Skocz do zawartości

Trout area- sprzęt, przynęty, techniki połowu.

Kluson

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym chętnie zaczął przygode z tego typu łowieniem.Kilkanascie km od domu mam zwirownie na której wpuszczają tęczaki. Na spinning łowi sie tylko 1 dnia pózniej jest kiepsko z braniami. Za to starsi wedkarze łowią je na rózne specjalistyczne ciasta które biją na głowe wszelkie obrotówki i twisterki jakie im podaje w pózniejszych dniach.

W grudniowym w360 jest artykuł o tego typu połowach, ale to za mało informacji jak dla mnie.

Spokojnie można je łowić przez kolejne tygodnie, tylko trzeba kombinować z różnymi przynętami, zrezygnować z przyponu. Kilka tygodni po zarybieniu łowiłem pstrągi na sztuczne robaki różnego rodzaju, na małe ciemne wachadłowki a znajomym nie raz siadały na spore woblery w jaskrawych kolorach. Trzeba cały czas kombinować, również z porą dnia.

• Like 1

Co do sprzętu, to dobry będzie każdy którym da się komfortowo łowić na niewielkie 1-3g wachadłowki. Sprzęt może być bardzo finezyjny. Wiele osób łowi zestawami o mocy 4-6lb i to zazwyczaj wystarczy. Plecionka z przyponem z FC 0,18-0,28mm to chyba najlepsze rozwiązanie jeśli ryzyko szczupaczych przłowów jest niewielkie.

Przynęty to zazwyczaj maleńkie blaszki wachadłowe w kolorach wściekłego różu, fioletu i innych jaskrawych kolorach.

Na wodach mocno obleganych skuteczniejsze bywają ciemne kolory. Skuteczne są też różne imitacje robactwa, najlepiej bez obciążenia, ponieważ te ryby w większości łowi się na głębokości 0,2-1,5m nawet jak łowisko ma kilka metrów głębokości. Ja na razie nie zauważyłem znaczącej różnicy w skuteczności pomiędzy mięciutkim kijkiem do 7g a sztywniejszymi do 11 czy 15g. Jeśli tylko sięgałem ryb i brały. Inną sprawą jest przyjemność z holu.

Z żyłką mniej ryb spada niż przy plecionce. A pojedyńcze haki górują nad kotwiczkami w każdym aspekcie.

• Like 1

Ja tęczaki łowie na małe gumki typu robactwo od fishup, obrotówki od 00 do 3 i woblery. Używam plecionki 0.06 mm przy wędce 1-5g i 0.10mm przy 3.5-14g i fluorocarbon 0.17,0.22,0.30mm. Muszę spróbować małych blaszek

• Like 1