Skocz do zawartości

Woblery boleniowe ark 70

ark70

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać szanowne grono  LB :)

Z pewną dozą nieśmiałości zakładam   wątek autorski tym razem w dziale LB.

W zasadzie  przy takiej ilości Twórców i tak wysokim poziomie prac, można by się oprzeć tylko na wyrobach naszych forumowiczów , i dać sobie spokój z mordęgą własnoręcznego strugania   ;).  Jednak czasem potrzeba sprawdzenia się jest tak przemożna, że przyćmiewa zdrowy rozsądek....

A wiec do dzieła,  fascynacja boleniem, a nade wszystko boleniem z małej  wody stojącej spowodowała że  potrzebowałem wzorów nietypowych. W wielu przypadkach wabiki tak skuteczne na wielkich czy średnich akwenach nie do końca chciały działać ( bądz operator nie potrafił zaprezentować  ich w właściwy sposób  )  na pomorskich jeziorkach , mikrozaporówkach ,stawach, czy kanałach z minimalnym uciągiem.  Dodatkowym  utrudnieniem była  często symboliczna wręcz populacja tej ryby.

Strugam na potrzeby własne, przyjaciół, znajomych, i znajomych – znajomych, w większości są to małe serie.  Uwielbiam testować prototypy, dostrajać pracę , analizować ,poprawiać … Często w ciągu miesiąca powstawało ich  kilka , kilkanaście, jakiś rozsądny odsetek wchodził do stałego użytku bojowego.

Materiał na dzień dzisiejszy   balsa, system połówkowy, stelaż wyłącznie przez całość.  Folia, akryle, spraye  i HL.

Tyle tytułem przydługiego wstępu, pozdrawiam licząc na ciepłe przyjecie :)

post-50039-0-72441100-1575570310_thumb.jpg

post-50039-0-17793300-1575570078_thumb.jpg

post-50039-0-95784800-1575570083_thumb.jpg

post-50039-0-72906200-1575570097_thumb.jpg

post-50039-0-23812500-1575570120_thumb.jpg

post-50039-0-92891800-1575570133_thumb.jpg

post-50039-0-84017500-1575570150_thumb.jpg

• Like 36

Niestety pogoda spłatała figla i nie udało się zgrać nic sensownego.

Na szczęście mam filmik z poprzedniej sesji. Rodzielczość nie powala, ale to najważniejsze myślę że widać.

Jak słusznie koledzy zauważyli Topik jest rozwinięciem Riser Baita firmy Illex dostosowanym pod nasze rodzime/boleniowe  potrzeby. Optymalizacja kształtu  korpusu  , modyfikacja rozkładu obciążenia  i jego masy  pozwoliły na osiągnięcie przyzwoitego zasięgu. Udało się też nieco poprawić pracę. Sporo problemu przysporzyło wykonanie  jednoelementowego stelażu - żadnych wkrętek, wkejek itp .

Wychodzenie do powierzchni jest praktycznie natychmiastowe, najbardziej skuteczne jest  jednostajne wolne, lub średnie prowadzenie   bez jakichkolwiek zmian.  Brania niesamowicie  widowiskowe, powtarzające się do skutku ataki czy podbijanie Topika w powietrze, widok niesamowity.  :) Wielokrotnie zaskakiwała mnie zajadłość ataków, mogę się tylko domyślać ze ruch woblera był dla boleni bardzo drażniący.

.

Drugim sprawdzonym sposobem prezentacji jest kilkusekundowy opad i energiczne wyjście do powierzchni,  brania następowały jeszcze pod powierzchnią. Najczęściej ten sposób sprawdzał się przy braku powierzchniowej aktywności ryb.

Z racji łatwości prowadzenia jest to idealny bait  dla mniej zaawansowanych łowców.

Pracę woblera można modyfikować przez podgięcie steru ku gorze, im większy kąt tym praca bardziej agresywna, oczywiście w rozsądnych granicach. Zbyt duże podgięcie  zawsze skutkowało zanikiem brań.

Trochę przypadkiem okazało się że Topik jest równie skuteczny w rzecznych łowach :)

Edytowane przez ark70
  • Like 14

Też bym chętnie jednego zamówił ale jestem potwornym egoistą jeśli chodzi o lurebuilding i nie zniese cudzego wyrobu na swojej agrafce. Będę zatem zazdrościł w cieniu :lol:

A robota prawilna :good:

Ja mniej wrażliwy, i z lubością na Pieterowe łowię :)

A ty Pieter cierp wiec katusze.. :D

• Like 2

Topik 80 pierwszy wypust  finito :)

Długość 80 mm bez steru, masa 14g  odchyłka do + 0,3g. Materiał balsa, alu folia , malowane sprayem. 7 warstw lakieru HL.  Stelaż przez całość - stal nierdzewna. Krawędzie stelażu spolerowane dla uniknięcia przykrych niespodzianek.

Stabilność w locie, zasięg :) myślę że więcej niż dobre.

Wady-  pracochłonność niestety dużo większa niż tradycyjnych wobków.

Ostatnie rodzinne zdjęcie ;) podczas ustawki.

post-50039-0-14424700-1576421475_thumb.jpg

post-50039-0-38238100-1576421489_thumb.jpg

• Like 18

Patrze i niedowierzam,myślę,chyba Artur pomylił dzialy ;) a tu takie cukierki..

Super.wyglada jakbys juz dlugo.je robil..dopracowane..

Dzięki za dobre słowo. :)

He, he, sam w to nie wierzę :D .Już jakiś czas myślałem żeby spróbować, no i stało się.  Pilnie śledziłem wątki mistrzów LB naszego forum,a potem jakoś już poszło jakby z górki :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

U - 75 wobler dedykowany pod wiosenne bolenie, Zbiornik zaporowy, jezioro.  Sprawdzi się  także w wolniej płynących ciekach, lub klatkach z równym uciągiem czy zastoiskach

Długość zwiększona do 77mm (pierwotnie 75 mm) co skutkuje lepszą stabilnością , masa  11,3 g.

Wobler o drobnej sinusoidalnej pracy, bez zbytniej skłonności wychodzenia do powierzchni, głębokość pracy 10-15 cm. Przyspieszając tempo zwijania spowodujemy subtelny garbik na powierzchni. Jeśli zależy nam na zaoczkowaniu delikatne podbicie załatwi sprawę. Szarpnięcie szczytówką w osi poziomej spowoduje odejście w prawo lub w lewo. Wszytko to w granicach akceptowanych dla wiosennych boleni, które mogą ,ale nie zawsze się im chce 1f642.png.

post-50039-0-57432800-1578305720_thumb.jpg

post-50039-0-98414600-1578305745_thumb.jpg

• Like 9