Skocz do zawartości

Mocno lusterkujący jerk

koyot

Rekomendowane odpowiedzi

Nieśmiertelny Salmo Slider 10s lusterkuje całkiem nieźle (przynajmniej niektóre egzemplarze), ale kiepsko z powtarzalnością w ostatnich wypustach. Pomaga zmiana brzusznej kotwy na cięższą (ewentualnie lameta na trzonek).Chociaż ten zabieg sprawi, że większość jerków zapracuje w opadzie ????

Pozdrawiam

Jarek

• Like 2

Niektórym jerkom wystarczy dokleić kawałek taśmy ołowianej ( 1-2 g ) ale nie na brzuchu tylko na grzbiecie. Wtedy zaczynają mocniej lusterkować w opadzie. Polecam sprawdzić to na posiadanych modelach za pomocą kleju kropelka. W razie czego łatwo ołów oderwać i nakleić w innym miejscu. A jak efekt będzie dobry to zaszpachlować, zamalować i ... już tylko łowić.

• Like 1

W niektórych okresach, na mocno "biczowanym" łowisku brania mam tylko na przynęty,głównie jerki, pracujące w opadzie. Brania ciężkie do wyczucia i skutecznego zacięcia ☹️ czyli mocno odbiegające od klasycznych jerkowych "łomotów" w przynętę. O tej porze toku szczególnie tak biorą, co zresztą powoduje, że 80% brań kończy się spadem po kilkusekundowym holu ???? Dlatego mimo ogólnej mizerii lubię tam łowić ????

U mnie (czyli w Uk) bestie teraz dopiero zaczely wychodzic na zer...Tam gdzie zwykle lowie brania czesto nastepuja pod samymi nogami. Tak wiec mialbym szanse skutecznie zaciac bo widzialbym jak przyneta znika w pysku. Choc z drugiej strony w takich sytuacjach czesto nerwy ponosza i konczy sie wyrwaniem rybie wabika z pyska :)

U mnie czyli w PL, "bestie", które wychodziły zbyt agresywnie na żer już dawno przeszły przez końcowy odcinek jelita grubego "braci wędkarskiej". Pod koniec sezonu "w zasięgu rzutu" pozostały najtwardsze sztuki, prawdziwi mistrzowie przetrwania ????, żerujące nietypowo i ostrożnie.

• Like 7

A do jakiego stopnia takie lusterkowanie zwieksza ilosc bran?

Dlatego zajarałem się tym tematem bo:

Kupiłem na koniec sezonu st.croixa po JERKI i będąc nad wodą  śmigałem wszystkim co mam Slidery, STRIKE PRO, HEGEMONY i inne.

Zrobiło się zimno a mnie wzięło na JERKOWANIE  :D i o dziwo  woda się otworzyła, zwykle łowię już leniwie, gumami blisko dna, a tu DZIEŃ DZIECKA 7 szczupłych w 3 godz. na jerka "błyskotkę".

Robiłem testy 3 dni, za każdym razem to samo na klasyki GT, naturale itp coś czasami uderzyło, a jerk błyskotka z tego samego miejsce zawsze skusił zębatego.

Zacząłem wnikać w pracę Slidera i Bustera ale one właśnie kiwają się przeciętnie, robiłem testy "pod nogami"  mojego jerka "błyskotki", lusterkowała jak dobra wahadłówka, co najlepsze zobaczyłem atak szczupłego  pod nogami - od kilku dni śmigam po internetach i szukam info o MOCNO lusterkujących przynętach.

Panie Włóczykij dzięki za namiar na "Pencil prey" o taką pracę mi chodzi ale pasuje aby przynęta była zbliżona do jerka 10-15cm , wiem że przy tej wielkości nie da się uzyskać takiej częstotliwości  pracy ale.... jestem coraz bliżej ^_^

https://www.youtube.com/watch?v=pRQBx3ffyqA

Witam

Proszę o namiary na modele fabryczne i rękodzieło JERK'ów które lusterkują ponad przeciętnie w opadzie.

Szukam przynęt  max 50gr,  praca  0,5-2m

WESTIN, STRIKE, HEGEMON idą jak przecinaki przynajmniej mam takie odczucia

Z góry dziękuje.

RadekC z forum. Przynęty z Kaszub - z nim pogadaj.

U mnie czyli w PL, "bestie", które wychodziły zbyt agresywnie na żer już dawno przeszły przez końcowy odcinek jelita grubego "braci wędkarskiej". Pod koniec sezonu "w zasięgu rzutu" pozostały najtwardsze sztuki, prawdziwi mistrzowie przetrwania , żerujące nietypowo i ostrożnie.

Albo niedowidzace :) Apropos tego tematu. Ja mam takiego jednego profesora w lowisku ktorego szacuje na co najmniej 90 cm. Dwa razy puknal w twarda przynete i dwa razy zlapa za ogon gumy. Nie wierze, ze to przypadek ze tak sobie testuje przynety... ale jak to mowia chodzil wilk razy kilka poniesli i wilka :)

@koyot sprawdz sobie slidera Salmo Sweeper. Lusterkuje w opadzie ale nie wiem czy nazwalbym to agresywnym lusterkowaniem bo nie mam jakby tu punktu odniesienia. Moge natomiast powiedziec, ze tydzien temu szczupak klapna w niego zaraz przy brzegu. Wlasnie jak przyneta opadala. 

Edytowane przez Luckyguliver

Mi taki ładnie lusterkuje

https://www.olx.pl/oferta/nowy-wobler-elipse-z-pracowni-com-fish-CID767-IDCBLGH.html#915aae0f31

złowił trochę szczupaków a nawet okonia 37cm, ale waży ok 60 g

A z lżejszych to kenart dancer, tylko że chodzi płytko, żeby zszedł na deklarowane 2m trzeba go dociążać.

Filmik dwoch roznych jerkow w opadzie [emoji6] http://cloud.tapatalk.com/s/5df25cd5e83e9/VID-20191212-WA0011.mp4

http://cloud.tapatalk.com/s/5df25d7525d8d/VID-20191212-WA0010.mp4

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kaszub Bait