Skocz do zawartości

Lidl - Tydzień wędkarski

popek_1990

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawośći zapytam w perspektywie zbliżającego się wyjazdu na szkiery - jak się łowi śledzie tj. na jakie przynęty?

Przynęty? :lol: cokolwiek na haczykach, a najlepiej kolorowego...

zobacz np tu: http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1018

Edytowane przez Jano

Czyli np. jigi okoniowe, małe blaszki powinny się sprawdzać?

...zestawy śledziowe to zazwyczaj same złote haczyki z dowiązanym kawałkiem chwosta, folii błyszczącej  itp.- ma się błyszczeć i tyle B)

Co do świeżych smażonych śledzi to popieram zdanie przedmówców- niebo w gębie :)

Edytowane przez giaur27
  • Like 2

Z ciekawośći zapytam w perspektywie zbliżającego się wyjazdu na szkiery - jak się łowi śledzie tj. na jakie przynęty?

Jak pisałem, kupiłem gotowe zestawy śledziowe w Lidlu (za jakieś grosze). A że się na tym totalnie nie znam więc nie cudowałem i wybrzydzałem tylko kupiłem co tam było wychodząc z założenia, że "jak ma brać to weźmie" :rolleyes:

Zestaw to dość gruba żyłka z pięcioma haczykami (złotymi zdobionymi lametkami). Długość ok 70cm z jednej strony zakończona pętelką a z drugiej agrafką do której dopina się ciężarek ok 25g (jest w zestawie). 

Jako "specjalista" w tej metodzie do łowienia przeznaczyłem ten sam średnio mocny ki na który łowiłem szczupaki. Po prostu do przyponu metalowego zamiast gumy dopinałem w/w zastaw ... i jazda pionowo do dna. Nie trzeba było wielu bujnięć kijem aby poczuć kolejne szarpnięcia/brania śledzi (na raz wyciągało się od 3 do 5 sztuk). Najtrudniej było sprowadzić ciężarek do dna bo zanim przebył 9m już śledzie siedziały na haczykach :D (z reszta echo również nie było w stanie przebić się do dna i na wodzie 9m pokazywało np 3m głębokości)

Fajnym widowiskiem było karmienie rybitw

post-52107-0-56042100-1459959952_thumb.jpg

post-52107-0-00672400-1459959960_thumb.jpg

post-52107-0-46299700-1459959969_thumb.jpg

a to obraz ławicy śledzi

post-52107-0-40160300-1459960023_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 2