20cm. Sparowany z tatula był chyba lżejszy od zodiasa 3-10g z daiwa bg 2500. Ten kij można brać w ciemno. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Shimano technium 213cm,21-56g. Niesymetryczny dwusklad, cały blank wchodzi w dolnik. Lowilem tym kijem używając 10g główkę z 10cm gumą jak i 40g główka z gumami ok 20cm. Sparowany z tatula był chyba lżejszy od zodiasa 3-10g z daiwa bg 2500. Ten kij można brać w ciemno. PzdrDzięki - ten kij mnie zaintrygował! Fajnie byłoby go pomacać przed zakupem - poszukam go, może w którymś warszawskim sklepie leży na półce i czeka na mnie ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 dopiero teraz zaskoczylem że cast.. a możehttp://pleciona.pl/pl/p/Abu-Garcia-Mass-Beat-II-226cm-H-30-80g-Cast/24944 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 dopiero teraz zaskoczylem że cast.. a możehttp://pleciona.pl/pl/p/Abu-Garcia-Mass-Beat-II-226cm-H-30-80g-Cast/24944 Link nie działa :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/abu-garcia-wedki-mass-beat-ii-casting/s/19388 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi