Skocz do zawartości

Najdziwniejsze hole

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy spędzamy nad wodą setki godzin, spotykają nas mniej lub bardziej ciekawe przygody związane z holami ryb. 

Mnie kilka lat temu, gdy łowiłem małym, kleniowym balskorkiem na jednym z małopolskich dopływów Wisły, na końcu zestawu uwiesiło się "coś". Przez ok. 20 minut moja rola ograniczała się do bezradnego trzymania wędki, a owo "coś" pływało w rynnie koło brzegu. Żyłka 0,18 nie pozwalała na podniesienie tego "czegoś" z dna. W końcu "coś" się wkurzyło i odpłynęło na środek rzeki, gdzie dno jest równe jak autostrada, pokryte żwirem i niewielkimi kamieniami, a głębokość sięga kolan. I tam to "coś" się zatrzymało. Oznaki życia ustały, miałem wrażenie tępego zaczepu. W miejscu, gdzie na 100 % żadnego zaczepu nie było, bo znałem je, gdyż wielokrotnie tam brodziłem. Koniec końców siłowo urwałem wobler. Do tej pory zachodzę w głowę co to mogło być ? Bóbr ? Wydra ? A może np. ponaddwumetrowy sum ?

A Wy, koledzy, co ciekawego przeżyliście podczas łowienia ? Jakie hole szczególnie zapadły Wam w pamięć ?

Edytowane przez Grzesiek

Bóbr i wydra muszą co jakiś czas zaczerpnąć powietrza, raczej byś to zauważył.

Sum chyba raczej zaległby w rynnie.

Osobiście nie rwałbym a poluzował w sposób dyskretnie kontrolowany nawet na kilka minut, może dałoby się nabrać...

Najbardziej niezapomniany hol ... płyta winylowa na wodzie "górskiej".

A z ryb to chyba sum na zawodach na Narwi koło ujścia Biebrzy - rzecz jasna nie wyjęty ????

U mnie najdziwniejszy hol, to w tym roku bóbr na zestawie pstrągowym. Akurat macałem ciężką obrotówką nieco głębszą rynienkę, aż coś przywaliło. Jak tylko gryzoń poczuł kotwicę w dupie, to od razu zaczęły się harce. Szybko wypłynął do góry w tych młynkach, więc po prostu widziałem bydlę, które mi się uwiesiło :) Kilkanaście sekund to trwało zanim się spiął. Jak na złość, tego dnia nie miałem kamerki ze sobą - miałbym całą akcję nagraną w Full-Ha-De :D

Po wszystkim usiadłem na pniaku nieopodal i musiałem ochłonąć, bo nogi mi się trzęsły tak, że nie mogłem ustać :D

Bywał i kozioł na zestawie karpiowym, który skrócił sobie drogę wpław, bywał i łabędź żerujący nieopodal zestawów przy pełni księżyca. Na szczęście w obu sytuacjach nie trzeba było ciąć, wyplątały się po krótkiej szamotaninie. 

Ale ten odjazd na sygnalizatorach...….umarłego by obudził. Stare czasy.

parasol zaczepiony za raczke na wisle w krakowie. Lazil na boki, stawial zmienny opor etc.

Kilka szczupakow 50+ mialem zaatakowanych w czasie holu przez wieksze sztuki (nigdy nie wyciagnalem tego wiekszego, w zasadzie to zadko i tego malego dawalem rady - zwykle oba spadaly), Kilka okoni zaatakowanych przez szczupaka przy wyciaganiu z wody.

Kilka razy foka kradnaca mi makrele z wedki zahaczyla sie pletwa o jakis haczyk - jest jazda ;)

Podbieranie suma 170-180 zaczapionego za ogon to tez neizla przygoda penn powerstix 20-30 lbs sie poddal...

A z podobnych sytuacji do OP kolega na grunt na robaka mial branie. Po braniu ryba poszla pod prad - ani razu nei zwolnila i nei dala mu szansy na probe nawiniecia linka na kolowrotek. I sie "rzeka skonczyla" - ryba poszla za zakret i zylka strzelila (nie dalo sie isc po brzegu przy wodzie bo byly glebokie rowy melioracyjne a mostki nad nimi byly dobre 50m w glab brzegu.

I raz na nocke (dzwonki na wedkach) mielismy tysiace bran i nic zaciac nei moglismy. Okazalo sie, ze to nietoperze w zylke nad woda uderzaly....