Kluson Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Jako, że temat połowu pstrągów w łowiskach komercyjnych i nietylko staje sie coraz popularniejszy w Polsce zapraszam forumowiczów do opisu swojego sprzętu, przynęt jak i sposobu połowów salmonidów w łowiskach tego typu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Też chętnie bym poczytał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluson Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Ja bym chętnie zaczął przygode z tego typu łowieniem.Kilkanascie km od domu mam zwirownie na której wpuszczają tęczaki. Na spinning łowi sie tylko 1 dnia pózniej jest kiepsko z braniami. Za to starsi wedkarze łowią je na rózne specjalistyczne ciasta które biją na głowe wszelkie obrotówki i twisterki jakie im podaje w pózniejszych dniach.W grudniowym w360 jest artykuł o tego typu połowach, ale to za mało informacji jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Pstrąg paszą karmiony raczej nie będzie się uganiał za sztuczną przynętą. Z kolei na zawodach tylko sztuczna przynęta nawet bez piór itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Dobry temat !Nic nie zastąpi imitacji pelletu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluson Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Najwierniejszą imitacją pelletu jak dla mnie jest mały twister(paproch)z uciętym ogonkiem.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Spokojnie można je łowić przez kolejne tygodnie, tylko trzeba kombinować z różnymi przynętami, zrezygnować z przyponu. Kilka tygodni po zarybieniu łowiłem pstrągi na sztuczne robaki różnego rodzaju, na małe ciemne wachadłowki a znajomym nie raz siadały na spore woblery w jaskrawych kolorach. Trzeba cały czas kombinować, również z porą dnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Co do sprzętu, to dobry będzie każdy którym da się komfortowo łowić na niewielkie 1-3g wachadłowki. Sprzęt może być bardzo finezyjny. Wiele osób łowi zestawami o mocy 4-6lb i to zazwyczaj wystarczy. Plecionka z przyponem z FC 0,18-0,28mm to chyba najlepsze rozwiązanie jeśli ryzyko szczupaczych przłowów jest niewielkie.Przynęty to zazwyczaj maleńkie blaszki wachadłowe w kolorach wściekłego różu, fioletu i innych jaskrawych kolorach.Na wodach mocno obleganych skuteczniejsze bywają ciemne kolory. Skuteczne są też różne imitacje robactwa, najlepiej bez obciążenia, ponieważ te ryby w większości łowi się na głębokości 0,2-1,5m nawet jak łowisko ma kilka metrów głębokości. Ja na razie nie zauważyłem znaczącej różnicy w skuteczności pomiędzy mięciutkim kijkiem do 7g a sztywniejszymi do 11 czy 15g. Jeśli tylko sięgałem ryb i brały. Inną sprawą jest przyjemność z holu.Z żyłką mniej ryb spada niż przy plecionce. A pojedyńcze haki górują nad kotwiczkami w każdym aspekcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 pelet 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ja tęczaki łowie na małe gumki typu robactwo od fishup, obrotówki od 00 do 3 i woblery. Używam plecionki 0.06 mm przy wędce 1-5g i 0.10mm przy 3.5-14g i fluorocarbon 0.17,0.22,0.30mm. Muszę spróbować małych blaszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Fajne są bo na plecionce 6lb latają bardzo daleko. Mam kilka takich ok 3g które na tym lekkim sprzęcie posyłam na podobne odległości jak najlotniejsze jerki szczupakowe z adekwatnego do nich zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kluson Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Próbował ktoś łowic może na dropshota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Na płytkich wodach pewnie zadziała, tam gdzie ja łowię, chodzą nad kilkumetrową głębią. Chociaż dziś miałem kilka brań bliżej brzegu, bez śladów zębów na gumie, to mogły być tęczaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Na dropshota nie można łowić na zawodach area, ale pewnie przy takim prywatnym łowieniu by się sprawdził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Można fajnie połowić na małe twitche, czasami są lepsze efekty niż na żelastwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi