Skocz do zawartości

Tuning kołowrotka Shimano Stradic FL 3000

gucek6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ..kupiłem Strandica FL 3000 i chce wymienić plastiki pod wałkiem posuwu szpuli szt. 2 .. w knobie szt. 1...i pod szpulą na pionie szt. 1 ...Potrzebuje rozmiary łożysk ..Może są dzieś dostępne zestawy do tuningu..Będę wdzięczny ..

1. Proszę nie dublować tematów, po co?! (dubel usunąłem)

2. Kolor czerwony przeznaczony jest wyłącznie dla administratora forum - poprawiłem

3. Polecam korzystanie w wyszukiwania oraz korzystania z już istniejących zasobów forum

4. Kołowrotek zapewne nazywa się... Stradic, poprawiłem tytuł

Edytowane przez Jano

Już pewnie masz wszystkie informacje, więc coś z zupełnie innej beczki.

Tuning to będzie raczej mentalny - nie spodziewaj się cudów bo się zawiedziesz. Może poczujesz się lepiej, że masz młynek 9 łożyskowy jak TP. Żadna z tych zmian nie da się jednak odczuć w praktyce.

Pod szpulą na pinionie?? Raczej na osi, na podparciu szpuli. Na pinionie masz komplet. Nic więcej nie wciśniesz.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 4

• 3 tygodnie później...

Rozebrałem 4000FL, łozyska jakie są potrzebne do tuningu:

łozysko pod szpulę :    688 ZZ 8x16x5mm 618/8 ZZ
łożysko pod worma :     MR 63 ZZ 3x6x2,5 mm -dół, trzeba wyjąć jedną szarą podkładkę
                                    MR 52 ZZ 2x5x2,5 mm - góra
łożysko w rączce :     MR 74 ZZ - 4x7x2,5 mm

Dwa wymieniłem bo akurat miałem, dwa muszę dokupić.

Widziałem jeszcze jak można wymienić nakrętkę na taką z łożyskiem ale to chyba tylko ori od Stelki albo TP.

łozysko pod szpulę :    688 ZZ 8x16x5mm 618/8 ZZ

łożysko pod worma :     MR 63 ZZ 3x6x2,5 mm -dół, trzeba wyjąć jedną szarą podkładkę

łożysko w rączce :     MR 74 ZZ - 4x7x2,5 mm

Widziałem jeszcze jak można wymienić nakrętkę na taką z łożyskiem ale to chyba tylko ori od Stelki albo TP.

Gdzie kupiłeś i za ile ?

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 11 miesięcy temu...

łozysko pod szpulę : m., 688 ZZ 8x16x5mm 618/8 ZZ

łożysko pod worma : MR 63 ZZ 3x6x2,5 mm -dół, trzeba wyjąć jedną szarą podkładkę

łożysko w rączce : MR 74 ZZ - 4x7x2,5 mm

• Like 1

• 3 tygodnie później...

W tym tutorialu, załączonym przez GregorS'a:

zamiast rozwiązania, które było w Stellach, w nakrętkę rotora gość wkłada samo łożysko bez mosiężnej tulei w środku, co jest krytykowane w komentarzach do filmu. Rzeczywiście posuw osi kołowrotka bezpośrednio po wewnętrznym pierścieniu łożyska, to chyba nie najlepszy pomysł - ośka może chyba od tego rozwiązania oberwać. Zakładam, że ten element powinien pasować od którejś ze Stelli. W Stelli 2500FE ten element miał symbol: RD14244, a w Stelli 2500FJ RD18715. Orientuje się ktoś może jakie wymiary mają elementy o w/w symbolach i który z nich będzie ewentualnie pasował do Stradic'a 2500/3000 FL?

Edytowane przez radeqs