Skocz do zawartości

Mocno lusterkujący jerk

koyot

Rekomendowane odpowiedzi

A z uzbrojeniem? Bo te kilka gramów pod przynętą może sporo zmienić jednak.

Ale jest super przyznaję, smakowity okonek ????

Sam czekam na Piranie od Maćka żeby mieć punkt odniesienia, ale dałem mu czas do końca kwietnia hehee ????

Edytowane przez morrum

Kotwice pomagają, bo dociążają przynętę i zwiększają nieco jej prędkość opadania.

Kilka jerków w życiu popełniłem. Eksperymentując z układem i ilością dociążenia doszedłem do pobocznych wniosków (głównym celem "badań" była praca przynęty podczas podciągania i ewentualnie jednostajnego ściągania), że:

- im szybciej jerk opada, tym mocniej lusterkuje, niby oczywiste, ale ...

- im obciążenie głębiej umieszczone (wierciłem otwory i wciskałem ołowiane walce), czyli im wyżej umieszczony środek ciężkości, tym lusterkowanie w opadzie wyraźniejsze.

Oooo Michał, to do tego Okonia będę musiał jakiegoś jerka dokupić od Ciebie skoro fajnie lusterkują ????

Edytowane przez morrum

Nie do końca:

Obciążenie na dole stabilizuje, ale obciążenie powoduje szybsze opadanie i opływ wody powoduje pracę na boki.

CZYLI Dociążyć jerka aby szybciej opadał i dać śruty na garba, zacznie kiwać się jak wahadło.

Jak za dużo będzie miał w plecaku to się wypierd.... na bok, i spadnie garbem na dno. :lol:

• Like 1

• 2 lata później...

Dlatego zajarałem się tym tematem bo:

Kupiłem na koniec sezonu st.croixa po JERKI i będąc nad wodą  śmigałem wszystkim co mam Slidery, STRIKE PRO, HEGEMONY i inne.

Zrobiło się zimno a mnie wzięło na JERKOWANIE  :D i o dziwo  woda się otworzyła, zwykle łowię już leniwie, gumami blisko dna, a tu DZIEŃ DZIECKA 7 szczupłych w 3 godz. na jerka "błyskotkę".

Robiłem testy 3 dni, za każdym razem to samo na klasyki GT, naturale itp coś czasami uderzyło, a jerk błyskotka z tego samego miejsce zawsze skusił zębatego.

Zacząłem wnikać w pracę Slidera i Bustera ale one właśnie kiwają się przeciętnie, robiłem testy "pod nogami"  mojego jerka "błyskotki", lusterkowała jak dobra wahadłówka, co najlepsze zobaczyłem atak szczupłego  pod nogami - od kilku dni śmigam po internetach i szukam info o MOCNO lusterkujących przynętach.

Panie Włóczykij dzięki za namiar na "Pencil prey" o taką pracę mi chodzi ale pasuje aby przynęta była zbliżona do jerka 10-15cm , wiem że przy tej wielkości nie da się uzyskać takiej częstotliwości  pracy ale.... jestem coraz bliżej ^_^

https://www.youtube.com/watch?v=pRQBx3ffyqA

mozna namiary na tego jerka "błyskotkę".