Robert Dorado Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 kasjerka w sklepie może odmówić przyjęcia takiego banknotu, powód prosty "nie zostałam przeszkolona do przyjęcia takiego banknotu" i nic nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Ogarnięte. 3 banki i PP nie miały. W PKO były ale tylko dlatego, że wcześniej jakiś przedsiębiorca wpłacał bo normalnie są dni, że nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Roberto Dorado a niby na tych papierkach napisane jest, że "...są prawnym środkiem płatniczym" . Albo spróbuj kupić np nowy samochód za te niby prawne środki płatnicze. Tak nam się wodę z mózgu robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 kasjerka w sklepie może odmówić przyjęcia takiego banknotu, powód prosty "nie zostałam przeszkolona do przyjęcia takiego banknotu" i nic nie zrobiszA skąď takie rewelacje bierzesz? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Roberto Dorado a niby na tych papierkach napisane jest, że "...są prawnym środkiem płatniczym" . Albo spróbuj kupić np nowy samochód za te niby prawne środki płatnicze. Tak nam się wodę z mózgu robi.Jak będziesz szedł z reklamówka gotówki po nowy samochód to w drugą weź paszport i kompas, bo najbliższy sklep gotowy na sprzedaż Tobie pojazdu zapewne będzie w innej strefie czasowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jak będziesz szedł z reklamówka gotówki po nowy samochód to w drugą weź paszport i kompas, bo najbliższy sklep gotowy na sprzedaż Tobie pojazdu zapewne będzie w innej strefie czasowej.Guzu bzdura, ktorej nie należy powtarzać, utrwalać. Lobby bankowe liczy wlasnie na taką swiadomosc/nieswiadomość klienta. Faktem jest, że ciężko gotówką zaplacić, sprzedawcy wciskają kredyt czy lising, swoje ubezpieczenie itp, kasierzy nie są przygotowani do obrotu papierowym pieniadzem ale nikt nie ma prawa odmówić sprzedaży auta za gotowke. Groża za to jakieś konsekwencje z kodeksu handlowego czy coś podobnego. Pieniądz jest wciąż prawnym środkiem płatniczym w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Guzu bzdura, ktorej nie należy powtarzać, utrwalać. Lobby bankowe liczy wlasnie na taką swiadomosc/nieswiadomość klienta. Faktem jest, że ciężko gotówką zaplacić, sprzedawcy wciskają kredyt czy lising, swoje ubezpieczenie itp, kasierzy nie są przygotowani do obrotu papierowym pieniadzem ale nikt nie ma prawa odmówić sprzedaży auta za gotowke. Groża za to jakieś konsekwencje z kodeksu handlowego czy coś podobnego. Pieniądz jest wciąż prawnym środkiem płatniczym w Polsce.Nie musisz wstawiać zdjęć auta z salonu, które kupiłeś za gotówkę Tak się sklada że nie chodzi wogole o pieniądz będący środkiem płatniczym, bądź nie Ale ja nie jestem pracownikiem salonu samochodowego, a takich mamy na forum.To może będzie chciało im się napisać i wyjaśnić . A tu taki pierwszy link z brzegu : https://m.bankier.pl/wiadomosc/Przyjecie-zaplaty-gotowka-ponad-15-000-oznacza-dodatkowe-obowiazki-2178130.html I krótki wyciąg z przepisów : Przyjmowanie przez przedsiębiorców płatności w gotówce przekraczających 15.000 euro może sprowadzić na nich szereg dodatkowych, uciążliwych obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. Za ich naruszenie grożą surowe kary. Kiedy przedsiębiorca podpada pod przepisy ustawy? Do listy instytucji zobowiązanych, na których ciążą obowiązki wynikające z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy, dopisano m.in. przedsiębiorców w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wprowadzono jednak ważne ograniczenie: tylko ci przedsiębiorcy są "instytucją zobowiązaną", którzy przyjmują płatności za towary w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro, również gdy należność za określony towar jest dokonywana w drodze więcej niż jednej operacji. Przedsiębiorca, który nie przyjmuje w gotówce płatności za towary o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro, nie jest "instytucją obowiązaną" w rozumieniu ustawy, w związku z tym nie ciążą na nim obowiązki nią nałożone. Nie musi m.in. rejestrować transakcji, wprowadzać wewnętrznej procedury, szkolić pracowników. Podobnie wygląda sprawa ze stowarzyszeniami posiadającymi osobowość prawną. Są one instytucjami obowiązanymi, jeżeli przyjmują płatności w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro. Dla innych podmiotów nie ma limitu kwotowego W przypadku innych podmiotów wymienionych w ustawie jako instytucje obowiązane takiego limitu kwotowego nie wprowadzono. [...] Przyjmowanie płatności za towary w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro może okazać się dla przedsiębiorcy bardzo kłopotliwe. Będzie to skutkowało powstaniem obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy. Należą do nich: 1) konieczność rejestracji transakcji przekraczających 15.000 euro; 2) konieczność rejestracji transakcji, bez względu na ich wartość, których okoliczności wskazują, że mogą one mieć związek z praniem pieniędzy lub finansowaniem terroryzmu; 3) obowiązek przekazywania Generalnemu Inspektorowi informacji o zarejestrowanych transakcjach; 4) przechowywanie przez pięć lat rejestru transakcji, informacji o transakcjach oraz dokumentów z nimi związanych; 5) obowiązek prowadzenia bieżącej analizy przeprowadzonych transakcji i dokumentowania wyników analizy w formie papierowej lub elektronicznej oraz przechowywania ich przez pięć lat; 6) konieczność wprowadzenia w formie pisemnej wewnętrznej procedury w zakresie przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu; 7) wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za wykonanie obowiązków określonych w ustawie (w spółkach kapitałowych osobą odpowiedzialną jest członek zarządu wyznaczony przez zarząd); 8) zapewnienie udziału pracowników, wykonujących obowiązki związane z przeciwdziałaniem praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu w instytucji obowiązanej, w programach szkoleniowych dotyczących tych obowiązków; 9) konieczność stosowania wobec swoich klientów tzw. środków bezpieczeństwa finansowego - m.in. identyfikacji klienta, podejmowania czynności w celu identyfikacji rzeczywistego beneficjenta transakcji, uzyskiwania informacji dotyczących celu i zamierzonego przez klienta charakteru stosunków gospodarczych. Pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2019 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Edit... pisałem do ukazania się postu nr 28, tego co to po nie czytałem... Dziwna nieco ta dyskusja... Mam kilka 500, ale chyba nie próbowałem nimi płacić za fajki. Wbrew pozorom to jest wygodne. Jak Guzu zwrócił uwagę czasem trzeba uregulować grubszą kwotę - w sumie dziś u nas gotówkowi wolno chyba do 15.000 zł - liczyć 150 banknotów po 100, to lepiej liczyć 30 po 500, poza tym mniej miejsca zajmują. Niemniej pieniądz emitowany przez NBP jest zawsze zgodnym z prawem środkiem płatniczym w Polsce. Na pewno dotyczy to wszelkich monet okolicznościowych, nie mam pewności jak jest z kolekcjonerskimi o określonym nominale, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci monetą wartą kilka tysięcy złotych o nominale 5 złotych. Dlatego możemy zapłacić za zapałki 500 zł banknotem i teoretycznie sprzedawca nie ma prawa odmówić nam transakcji, jak i możemy zapłacić za auto warte 100.000 zł w bilonie 1 zł. Edit... wróć nie możemy, ale za auto warte 14.900 już tak. Kwestie techniczne pomijam. Edytowane 29 Listopada 2019 przez AdasCzeski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Nie musisz wstawiać zdjęć auta z salonu, które kupiłeś za gotówkę Tak się sklada że nie chodzi wogole o pieniądz będący środkiem płatniczym, bądź nie Ale ja nie jestem pracownikiem salonu samochodowego, a takich mamy na forum.To może będzie chciało im się napisać i wyjaśnić . A tu taki pierwszy link z brzegu : https://m.bankier.pl/wiadomosc/Przyjecie-zaplaty-gotowka-ponad-15-000-oznacza-dodatkowe-obowiazki-2178130.html I krótki wyciąg z przepisów : Przyjmowanie przez przedsiębiorców płatności w gotówce przekraczających 15.000 euro może sprowadzić na nich szereg dodatkowych, uciążliwych obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. Za ich naruszenie grożą surowe kary. Kiedy przedsiębiorca podpada pod przepisy ustawy? Do listy instytucji zobowiązanych, na których ciążą obowiązki wynikające z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy, dopisano m.in. przedsiębiorców w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wprowadzono jednak ważne ograniczenie: tylko ci przedsiębiorcy są "instytucją zobowiązaną", którzy przyjmują płatności za towary w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro, również gdy należność za określony towar jest dokonywana w drodze więcej niż jednej operacji. Przedsiębiorca, który nie przyjmuje w gotówce płatności za towary o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro, nie jest "instytucją obowiązaną" w rozumieniu ustawy, w związku z tym nie ciążą na nim obowiązki nią nałożone. Nie musi m.in. rejestrować transakcji, wprowadzać wewnętrznej procedury, szkolić pracowników. Podobnie wygląda sprawa ze stowarzyszeniami posiadającymi osobowość prawną. Są one instytucjami obowiązanymi, jeżeli przyjmują płatności w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro. Dla innych podmiotów nie ma limitu kwotowego W przypadku innych podmiotów wymienionych w ustawie jako instytucje obowiązane takiego limitu kwotowego nie wprowadzono. [...] Przyjmowanie płatności za towary w gotówce o wartości równej lub przekraczającej równowartość 15.000 euro może okazać się dla przedsiębiorcy bardzo kłopotliwe. Będzie to skutkowało powstaniem obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy. Należą do nich: 1) konieczność rejestracji transakcji przekraczających 15.000 euro; 2) konieczność rejestracji transakcji, bez względu na ich wartość, których okoliczności wskazują, że mogą one mieć związek z praniem pieniędzy lub finansowaniem terroryzmu; 3) obowiązek przekazywania Generalnemu Inspektorowi informacji o zarejestrowanych transakcjach; 4) przechowywanie przez pięć lat rejestru transakcji, informacji o transakcjach oraz dokumentów z nimi związanych; 5) obowiązek prowadzenia bieżącej analizy przeprowadzonych transakcji i dokumentowania wyników analizy w formie papierowej lub elektronicznej oraz przechowywania ich przez pięć lat; 6) konieczność wprowadzenia w formie pisemnej wewnętrznej procedury w zakresie przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu; 7) wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za wykonanie obowiązków określonych w ustawie (w spółkach kapitałowych osobą odpowiedzialną jest członek zarządu wyznaczony przez zarząd); 8) zapewnienie udziału pracowników, wykonujących obowiązki związane z przeciwdziałaniem praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu w instytucji obowiązanej, w programach szkoleniowych dotyczących tych obowiązków; 9) konieczność stosowania wobec swoich klientów tzw. środków bezpieczeństwa finansowego - m.in. identyfikacji klienta, podejmowania czynności w celu identyfikacji rzeczywistego beneficjenta transakcji, uzyskiwania informacji dotyczących celu i zamierzonego przez klienta charakteru stosunków gospodarczych. PozdrawiamGuzu w punkt! Nie musze wstawiac zdjeć ???? Ani samochodu, ani ryb, ani innych zdjęć rzeczy materialnych czy niematetialnych ???? Po prostu nie czuje potrzeby chwalenia sie. Pewnie zaburze twój światopoglaď ale musisz wiedzieć że wciąż na tym swiecie i nawet w tym dla ciebie marnym kraju żyją i funkcjonują ludzie bez lisingow, kredytów, bez potrzeby brania co dwa lata nowej futy i chwalenia się tym. Wiem że to dla ciebie matrix jakiś ale to twoj problem ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Guzu w punkt! Nie musze wstawiac zdjeć ???? Ani samochodu, ani ryb, ani innych zdjęć rzeczy materialnych czy niematetialnych ???? Po prostu nie czuje potrzeby chwalenia sie. Pewnie zaburze twój światopoglaď ale musisz wiedzieć że wciąż na tym swiecie i nawet w tym dla ciebie marnym kraju żyją i funkcjonują ludzie bez lisingow, kredytów, bez potrzeby brania co dwa lata nowej futy i chwalenia się tym. Wiem że to dla ciebie matrix jakiś ale to twoj problem ????Spoko. Dzięki za uświadomienie.Pierwszy w życiu leasing wciąż przede mna.Odnośnie "fur" to nie wyraze opinii, tak jak nie wyrażam opinii o samochodach w wątku o aucie na ryby Pewne rzeczy po prostu mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 OloPe... z całym dla Ciebie szacunkiem. Myślę, że powinieneś przez chwilę przemyśleć jedną rzecz. Leasing nie jest formą chwalenia się, żaden rozsądny przedsiębiorca tego nie robi. Rozsądny przedsiębiorca liczy koszty, przychody i planuje. Nie stać mnie na nowe audi a6... kurcze kupić używane starsze? Nie, ale stać mnie na nowego passata, seata, skodę. Płacę co miesiąc x podatku dochodowego i VAT. Leasing pozwoli mi płacić na nowe auto, redukując co miesiąc dochodowy i VAT (przez chwilę). Powiększam po części stan swojego posiadania, albo jak to ktoś lepiej napisał akumuluje kapitał, bo mam też plan inwestycji tego co mi zostanie nie wydawszy się w całości na nowe a6. Fakt leasing kosztuje mnie n procent, bo zapłacę za auto więcej niż bym zapłacił gotówką, ale mam plan... w przestrzeni tych dajmy na to 4 lat chce wydać na coś innego nadwyżkę tego co liczę, że zarobię, a liczę, że zarobię w tym okresie procentowo więcej niż koszt leasingu. Dwa leasing dla przedsiębiorcy jest zwykle dużo tańszy od kredytu, więc przy ofercie 101, 103 % można go traktować jak zakup na nieoprocentowane raty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość trilung Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Kolekcjonuję- kupię mało noszony za 200...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Adam, dziekuje i również z calym szacunkiem co ciebie, ale mam inną wizję, być może mylną bo ani nie jestem przedsiębiorcą ani nie mam i nie miałem lisingu. Gdy jednak próbuje hipotetycznie się wcielić w rolę przedsiębiorcy to zdecydowanie wolałbym żebym to ja decydował czy mam samochod, lokal czy coś innego wziąć w lising czy kupić za gotówkę a nie sprzedawca w salonie czy deweloper. Bedziemy mieć w wielu zagadnieniach inne zdanie zawsze bo patrzymy z innej perspektywy, mamy inne priorytety, inny być może system wartosci, inne temperamenty i gusta. Ty jako Adas przedsiębiorca ja jako zwykły Olo ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Od tego roku wszystkie faktury powyżej 15k PLN trzeba płacić przelewem (także jeśli kwota całej umowy opiewa na ponad 15k a jest podzielona na mniejsze faktury), inaczej przedsiębiorca nie będzie mógł wrzucić sobie tego w koszty. dodatkowo takie faktury należy płacić tylko i wyłącznie na konta znajdujące się na białej liście VAT, ale to już wymóg od nowego roku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Widzę temat dziwnie ożył. Jak zakładałem nie sądziłem, że i tu może być lekka burza. Można już chyba zamknąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 A skąď takie rewelacje bierzesz? Z życia, idąc na kasę (w sklepie z procedurami) masz szkolenie.Znasz wszystkie zabezpieczenia na tym banknocie? jesteś pewien że wiesz jak powinien wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Z życia, idąc na kasę (w sklepie z procedurami) masz szkolenie.Znasz wszystkie zabezpieczenia na tym banknocie? jesteś pewien że wiesz jak powinien wyglądać.Nie znam. Nie jestem pewien. Ale nie mam prawa odmowić przyjecia go. Mogę jedynie odmowić sprzedaży towaru jeśli nie mam wydać reszty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 kwestia procedur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietro Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Wracając do mojego postu (nr 28) dalej twierdzę, że te papierki banknotami zwane niekoniecznie są prawnym środkiem płatniczym, mam autko pn Ford, w salonie/serwisie nie ma kasy, mogę zapłacić kartą ew we wpłatomacie, ale tam jakiś limit niezbyt wielki jest, o zapłacie za nowe auto kwot rzędu dziesiątek czy setek tysięcy pln-ów nie ma mowy. Cytowaliście tu jakieś przepisy dla przedsiębiorców, ale co mnie zwykłego szaraczka posiadającego te rzekomo "prawne" środki płatnicze to obchodzi ??? Mogę posiadać jakąś ilość tych "prawnych" środków płatniczych a nie mogę za nie kupić tego na co mam ochotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Wracając do mojego postu (nr 28) dalej twierdzę, że te papierki banknotami zwane niekoniecznie są prawnym środkiem płatniczym, mam autko pn Ford, w salonie/serwisie nie ma kasy, mogę zapłacić kartą ew we wpłatomacie, ale tam jakiś limit niezbyt wielki jest, o zapłacie za nowe auto kwot rzędu dziesiątek czy setek tysięcy pln-ów nie ma mowy. Cytowaliście tu jakieś przepisy dla przedsiębiorców, ale co mnie zwykłego szaraczka posiadającego te rzekomo "prawne" środki płatnicze to obchodzi ??? Mogę posiadać jakąś ilość tych "prawnych" środków płatniczych a nie mogę za nie kupić tego na co mam ochotę. Gdyz bowiem do transakcji kupna / sprzedazy potrzeba dwoch stron zgodnych.Czyli sprzedajacego i kupujacego. A samo posiadanie pieniedzy, w jakiejkolwiek formie, nie jest gwarancja zakupu czegokolwiek.Jest warunkiem niezbednym, ale nie wystarczajacym. Zycze wszystkim udanych zakupow. Nie tylko w Black Friday Udanego weekendu ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Przepraszam Guzu ale nie zdawalem sobie sprawy z istnienia takich przepisów (moim zdaniem idiotycznych) ktore zalinkowałeś. Nie wiem od kiedy istnieją. Mnie tam nikt w 2014 roku nie rejestrował, zaplacilismy z zoną, dostalismy fakture i po sprawie. Po drodze kupilismy ubezpieczenie bo proponowane przez salon było niekorzystne. Rażace było to jak bardzo chciano wcisnać nam kredyt. Bo bedzie dla nas lepiej, bo ubezpieczenie bedzie tansze bo nie ma maszynki do liczenia itp. Na szczęscie wiem co dla mnie lepsze, a ze salon nie ma maszynki chuj mnie to obchodziło. Kapitalizm widać nienwiele różni się od komuny. W pierwszym za morde trzyma się narzedziami finansowymi (tak to sie teraz chyba nazywa)w drugim trzymało się pałą. Guzu dla uspokojenia dodam, ze samochoď mimo ze od dilera, był prawie 3 letni i do tego segment C. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Przepraszam Guzu ale nie zdawalem sobie sprawy z istnienia takich przepisów (moim zdaniem idiotycznych) ktore zalinkowałeś. Nie wiem od kiedy istnieją. Mnie tam nikt w 2014 roku nie rejestrował, zaplacilismy z zoną, dostalismy fakture i po sprawie. Po drodze kupilismy ubezpieczenie bo proponowane przez salon było niekorzystne. Rażace było to jak bardzo chciano wcisnać nam kredyt. Bo bedzie dla nas lepiej, bo ubezpieczenie bedzie tansze bo nie ma maszynki do liczenia itp. Na szczęscie wiem co dla mnie lepsze, a ze salon nie ma maszynki chuj mnie to obchodziło. Kapitalizm widać nienwiele różni się od komuny. W pierwszym za morde trzyma się narzedziami finansowymi (tak to sie teraz chyba nazywa)w drugim trzymało się pałą. Guzu dla uspokojenia dodam, ze samochoď mimo ze od dilera, był prawie 3 letni i do tego segment C. ????Przecież absolutnie nie ma potrzeby za nic przepraszac.Po to pozwalamy sobie na swobodną wymianę poglądów na różne tematy, by dzielić się spostrzeżeniami czy doświadczeniem.Przynajmniej ja tak do tego podchodzę. Jak pisałem wcześniej, nie miałem nigdy okazji kupić sobie samochodu w salonie. Tak jak nigdy dotąd nie miałem okazji wziąć czegokolwiek w leasing.Być może kiedyś przyjdzie taka konieczność.Tymczasem jest jak jest Edytowane 29 Listopada 2019 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 kwestia procedur.Aha. A jakie byś procedury zastosował? Zakladajac ze nie kupuje jakiś substancji szkodliwych z Hondurasu czy Papui Nowej Gwinei tylko przychodzę do sklepu wedkarskiego, wybieram se gumek i woblerów za 490 zł i wykladam banknot 500 zł. Nie masz wydać, okej dobieram coś za 10, albo zostawiam to 10 zł na czekolade za dobrą obsługe. Oswieć mnie proszę ???? Podaj jakieś przepisy albo wytłumacz jak chopu na miedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Oj zima idzie chyba... Ale rozpisywać mi się nie chce w temacie aut, bo co ja się tak znam... Black Frajers mi tak dziś głowę zmącił, ze tylko napój wysokoprocentowy probuje trochę rozsupłać mój światłowód myślowy w głowie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość trilung Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Się obudziłem na szczęście promile jeszcze krążą,zdaje się że przespałem dzień czarnego frajera...Nikt nie odstąpi cinquecento po taniości?'Nufkie śtukie nie śmigane'https://media.tenor.com/images/e1568d1a9cd6112b64757319c8130b67/tenor.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi