ark70 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Powitać szanowne grono LB Z pewną dozą nieśmiałości zakładam wątek autorski tym razem w dziale LB. W zasadzie przy takiej ilości Twórców i tak wysokim poziomie prac, można by się oprzeć tylko na wyrobach naszych forumowiczów , i dać sobie spokój z mordęgą własnoręcznego strugania . Jednak czasem potrzeba sprawdzenia się jest tak przemożna, że przyćmiewa zdrowy rozsądek.... A wiec do dzieła, fascynacja boleniem, a nade wszystko boleniem z małej wody stojącej spowodowała że potrzebowałem wzorów nietypowych. W wielu przypadkach wabiki tak skuteczne na wielkich czy średnich akwenach nie do końca chciały działać ( bądz operator nie potrafił zaprezentować ich w właściwy sposób ) na pomorskich jeziorkach , mikrozaporówkach ,stawach, czy kanałach z minimalnym uciągiem. Dodatkowym utrudnieniem była często symboliczna wręcz populacja tej ryby.Strugam na potrzeby własne, przyjaciół, znajomych, i znajomych – znajomych, w większości są to małe serie. Uwielbiam testować prototypy, dostrajać pracę , analizować ,poprawiać … Często w ciągu miesiąca powstawało ich kilka , kilkanaście, jakiś rozsądny odsetek wchodził do stałego użytku bojowego.Materiał na dzień dzisiejszy balsa, system połówkowy, stelaż wyłącznie przez całość. Folia, akryle, spraye i HL. Tyle tytułem przydługiego wstępu, pozdrawiam licząc na ciepłe przyjecie 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Super to wygląda i witaj we własnym wątku , opisz coś więcej o tych woblerach z poziomym sterem bo wyglądają ciekawie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Super wobki i bardzo ciekawa konstrukcja....powiem szczerze że takich nie widziałem i zastanawiam się jak pracują wyobrażam sobie tylko ale filmik byłby super sprawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Dziękuję panowie Faktycznie, konstrukcja jest intrygująca i to nie tylko dla nas człowieków Myślę że urwę chwilę w weekend i coś nagram. Postaram się też szerzej opisać wobka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Czekam bo ciekaw jestem bardzo co ta blaszka robi Edytowane 5 Grudnia 2019 przez bencur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Brawo, coś innego????Też jestem ciekaw jak pracują te woblery ze sterem. Widziałem gdzieś coś w tym rodzaju, na jakimś filmiku. To chyba była Japońska przynęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Illex riser jest coś podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko89 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 No widać, że inspirowane Riserami, których cena jednak zabija. Jeśli jakiś rękodzielnik stworzy podobnie działający model to będę zachwycony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Niestety pogoda spłatała figla i nie udało się zgrać nic sensownego.Na szczęście mam filmik z poprzedniej sesji. Rodzielczość nie powala, ale to najważniejsze myślę że widać. Jak słusznie koledzy zauważyli Topik jest rozwinięciem Riser Baita firmy Illex dostosowanym pod nasze rodzime/boleniowe potrzeby. Optymalizacja kształtu korpusu , modyfikacja rozkładu obciążenia i jego masy pozwoliły na osiągnięcie przyzwoitego zasięgu. Udało się też nieco poprawić pracę. Sporo problemu przysporzyło wykonanie jednoelementowego stelażu - żadnych wkrętek, wkejek itp . Wychodzenie do powierzchni jest praktycznie natychmiastowe, najbardziej skuteczne jest jednostajne wolne, lub średnie prowadzenie bez jakichkolwiek zmian. Brania niesamowicie widowiskowe, powtarzające się do skutku ataki czy podbijanie Topika w powietrze, widok niesamowity. Wielokrotnie zaskakiwała mnie zajadłość ataków, mogę się tylko domyślać ze ruch woblera był dla boleni bardzo drażniący..Drugim sprawdzonym sposobem prezentacji jest kilkusekundowy opad i energiczne wyjście do powierzchni, brania następowały jeszcze pod powierzchnią. Najczęściej ten sposób sprawdzał się przy braku powierzchniowej aktywności ryb.Z racji łatwości prowadzenia jest to idealny bait dla mniej zaawansowanych łowców. Pracę woblera można modyfikować przez podgięcie steru ku gorze, im większy kąt tym praca bardziej agresywna, oczywiście w rozsądnych granicach. Zbyt duże podgięcie zawsze skutkowało zanikiem brań.Trochę przypadkiem okazało się że Topik jest równie skuteczny w rzecznych łowach Edytowane 8 Grudnia 2019 przez ark70 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milan Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Będzie do nabycia? Idealnie widzi mi sie na moje bolki. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Będzie do nabycia? Idealnie widzi mi sie na moje bolki. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Tak, pierwsza partia już dochodzi. Myślę że do Świąt się uporam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 A jaka długość i waga tego Topika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 A jaka długość i waga tego Topika? 80 mm i ok 14g co już daje bardzo zadowalający dystans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Też bym chętnie jednego zamówił ale jestem potwornym egoistą jeśli chodzi o lurebuilding i nie zniese cudzego wyrobu na swojej agrafce. Będę zatem zazdrościł w cieniu A robota prawilna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Bardzo ciekawy ten Topik a praca rewelacyjna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Też bym chętnie jednego zamówił ale jestem potwornym egoistą jeśli chodzi o lurebuilding i nie zniese cudzego wyrobu na swojej agrafce. Będę zatem zazdrościł w cieniu A robota prawilna Ja mniej wrażliwy, i z lubością na Pieterowe łowię A ty Pieter cierp wiec katusze.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 No tak mam, nie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 80 mm i ok 14g co już daje bardzo zadowalający dystans.To chyba też zgłoszę się do Ciebie i zaproszę choć jednego do moje pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 To chyba też zgłoszę się do Ciebie i zaproszę choć jednego do moje pudełka Proszę bardzo, jestem do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aries Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Wielce ciekawy wabik i jego praca.Na świętokrzyskie bajorka chętnie zakupię. Stanę więc w kolejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Topik 80 pierwszy wypust finito Długość 80 mm bez steru, masa 14g odchyłka do + 0,3g. Materiał balsa, alu folia , malowane sprayem. 7 warstw lakieru HL. Stelaż przez całość - stal nierdzewna. Krawędzie stelażu spolerowane dla uniknięcia przykrych niespodzianek.Stabilność w locie, zasięg myślę że więcej niż dobre. Wady- pracochłonność niestety dużo większa niż tradycyjnych wobków. Ostatnie rodzinne zdjęcie podczas ustawki. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Z myślą o wiosennym prologu i jesiennym finiszu - U 75 egzemplarz testowy, wiec wykończenie nie było priorytetem. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Patrze i niedowierzam,myślę,chyba Artur pomylił dzialy a tu takie cukierki..Super.wyglada jakbys juz dlugo.je robil..dopracowane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Patrze i niedowierzam,myślę,chyba Artur pomylił dzialy a tu takie cukierki..Super.wyglada jakbys juz dlugo.je robil..dopracowane.. Dzięki za dobre słowo. He, he, sam w to nie wierzę .Już jakiś czas myślałem żeby spróbować, no i stało się. Pilnie śledziłem wątki mistrzów LB naszego forum,a potem jakoś już poszło jakby z górki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 U - 75 wobler dedykowany pod wiosenne bolenie, Zbiornik zaporowy, jezioro. Sprawdzi się także w wolniej płynących ciekach, lub klatkach z równym uciągiem czy zastoiskachDługość zwiększona do 77mm (pierwotnie 75 mm) co skutkuje lepszą stabilnością , masa 11,3 g.Wobler o drobnej sinusoidalnej pracy, bez zbytniej skłonności wychodzenia do powierzchni, głębokość pracy 10-15 cm. Przyspieszając tempo zwijania spowodujemy subtelny garbik na powierzchni. Jeśli zależy nam na zaoczkowaniu delikatne podbicie załatwi sprawę. Szarpnięcie szczytówką w osi poziomej spowoduje odejście w prawo lub w lewo. Wszytko to w granicach akceptowanych dla wiosennych boleni, które mogą ,ale nie zawsze się im chce . 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi