Skocz do zawartości
  • 0

Łamanie przepisów wędkarskich

Zwierzu

Pytanie

Tak naprawdę to zawsze interesowało mnie jak to jest z łamaniem przepis?łw łowienia poza Polską, bo jak jest u nas to ka?źdy wie :(

(osoby łamiące regulamin PZW pozostają w większości wypadk?łw bezkarne).

A jak to jest na zachodzie ?

Do tej pory tylko słyszałem, ?źe w USA i Kanadzie zabierają wszystko - za kłusownictwo (czyli samoch?łd, kt?łrym się nad wodę przyjechało, ł?łdź, sprzęt itd), a we Francji i Holandii to : du?źe kary, du?źe, to znaczy jakie - wielokrotność średniej wypłaty x2 czy x10 ??

Wielu z Was mieszka i pracuje poza granicami Polski, chciałbym zasięgnąć informacji z pierwszego źr?łdła tj od Was, tak dla zaspokojenia własnej ciekawości i zapewne nie tylko mojej - jakie kary mogą spotkać osoby łamiące przepisy i zatrzymane przez tamtejszy PSR ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Wielkiej Brytanii kary są bardzo surowe, nie mam pojęcia jak jest z ich egzekwowaniem ale z pewnością odstraszają potencjalnych delikwent?łw. Adrian Taylor z Environment Agency twierdzi tak – Normą powinna być zasada „złap i wypuść”

GB podzielone jest na 5 region?łw jeśli chodzi o wędkowanie nazwijmy je og?łlnodostępne i reprezentowane przez Environment Agency.

Np. przepisy regionu Anglian Region - obowiązujące od kwietnia 2011

M?łwią tak:

No person may remove by rod

????? and?line any freshwater fish

????? listed in Schedule 1 from any

????? river, stream or drain, or from the

????? waters listed in either Schedule

????? 2 or Schedule 3 except:?

????? (a)?15 fish, other than grayling,?

??????????? of not more than 20cm per

??????????? day.

????? (B) 1 pike of not more than 65cm

??????????? per day.

????? ©? 2 grayling of not less than

??????????? 30cm?and not more than

??????????? 38cm?per day.

Nikt nie mo?źe usunąć/wyprowadzić z łowiska przy u?źyciu wędki i linki ?źadnej ryby słodkowodnej opisanej w załączniku nr 1 z ?źadnej rzeki, strumienia, kanału lub wody opisanej w załączniku nr 2 lub nr 3 z wyjątkiem 15 ryb na dzień innych ni?ź lipień nie większych ni?ź 20cm, 1 szczpuaka nie większego ni?ź 65cm, 2 lipieni nie mniejszych ni?ź 30cm ale nie większych ni?ź 38cm.

I tutaj najciekawsze, załącznik nr 1 czyli gatunki kt?łrych nie mo?źna usunąć/wyprowadzić/zabrać/zjeść z łowiska.

Schedule 1 (Fish Removal by Rod and

Line Byelaw) Fish Species:

Silver bream Abramis bjoerkna - Leszcz

Common bream Abramis brama - Leszcz

Barbel Barbus barbus - Brzana

Crucian carp Carassius carassius - Karp

Common carp Cyprinus carpio - Karp

Chub Leuciscus cephalus - Kleń

Roach Rutilus rutilus - Płoć

Rudd Scardinius erythrophthalmus - Wzdręga

Tench Tinca tinca - Lin

Pike Esox lucius - Sczupak

Smelt Osmerus eperlanus - Stynka

Grayling Thymallus thymallus - Lipień

Perch Perca fluviatilis - Okoń

Including hybrids between any of the

above species.

Włącznie/R?łwnie?ź hybrydy gatunk?łw opisanych powy?źej.

Kary dochodzą do 1000 funt?łw za ka?źdy kg skłusowanej ryby.

Pozdrawiam

Sławek

• 0

I tutaj najciekawsze, załącznik nr 1 czyli gatunki kt?łrych nie mo?źna usunąć/wyprowadzić/zabrać/zjeść z łowiska.

...Kary dochodzą do 1000 funt?łw za ka?źdy kg skłusowanej ryby.

Tam gdzie łowię, okoń rzędu 30cm kiedyś nie był zdziwieniem (m?łwię o naszych wodach), teraz 19cm to sukces :(

M?łj znajomy twierdził ?źe okonia to tu mo?źna łowić i łowić - i jak praktyka pokazuje jednak niestety nie miał racji :(.

Przyznam ?źe 1000 funciak?łw robi wra?źenie :D - przynajmniej dla klasy średniej.

• 0

Dwa razy zdarzylo mi sie umyślnie i w obecności kontrolera złamac przepisy wedkarskie w niemczech :lol:

Złamanie przepisu polegało na wypuszczeniu ryby, kt?łrą wg tutejszych przepisow powinno sie natychmiast ogłuszyć pałą i zabić no?źem (pałka,n?ł?ź, podbierak - są obowiazkowe)

W pierwszym przypadku był to sandacz w drugim jaź,- obydwie ryby były spore,- kontroler jednak tylko się uśmiechnął i zapytał,- czy naprawdę jestem z polski :huh:

Jak widać zdarzają się kontrolerzy, kt?łrzy ignorują głupie i archaiczne przepisy wprowadzone z poprawności politycznej.

Poniewa?ź nie jestem napiętym legalistą, nadal bedę tak robił, szczeg?łlnie, ?źe mam oplaconą opcję ubezpieczenia prawnego i bez zbędnych koszt?łw i formalnosci jestem w stanie wygrac taką sprawę przeciw kontrolerowi.

Po długiej rozmowie ze znanym mi adwokatem-wędkarzem znalazla się linia skutecznej obrony w tej sprawie.

Dla zainteresowanych wedkarzy łowiących w niemczech chętnie odpiszę w tej wsprawie...

M?łj tekst w tym wątku jest nieco przewrotny, ale pokazuje, ?źe legalizm mo?źe mieć tak?źe bezmyśną gębę,- a zdrowego rozsądku i prawdziwego szanowania natury nic nie zastąpi...

• 0

Nie ma się czym chwalić, ale du?źo je?źd?źąc po świecie, nie w celach wędkarskich ani turystycznych - a wo?źąc ze sobą wędkę na wszelki wypadek - zdarzało mi się łowić w Holandii, Belgii, Francji bez zezwolenia. Raz mnie gdzieś nad jakimś dopływem Rodanu skontrolowano. Zrobiłem z siebie idiotę, ?źe my przecie?ź w Unii Europejskiej - w strefie Schengen!!!- no to myślałem, ?źe na polską kartę mo?źna... Embarassed Pokazałem film, kt?łry zrobiłem przed chwilą, na kt?łrym było widać jak uwalniam sandacza - takiego pod dwa kilo - co im się spodobało; widząc więc, ?źe jakąś tam polską kartę z narysowaną na okładce rybą posiadam, ?źe ryby uwalniam, wytłumaczyli kretynowi, ?źe tu Schengen nie ma nic do rzeczy, i ?źe powinienem wykupić kartę na poczcie, a potem uśmiechając się sympatycznie nie tylko nie zastrzelili, nie zesłali do Gujany Francuskiej, ale nawet puścili wolno.... <_< :lol: Embarassed

• 0

małe sprostowanie :mellow:

Silver bream Abramis bjoerkna - Krąp

Common bream Abramis brama - Leszcz

Barbel Barbus barbus - Brzana

Crucian carp Carassius carassius -Karaś pospolity

Common carp Cyprinus carpio - Karp

Chub Leuciscus cephalus - Kleń

Roach Rutilus rutilus - Płoć

Rudd Scardinius erythrophthalmus - Wzdręga

Tench Tinca tinca - Lin

Pike Esox lucius - Sczupak

Smelt Osmerus eperlanus - Stynka

Grayling Thymallus thymallus - Lipień

• 0

Dorzucę garstkę informacji ze swojego terenu ;) .

Nie wiem jak w innych częściach Francji myślę jednak, i?ź podobnie jak w Alzacji kary za łamanie przepis?łw mogą być bolesne. Podyktowane będą rodzajem wykroczenia i stopniem szkodliwości. Najmniejszy mandat to wspominane 90 euro, p?łźniej kary w zale?źności od stopnia wykroczenia mogą sięgnąć tysięcy euro. Tak wysokie kary stosuje się jednak w przypadku ujawnionego kłusownictwa (np. sieciami).

Niestety nawet i tu zdarzają się tego typu afery i wcale nie Polacy są nacją przodującą . Gł?łwne (powiedzmy lekkie) wykroczenia to właśnie brak uprawnień do wędkowania, łowienie w miejscach niedozwolonych( wszelkiego rodzaju tamy, umocnienia brzeg?łw, tereny industrialne). Nieprzestrzeganie okres?łw ochronnych dla ryb łososiowatych oraz sandacza i szczupaka. Co ciekawe tylko salmonidy i wspominane szczupak i sandacz oraz black bass chronione są wymiarami, okresem ochrony czy ilością złowionych sztuk. Pozostałe gatunki mo?źna łowić w dowolnych ilościach, okresie i rozmiarach. Obowiązuje natomiast całkowity zakaz połowu łososia.

Od dw?łch lat obowiązuje r?łwnie?ź całkowity zakaz połowu węgorza srebrnego. W przypadku węgorza ?ź?łłtego decyduje federacja i okręg.

Kontrole, Stra?źy wędkarskiej (Garde de Peche) czy Policji wędkarskiej (Police de Peche) w moim odczuciu nie spełniają swojego zadania. Są sporadyczne, często w miejscach i okresie zupełnie nieadekwatnym do potrzeb.

Chocia?ź presja wędkarska jest tu zdecydowanie mniejsza od znanej mi z Polski (niejednokrotnie przemierzam kilometry rzeki będąc zupełnie sam) to jednak Ren nara?źony jest okresowo na silną presję ze strony wędkarzy zza miedzy. Jest to o tyle oczywiste, i?ź drakońskie przepisy w Niemczech i łatwość zdobycia karty wędkarskiej we Francji nie pozostawiają złudzeń w wyborze. Gdyby nie fakt, i?ź po tej stronie Renu mo?źna pozwalać sobie na wszelkie wykroczenia typu łowienie na szarpaka, nieprzestrzeganie przepisowych odległości od spiętrzeń wody (50 m) itp. wizyty wędkarskich gości mo?źna by uznać za sympatyczne. Zwłaszcza, ?źe nie trzeba znać niemieckiego języka :lol: , wystarczy zdrastwujtie i mo?źna toczyć o?źywioną dyskusję :lol: . Od kilku ju?ź lat spotykam tę samą ekipę bezkarnie łowiącą na reńskich kaskadach. Kt?łregoś dnia (kilka lat wstecz) rozprawialiśmy na temat rybostanu z jednym z nich…zdjes ryby kak gowna otrzymałem od niego taką informację na zadane pytanie czy zdarza im się wypuścić jakąś rybkę . Zeszłego lata ten sam jegomość narzekał, ?źe jakby ryb ubyło…nie komentowałem.

Rozmawiałem na temat Niemc?łw łowiących po naszej stronie w tutejszej federacji, wiedzą o tych procederach, wiedzą, ?źe łowią r?łwnie?ź w nocy, co jest tu zabronione, ale nie mają wystarczających środk?łw by temu zapobiec. Skądś znam tę śpiewkę .

Fakt, ?źe tutejsza Stra?ź i Policja wędkarska to wolontariusze i jest ich mało. Nie otrzymują z tytułu rangi i działalności ?źadnego wynagrodzenia. Myślę, i?ź p?łki, co tutejsze władze przymykają oko na sprawy, z jednej strony szkodliwość znikoma a z drugiej, je?źeli oni nie wykupią kart to i tak ju?ź ubogie federacje wędkarskie stracą klient?łw.

Nie lubię generalizować i tak jest r?łwnie?ź w tym przypadku, nie wszyscy Rosjanie to podli kłusownicy. Spotkałem zeszłego roku dw?łch młodych niemieckich Rosjan łowiących spinem z pontonu. Wyniosłem z rozmowy jak najlepsze wra?źenia. Chłopaki wiedzą, z czym się to je .

Wędkarstwo jest dla nich pasją nie zdobywaniem mięcha.

Z rodzimym kłusownictwem przez du?źe K spotkałem się tu r?łwnie?ź. L’Ill to rzeczka, kt?łra ma nieszczęście płynąć w wielu odcinkach poprzez prywatne gospodarstwa. Nikt nie jest w stanie skontrolować właściciela domu pod kątem uprawiania kłusownictwa. Nie ma ich wielu jednak miałem okazję przyjrzeć się jednemu z nich.

:blush:

Zakradł się mały fałsz. Stra?źnicy wędkarscy werbowani są w drodze konkursu i stają się funkcjonariuszami państwowymi. Jest to płatny zaw?łd. W przypadku policji tak jak pisałem.

• 0

sa przepisy i te przepisy egzekwuje sie albo radykalnie albo na zdrowy rozsadek, to zalezy od kontrolera i od dzierzawcy/wlasciciela wody a takze od sytuacji ... jezeli ktos zafunduje sobie faux pas w niewiedzy to konczy sie to z reguly na pouczeniu, za drugim razie dostaje sie najczesciej zakaz polowu na danym odcinku lowiska a takze spisaniu danych osobistych, do trzech razy sztuka mowi przyslowie ale za trzecim razem w 100% decyduje sedzia, tak to wyglada w szwajcarii

Czy rzeczywiście jest taki przepis o obowiązkowym zabijaniu ka?źdej

nie, nie ma ... sa przepisy dotyczace poszczegolnych gatunkow ryb w poszczegolnych akwenach :D

• 0

Sory- pitt ale głupoty piszesz!

Przepis o zabijaniu ryb złowionych poza okresem ochronnym i większych od wymiaru ochronnego o kt?łrym m?łwiłem to przepis nie stricte wędkarski lecz og?łlny dotyczący ochrony praw zwierząt (a ryby tu są traktowane jako zwierzęta) kt?łry ma wykładnię mniej więcej taką,-?źe zabrania sie dręczenia jakielkowiek kreatury.

W rozwinięciu albo jak kto woli w interpretacji tego przepisu, jak nam m?łwiono na kursie oznacza to, ?źe łowienie ryb na wędkę gdy się je wypuszcza jest traktowane jako nie potrzebne dręczenie ryb.

Ja obsolutnie nie bronię tego przepisu!!!

Uwa?źając go za głupi przeciwstawiam się mu i nie mam zamiaru nic dalej wyjaśniać,- po prostu tak jest i ju?ź.

A przy uwalnianiu ryby poprostu zawsze trzeba się tak zachować jakby własnie wypadła nam z rąk i tyle...

• 0

-jak ju?ź pisałem, nie mam ochoty kopać po internecie tylko po to ?źeby ktoś miał pewność. Nie czuję się te?ź na siłach tłumaczyć niemiecki przepis prawny na jezyk polski...

Mo?źesz Pitt jak masz ochotę i znasz język niemiecki sam sobie poszukać i poczytać :D

Napisałem o tym, bo sądzę, ?źe to archaizm we wsp?łłczesnej Europie (taki przepis)

Nie trzeba mi wierzyć, mo?źna się poprostu przekonac na własnym grzebiecie w trakcie kontaktu ze stra?źnikiem :lol:

• 0

-jak ju?ź pisałem, nie mam ochoty kopać po internecie tylko po to ?źeby ktoś miał pewność

mi dla odmiany sie zachcialo i zapytalem u dwoch zrodel, jak dostane odpowiedz to ja opublikuje, tak zeby kazdy wiedzial jakie sa fakty :D

ponizej troche lektury dla tych wladajacych, ktorzy chcieliby sie dowiedziec jak to wyglada w NRW, tam gdzie mieszka kolega Rheinangler i jak to wyglada przez soczewke TierSchG (prawo ochrony zwierzat)

przepisy NRW https://recht.nrw.de/lmi/owa/br_bes_text?anw_nr=2&gld_nr =7&ugl_nr=793&bes_id=13884&aufgehoben=N&menu =1&sg=0#det249671

pod ?23 (wykroczenia) nie jest napisane - tak jak nigdzie indziej nie jest, ze wypuszczanie czy tez nie zabicie zlapanych wymiarowych ryb jest karalne

a tutaj znajdziemy TierSchG http://www.gesetze-im-internet.de/tierschg/BJNR012770972.htm l

w ktorym nota bene tez nic takiego nie stoi, dokladnie o rybach mamy 4 fragmenty, dotycza one ogolnie pojetego meczenia i zabijania zwierzat a takze eksperymentow przeprowadzanaych na zwierzetach a takze rzezi

• 0

jak napisalem, tak zrobilem, zalaczam pierwsze info, na druga odpowiedz nadal czekam …

t?tungvorschrift f?r gefangene fische in DE?

Gesendet am: 18. Apr 2012, 10:34

von pitt

(...)

ich m?chte keine grosse diskussion vom zaun brechen, daher kurze frage in der kleinen runde:

gibt es eine t?tungvorschrift f?r gefangene fische in DE?

falls ja, wo finde ich sie?

da du dich damit gut auskennst hofe ich auf rasche antwort

en gruess

pitt

Re: t?tungvorschrift f?r gefangene fische in DE?

Gesendet am: 18. Apr 2012, 13:13

von michaZ

Hallo Pitt,

(...)

eine derartige Vorschrift ist mir nicht bekannt- nach Bundesgesetz gibt es sowas auf keinen Fall. Aber Deutschland ist ein f?rderaler Staat und einzelne Bundesl?nder haben obskure Vorschriften, die ich aber nicht alle kenne. In den Bundesl?ndern MV, Brandenburg und Th?ringen gibt es eine derartige Vorschrift aber nicht!

Gr??e

Micha

@rheinagler

je?źeli to mo?źliwe, proszę u ustosunkowanie się a nawet przelumaczenie fragmentu, chocia?źby ze względu na ponizsza wypowiedz :D

...

