woblery L.E. Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Nic to nie da w kołowrotku klasy stradic(stellą nigdy nie będzie ze względu na jakość wykonania poszczególnych podzespołów napędu). Głupota jakich mało.Podobnie jak dokładanie łożysk gdzie się tylko da. Kluczowe jest dobre podparcie przekładni,piniona.Wyłącznie w tych miejscach warto zastąpić tulejkę jeśli się wytrze. Nawet wormshaft na teflonowych tulejkach bardzo dobrze się sprawdza. Podobnie w rolce łożysko nie zawsze się sprawdza i często tulejka lepiej wykonuje swoje zadanie.Smarowanie co jakiś czas i git. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Nic to nie da w kołowrotku klasy stradic(stellą nigdy nie będzie ze względu na jakość wykonania poszczególnych podzespołów napędu). Głupota jakich mało.Podobnie jak dokładanie łożysk gdzie się tylko da. Kluczowe jest dobre podparcie przekładni,piniona.Wyłącznie w tych miejscach warto zastąpić tulejkę jeśli się wytrze. Nawet wormshaft na teflonowych tulejkach bardzo dobrze się sprawdza. Podobnie w rolce łożysko nie zawsze się sprawdza i często tulejka lepiej wykonuje swoje zadanie.Smarowanie co jakiś czas i git.Trudno się z Tobą nie zgodzić w powyższym.Jednak mam pytanie dlaczego uważasz że tulejka się LEPIEJ sprawdzi niż łożysko kulkowe? Zakładam że obydwie części są idealnie dopasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 (edytowane) Nie występuje problem z szumieniem rolki w przypadku tulejki.Wystarczy troszkę smaru , praca dużo nie ustępuje względem łożyska i spełnia swoją funkcję. Daiwa do tej pory stosuje tulejki w rolkach i często jest to lepsze rozwiązanie. Ja osobiście jak bym miał w rolce kołowrotka tulejkę zamiast łożyska to bym nie podmieniał na łożysko.Przykłady z shimano z wprasowanymi łożyskami w rolkę(więc idealnie spasowane) często szumiały, zapewne też wpływ czynników zewnętrznych typu brud miał na to wpływ.Sam często wprasowywałem nowe łożysko w rolkę bo potrafiło po pół roku użytkowania szumieć.Nie twierdze że każdy egzemplarz tak ma, natomiast w daiwach które miałem-mam gdzie była tulejka, nawet syf nie przeszkadzał i nie było szumu. Edytowane 28 Maja 2021 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 To logiczna argumentacja i patrząc na swoje doświadczenia w zasadzie się z tym zgadzam. Jedno tylko dodam - rolkę na tulejce należy smarować częściej niż łożyskowaną. Dzieki za odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Dzięki za odzew. Czasami musi ktoś rozsądny wprowadzić błądzącego na właściwe tory :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Łożysko v tulejka, tu zależy do jakich zastosowań. Przy ciężkim spiningu raczej nie ma znaczenia. Przy UL to przy cienkiej plecionce i lekkiej przynęcie rolka potrafi sie nie obracać co doprowadza do skręcania sie linki i frustracji na rybach. Rolkę z łożyskiem tez trzeba w zależności od intensywności czyścić, jak przelotki w wędce. Co do zasadności wymiany tulejek na łożyska to jak kto woli. Ja uważam ze po wymianie jest różnica na plus, no może ekonomicznie na minus [emoji6]. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Już gdzieś o tym pisałem..Znajomy kupił 2 kołowrotki Browning do feedera (taka średnia półka coś powyżej 500 zł). Pierwszy wyjazd i w połowie dnia już po wędkowaniu. Żyłka zwinięta w spiralę, brody jak u sw Mikołaja. Rolką na tulejach, dwie różnej wielkości. Akurat jedna z nich idealnie pasuje do typowych łożysk więc wymieniamy(drugiej strony nie idzie zastąpić). Nowa żyłka i na ryby. Śmiga aż miło do dnia dzisiejszego. Może być felerna sztuka ale żeby od razu dwie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Może taka konstrukcja rolki.Ślizgi nie spełniają swojego zadania.Jedyne co to nasmarować i sprawdzić czy się obraca z żyłką. Producenci też popełniają błędy konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 8 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 (edytowane) .. Znalazłem odpowiedni temat... Nie ważne ???? Edytowane 8 Marca 2022 przez MATIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Łożyska na wormie mają takie same wymiary w rozmiarze 2500 i 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Łożyska na wormie mają takie same wymiary w rozmiarze 2500 i 4000?Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karcześ Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 Wymieniłem tulejki na łożyska i puka przy zatrzymywaniu korbki po podbiciu lub po dwóch szybkich obrotach korbką przy łowieniu z opadu. Dodawałem podkładki pod worma od strony tzw dupki i puka dalej. Jakieś pomysły co z tym zrobić? Miał ktoś podobbe objawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Wymieniłem tulejki na łożyska i puka przy zatrzymywaniu korbki po podbiciu lub po dwóch szybkich obrotach korbką przy łowieniu z opadu. Dodawałem podkładki pod worma od strony tzw dupki i puka dalej. Jakieś pomysły co z tym zrobić? Miał ktoś podobbe objawy?I po co Ci to było? poprawiło to pracę kołowrotka? czy pogorszyło? Łożysko na wormie spełnia tylko i wyłącznie funkcję psychicznego komfortu iż się tam znalazło.Podaj jaki rozmiar kołowrotka.Jeśli 4000 to możesz mieć klasyczny luz na prowadnicy wózka w tym modelu stąd stukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Pewnie gdzieś na forum ten filmik już był, ale tak dla przypomnienia. https://fb.watch/crlKTu_HTP/ Mailem do czynienia z egzemplarzami w których był tak duży luz, że ząbki mikromodułu z super plastiku (prosto z NASA ) prawie nie miały ze sobą styku. To tyle jeśli chodzi o psychiczny komfort i zasadność wymiany tulejek na łożyska na wormie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Pewnie gdzieś na forum ten filmik już był, ale tak dla przypomnienia. https://fb.watch/crlKTu_HTP/ Mailem do czynienia z egzemplarzami w których był tak duży luz, że ząbki mikromodułu z super plastiku (prosto z NASA ) prawie nie miały ze sobą styku. To tyle jeśli chodzi o psychiczny komfort i zasadność wymiany tulejek na łożyska na wormie .Ja natomiast widzę różny sposób poruszania szczypcami na tym filmiku. Dalej uważam że zasadność zamiany teflonu na łożyska w wałku posuwu jest marginalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Podgrzeje kotleta [emoji3] Do maja jeszcze troche to dołożyłem drugie łożysko do FL 4000, z uwagi że łowię nim ciężko to się przyda.Niestety do wymiany potrzeba na jest podkładka bo tulejka jest o 0.15 szersza od łożyska. Ja wszadzilem 4x6x0,1 i działa.Przy okazj sprawdze w C3000 ale tam chyba nie ma potrzeby. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Marca 2023 przez GregorS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martom Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Jakie TORX-y są potrzebne do rozkręcenia Stradica FL 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 15 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 Torx - 6Imbus - 0.9 Tych używałem do czyszczenia i dołożenia łożyska na dolnym wormie i pod szpulą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 15 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 Jakie TORX-y są potrzebne do rozkręcenia Stradica FL 3000?Kup zestaw wkrętarków z różnymi końcówkami to będziesz miał wszystkie potrzebne. Nic cię nie zaskoczy Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorces Opublikowano 15 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2023 Najlepiej zrobić tak jak pisze Grzegorz, taki zestaw zakupiłem na allegro w granicach 45zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martom Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 Taki zestaw na Ali to koszt ok 13 zł. Zamówiłem na próbę, wystarczy do serwisu domowego kołowrotków.Jak dojdą dam znać jak z jakością końcówek. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martom Opublikowano 27 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 Kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/wkretaki-precyzyjne-torx-srubokrety-serwisowe-25w1-10845841633 i do Stradica ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martom Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Gdzie kupię podkładki filcowe do hamulca w szpuli C3000 FL?Uprzedzam, że szpuli od 2500 nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martom Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2023 Wymiary łożysk fabrycznych w C3000 FL (według oznaczeń Shimano): 13269 (knob i rolka) - 4x7x2,5 - zamiennik EZO S-MR 74 ZZ13829 (pinion dół) - 5x8x2,5 - zamiennik EZO S-MR 85 ZZ19998 (pinion góra i koło napędu) - 7x13x4 - zamiennik EZO S-MR 137 ZZ12969 (koło napędu z drugiej strony) - 7x11x3 - zamiennik EZO S-MR 117 ZZ Łożyska w zamian za tulejki: EZO S-MR 117 ZZ (7x11x3) - na oś pod szpulęEZO S-MR 52 ZZ (2x5x2,5) - worm góraEZO S-MR 63 ZZ (3x6x2,5) - worm dółKnob i rolka takie jak fabryczne. Wkrętaki torx potrzebne do rozbiórki: T2 - wymiana tulejki na osi (po zdjęciu 3 szt. podkładek)T6 - osłona "dupki"T8 - śrubka przy rączcePozostałe śrubki krzyżakiem lub płaskim, śrubę rotora kluczem płaskim lub oczkowym 12. W moim kołowrotku wymieniłem tulejki na łożyska tylko w knobie oraz na osi pod szpulę i wystarczy według mnie. Może kiedyś rolką się zajmę, na dziś nie ma potrzeby.Konserwacja po roku używania, sucho w środku, jedynie biała jakby wazelina na śrubce pod osłoną dupki kołowrotka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi