Paweljar Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Witam, mam pytanko do forumowiczów. Czy łowicie już na robactwo holowane po dnie ? Łowię oksy z toni i z podbijania nad dnem ( przynęty kajtki easy, czasem twister )itp. jednak wleczony nie działa mi w tym okresie nic a nic. Jak u Was z powyzszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gelor78 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Przemek ten sposób też odkryłem przypadkiem. Za pierwszym razem po rzucie gumą musiałem odebrac telefon i po minucie rozmowy ładny szczupły chciał mi wyrwać kij który trzymałem pod pachą.Kolejnym razem na łódce kolega odłożyl kij aby podebrać mi sandacza , po wszystkim wziął swój spining a tam już siedział sandał--obydwa 80+To samo działo się z okoniami ale juz świadomie to robilismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kaziq Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Miło że również ktoś zauważył idiotyzmy w "prawie" PZW.Jeśli ciągnę dużego robaka w swoim kierunku zwijając zestaw (łowiąc na wincle picker) to ...spininguję?Jelśi TAK : to dlaczego ta metoda (wincle-picker) jest dozwolona od 01.01 do 31.05 w wodach gdzie spinning jest absolutnie wykluczony?Jeśli NIE: to jutro idę tam sobie popickerować na okonia... Czy podczas łowienia tą metodą muszę siedzieć (pytam bo nie znalazłem w przepisach dot. metody gruntowej). To obchodzenie przepisów czy obchodzenie idiotycznych przepisów ? Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Kaziq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dany7676 Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 Zadam może takie głupie pytanie. Czy ktoś z was próbował łowić okonie na główkę jigową z bardzo małym obciążeniem i naturalnymi robakami, np. dendrobena lub kopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dziad Wodny Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 Głupich pytań podobno nie ma, ale prowokacyjne są na pewno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Może kolega myśli o takim łowieniu poza granicami PL? ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 W Polsce jest zakaz spinningu żywymi przynętami. Ale jak cofniesz się o jedną stronę to przeczytasz ,że u mnie na jeziorze maja to w 4 literach i mają rzekomo wspaniałe efekty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 shogun Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Witam.Kiedyś, kiedyś, jak jeszcze ukazywał się Wędkarz Polski to był nawet artykuł o takim sposobie łowienia. Nawet tytuł artykułu był adekwatny do sposobu łowienia, a mianowicie bodajże " Robaczywy spinning". Niestety jak wyżej zostało napisane - metoda w Polsce na wodach PZW zabroniona. W tymże samym Wędkarzu opisywana była metoda spiningowa z użyciem martwej ryby jako przynęty. Podejrzewam, że były to próby opisów metod praktykowanych poza granicami, chociaż połów spinningiem z użyciem robaka był opisywany jako metoda stosowana na naszych wodach.Aczkolwiek na wodach PZW zabronione jest stosowanie przynęt naturalnych (robaki, żywe lub martwe ryby, żaby i inne płazy).Tak więc chyba należy temat potraktować jako ciekawostkę, z możliwością do stosowania na wodach poza naszymi granicami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dany7676 Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Koledzy łowię w PL, a regulaminu to bobrych kilka lat nie czytałem poza regularnymi opłatami co rok. przyznaje się bez bicia i pewnie czekam na hejt ????. A tak na poważnie dobrze że napisałem, teraz już wiem że zakazane, a pewnie metoda byłaby skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jachu Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 W Polsce jest zakaz spinningu żywymi przynętami. Ale jak cofniesz się o jedną stronę to przeczytasz ,że u mnie na jeziorze maja to w 4 literach i mają rzekomo wspaniałe efekty .Możesz wskazać, gdzie Ustawa o Rybactwie lub Rozporządzenie dotyczące amatorskiego połowu ryb wprost zakazuje spinningowania żywymi przynętami? Jakoś takich zapisów sobie nie przypominam. Jeśli ogólnozwiązkowy Regulamin i te okręgowe zakazują, to przecież zakaz dotyczy wyłącznie obwodów dzierżawionych przez PZW. A to tylko circa połowa obwodów rybackich w kraju. Do tego mamy jeszcze wody podległe urzędom morskim. Także w regulaminach dotyczących amatorskiego połowu w wodach, które udostępniają do wędkowania Wody Polskie nie znajdzie się takich zapisów. Twierdzenie, że w Polsce obowiązuje ogólny zakaz spinningowania żywymi przynętami nie znajduje potwierdzenia w przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jabberwokie Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Problem polega tu chyba nie tyle na zakazaniu takiej techniki połowu, co jej klasyfikacji do określonej metody. Regulamin ogólny nie zawiera żadnych informacji o metodach/technikach połowu. Z regulaminami okręgowymi może być różnie, ale np. w Okręgu Sieradzkim jest tak:"2. 1.Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztucznąprzynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźnikówbrań instalowanych na lince." Zatem taka technika nie pozwala na zaklasyfikowanie jej do metody spinningowej."1. 1.Łowienie ryb metodą gruntowo-spławikową dozwolone jest równocześnie na dwie wędki, każda z linką zakończoną jednymhaczykiem z przynętą naturalną." Tutaj z kolei nie ma obowiązku stosowania obciążenia lub sygnalizatora brań, ani żadnych wymogów odnośnie sposobu prowadzenia przynęty, więc takie "spinngowanie" robakami powinno być dozwolone, ale traktowane jako łowienie metodą spławikowo-gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Na poprzedniej stronie masz całą dyskusje : 2.1.Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na linCzy mnie się to podoba -chyba nie . Pisząc poprzedniego posta zastanawiałem się jak to ma się do sumowania i tych teaserów z rosówkami. Ale tam to już w ogóle to jest pomieszanie z poplątaniem bo to zarówno teoretycznie spinning żywą przynętą + vertical do którego też jest sporo kontrowersji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek85 Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2024 Na główkę z robakami pewnie też się da, skoro boczny trok z robakiem jest bardzo skuteczny i od lat praktykowany przez duże grono wędkarzy z Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Paweljar
Witam, mam pytanko do forumowiczów. Czy łowicie już na robactwo holowane po dnie ? Łowię oksy z toni i z podbijania nad dnem ( przynęty kajtki easy, czasem twister )itp. jednak wleczony nie działa mi w tym okresie nic a nic. Jak u Was z powyzszym?
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi