Skocz do zawartości

Kij do ciężkiego opadu na Wisłę z łodzi

gladki

Rekomendowane odpowiedzi

No i temat ogarnięty. Przy okazji zmieniłem koncepcję co do kija i zamiast casta kupiłem spining Fenwick World Class 213cm, 3/4 oz (baaardzo teoretycznie do 21gr) i zamówiłem Kraaga Elite 213cm 20lb (realnie moc ok 1,5oz)

Dlaczego spiningi a nie cast? Główny powód to marznące łapki obejmujące metalową obudowę multika. Co by też nie mówić zasięg rzutu też jest lepszy choć to obiektywnie nie ma wielkiego znaczenia - zacinanie ryb w rzece na dystansie 50m i więcej jest raczej kłopotliwe zwłaszcza tak krótkimi kijami.

Fenwick już po testach nad wodą - muszę przyznać, co było już wyraźnie czuć w sklepie (Pleciona), że opis kija jest nieadekwatny do jego możliwości. Kij spokojnie rzuca główkami 35gr z 5'' gumą. Rzucałem rownież główkami 40gr i też nie klękał choć to imo jego górna granica (rzucam płynnie, w końcu jestem muszkarzem :-))) Dolnej granicy nie testowałem - ale kij jest bardzo czuły.

Właściwości rzutowe kija są niesamowite - mięsisty i mocny dół + elastyczny szczyt robią robotę! Kij jest bardzo szybki ale jednocześnie pod obciążeniem przechodzi w piękne progresywne ugięcie.

Czułość blanku bardzo wysoka - wyraźnie czuć opad gumy nawet na dużych odległościach (i do tego nurt)

Kij mimo niesamowitej lekkości powinien być wytrzymały - blank zbudowany w technologii PowerFLux 3M (nano) znam z konstrukcji muchowych takich firm jak np Loop. (na Loopa  Cross S1 #4 swego czasu wyholowałem na Sanie szczupaka 107cm...)

Póki co tyle mogę napisać po 3 godz spędzonych z tym kijem nad wodą. Jeśli miałbym opisać ten kij 1 zdaniem to powiem, że jest to doskonałe połączenie mocy i czułości (jak w najlepszych customach).

Realnie w lutym zrobi mi się Kraag Elite 20lb - będzie to mój najmocniejszy spining na Wiślane potwory ;-) Dam znać.

Dziękuję wszystkim za porady.

Edytowane przez gladki
  • Like 1

Wczoraj dostałem od ziomka 6'6" 3/4-2oz jakiś konger i-cośtam...góra pokaże opad,dół podoła podbić 40g koguta czy gumy.

Na rzece pływadłem można podpłynąć i nie trzeba daleko miotać,co innego z brzegu.

Edytowane przez trilung