Na koniec o przepisie, kt?łry budzi wiele kontrowersji...

Przepis ten m?łwi, ?źe ka?źdą wymiarową rybę złowioną poza jej okresem ochronnym nalezy niezwłocznie zabić...

To prawda, ?źe taki obowiązuje na terenie całych niemiec...

• 0

Ok,- przeczytałem i teraz sam ruszę dupę <_< dziś ju?ź w urzędzie nie zastanę nikogo, ale jutro zadzwonię zapytam DOKŁADNIE z jakich i gdzie zapisanych przepis?łw to wynika i dam pełną odpowiedź.

Wyjścia są tylko dwa pitt:

Albo ja uwierzyłem temu co podawali w skrypcie do egzamin?łw i podaje to za prawdę,- a tak nie jest...

Albo Ty nie masz racji...

Arek

• 0

uwa?źam,- przeciwnie :D gdy?ź w sprawach przepis?łw nie ma miejsca na własne interpretacje,- liczy sie ta, kt?łrą ma ustalający reg?łły.

Inną sprawą jest jest przeciwstawianie się jej połączone z mo?źliwymi i akceptowanymi konsekwencjami takiego działania...

Pisząc to mam swiadomość, ?źe być mo?źe to ja nie mam racji i to ja będe sie wstydził, ?źe nie sprawdziłem, nie dopytałem wnikliwie i pisalem głupoty, ale niezaleznie od tego w sprawach przepis?łw nasze mniemanie jest tylko morską pianką...

• 0

Niestety nie było dziś w pracy szefa wydziały kt?łry zajmuje się interesującą mnie sprawą, ale nie odpuszczam um?łwilem się z nim na juro.

Natomiast miałem mozliwość porozmawiania z jednym z pracownikw tego?ź wydziału i tak:

O tym, ze nale?źy zabić natychmiast ka?źdą złowioną rybe kt?łra jest miarowa i poza okresem ochronnym m?łwi Tierschutsgezsetz (ustawa o ochronie zwierząt) w paragrafie 17.

Aby własciwie to zrozumieć trzeba, wziąć wykładnie co do samego określenia wędkarstwa tzn: wędkarstwo jest sposobem pozyskiwania ryb za pomocą wędki i jeśli z tego zało?źenia wyjdziemy, to skoro wypuszczamy rybę to tym samym przeczymy definicji wedkarstwa (bo nie chcemy jej pozyskać)a wpisujemy się w pojecie niepotrzebnego dręczenia ryb za pomoca wędki...

Przepis ten jest przepisem og?łlno krajowym.

Przeglądnąłem te?ź lokalne stony internetowe wspierające C&R w niemczech z poparciem bardzo wielu znanych organizacji i firm wędkarskich a tak?źe znanych osobistości wedkarskiego światka. Generalnie przewija się ta sama myśl,- jak bardzo chcielibyśmy, ?źeby oficjalnie C&R było dozwolone...

Jest w tych komenta?źach kilka fajnych i trafnych argument?łw przeciw wspomnianemu TSG paragraf 17 ale puki co nic się nie zmieniło i deutschland w tej sprawie pozostaje prawną średniowieczną wiochą, mimo coraz większej świadomości wędkarskiej...

acha byłbym zapomniał:

Fotka z ?źywą rybą,- p?ł?źniej wypuszczoną kosztowała pewnego jegomościa 5000 Euro, kt?łrą zasądzil sąd i nie pomogło tłumaczenie, ?źe za du?źa ?źeby zjeść i ?źe pewnie niesmaczna...

Takie wg przepis?łw nalezy zabić i zakopać na miejscu.

Mam nadzieję ?źe jutro postawię kropkę nad i w tej sprawie.

• 0

Natomiast miałem mozliwość porozmawiania z jednym z pracownikw tego?ź wydziału i tak:

O tym, ze nale?źy zabić natychmiast ka?źdą złowioną rybe kt?łra jest miarowa i poza okresem ochronnym m?łwi Tierschutsgezsetz (ustawa o ochronie zwierząt) w paragrafie 17.

sorry, ale gdzie jest tak napisane? :D

Nichtamtliches Inhaltsverzeichnis

? 17

Mit Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer

1.

ein Wirbeltier ohne vern?nftigen Grund t?tet oder

2.

einem Wirbeltier

a)

aus Rohheit erhebliche Schmerzen oder Leiden oder

B)

l?nger anhaltende oder sich wiederholende erhebliche Schmerzen oder Leiden