Skocz do zawartości

Sumowe teaser'y - dobór do łowiska

count_martin3z

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Panowie, czy mógłbym kogoś poprosić o pomoc w doborze gramatury ów przynęt? 

W przyszłym roku, chcę w dryfie popróbować przechytrzyć sumy na zaporówkach. Spektrum głębokości duży, bo od 2-3 m. nawet do kilkunastu, w zależności od zbiornika. 

Czy da się tymi przynętami również w dryfie łowić na np. Odrze przy standardowym poziomie wody i uciągu? Tzn. łowić się, ale czy ma to sens, czy trzeba się kotwiczyć i kwoczyć? Jeśli tak, to jakie najlepiej gramatury? 

Ktoś spotkał się z innymi producentem tego typu przynęt, bo ja nie widziałem przeglądając sklepy. 

Dzięki z góry za pomoc. 

Zajrzyj do sklepu sumowego. Kilka roznych firm robi podobne wabiki.

Co do gramatury to najlepiej dobierac taka aby przyneta nie uciekala ze stozka echo. Czyli w praktyce trzeba miec kilka gramatur.

Czyli niestety jak że wszystkim. Po 10 sztuk z każdego koloru i po 10 sztuk z każdej gramatury :-)

Z tego co rozmawialem z nim w Poznaniu na targach to robi jeden typ. A przynajmniej takie mial na zbyciu. Jesli masz mozliwosc odebrania osobiscie to warto wybrac samemu i pogadac. Przez indywidualne ulozenie reki kwok dobry dla mnie nie musial by byc dobry dla Ciebie itd. A warto dobierac to tak aby bylo Ci latwiej a nie trudniej

• Like 1

Kwoki Piotra znajdziesz tutaj... nie robi jednego modelu a kilka ... 

http://www.clonk.eu/?fbclid=IwAR0jAVeAEVYtQLzMHT9k0T7JMLndHWExvTQ5ADmFvdRWJ7jCz7jyNJnH2Mk

Na zaporówkę teasery spokojnie możesz stosować w okolicy 150-160 gram ... przy wietrze lub większym uciągu max 250 gram... co by nie uciekał z stożka echo ...
Ważniejsze od samego wyglądu ( koloru ) jest to jak pracujesz teaserem ... i klonkasz kwokiem...

• Like 1

Ja staram się używać jak najlzejszych czyli 100g i praktycznie łowię nimi cały sezon nie zależnie od głębokości czy warunków.No Max zdaża się 150g. Mowa o bajorach.

Wszystko zależy jak wysoko trzymasz Teaser. Ja trzymam bardzo wysoko i opuszczam wtedy gdy widzę rybe w stożku.I w ten sposób możesz stosować lekkie Teaser.

Reasumując nie dryfuje z teseram a wypuszcza go z ręki kiedy widzę rybę

Edytowane przez kondzio 77
  • Like 1

Zajrzyj na sumiarz.pl na fb jest sporo filmów z panoptixa od Pawła Kabata z teaserami , może coś podłapiesz, a później już tylko pływać.

Generalnie jak masz środki i chcesz szybko się nauczyć łowić może rozważ szkolenie u któregoś z chłopaków, który łowi na podobnych wodach. Oszczędzisz sobie niepotrzebnych wydatków.

Polecam książkę „Sumowe wyzwania” Tomasza Wieczorka, swoją drogą wiele osób chwali też jego kwoki.

Ogólnie masz dużo materiału na yt i w necie.

I zacznij już zbierać rosówki ????

Zajrzyj na sumiarz.pl na fb jest sporo filmów z panoptixa od Pawła Kabata z teaserami , może coś podłapiesz, a później już tylko pływać.

Generalnie jak masz środki i chcesz szybko się nauczyć łowić może rozważ szkolenie u któregoś z chłopaków, który łowi na podobnych wodach. Oszczędzisz sobie niepotrzebnych wydatków.

Polecam książkę „Sumowe wyzwania” Tomasza Wieczorka, swoją drogą wiele osób chwali też jego kwoki.

Ogólnie masz dużo materiału na yt i w necie.

I zacznij już zbierać rosówki [emoji6]

Już trochę materiału przerobiłem. Sumiarza też znam. Piotrek Boufał pływa niedaleko mnie w sumie, ale ja wiem czy fajnie jak ci wszystko od razu pokażą? Nie ma wtedy frajdy, że sam zrobiłeś [emoji6]

Kolonia rosówek już założona [emoji6] Grzeją się w kotłowni, tylko dokarmiam i psikam wodę...

Dzisiaj z Rafałem rozmawiałem z Catfish Handmade. Jakiś system szykują na Rybomanię do martwej rybki i verticala. Zobaczymy w marcu.

Edytowane przez count_martin3z
  • Like 1

• 9 miesięcy temu...

Witam serdecznie koleżanki i kolegów w związku z tym iż chciałem spróbować swoich sił w sumowym verticalu prosił bym o wskazówki jak dobrze przygotować zestaw a dokładnie czy do teasery potrzebujemy przyponu czy robimy dozbrojke czy użyć kretlika jeśli tak to gdzie bo słyszałem ze jak najmniej metalu .

Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam .

Krzysiu

Cześć

Do teaser-ów nie stosujemy krętlika,ponieważ ma swój.Do łowienia zestawem z dryfu lub fire ball potrzeba.Zestaw do łowienia z dryfu,czy fire ball robie z plecionki 1,2-1,4 mm w rurce gumowej.Pytanie??Czy będziesz łowił z ręki(zacinasz ręką) czy z kija(wędka leży na burcie).Ja łowię z ręki,więc plecionka główna 0,6mm(0,4 wystarcza,ale przy braniu z boku 0,4 tnie rękę do kości,0.6 leci tylko krew)Kij najlepszy inliner.Ja mam WFT 300-600 + multiplikator z hamulcem 14kg.

Co do stwierdzenia im mniej metalu tym lepiej nie mam przekonania,jak chcą pobierać to nie stanowi to dla nich żadnego problemu.

Pozdrawiam Tomek