Skocz do zawartości

Jaką tubę do spinningu wybrać

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniewa?ź to jest m?łj pierwszy post witam wszystkich serdecznie. Mam takie pytanie, a dokładnie dylemat z wyborem tuby do spinningu 3,05m i zastanawiam się jaką wybrać. Czy 160 cm czy 165 cm. Spinning po zło?źeniu ma długość 157cm i teraz moje pytanie brzmi. Czy lepiej kupić 160 cm i średnicy 9 cm, czy taki co ma 165 cm i 10,5 cm średnicy? Oczywiście spinning będzie r?łwnie?ź w fabrycznym pokrowcu.

W tubie 160cm i 9 cm średnicy spinning nie ma du?źego luzu i nie lata w środku. Spakowany w pokrowiec ma 3 cm luzu do końca tuby.

W tubie 165 cm i 11 cm średnicy trochę lata w środku.

Co byście wybrali?

W tubie będę przewoził tylko ten jeden spinning

Pomierzyłem spinning w pokrowcu i wyszło mi, ?źe je?źeli chodzi o średnicę to w tubie 9 cm będzie ok. 1 cm luzu a na długość to 3 cm luzu. Spinning będzie się swobodnie przesuwał i nie będzie się obijał o wewnątrz tuby. Tak?źe wyb?łr padł na tą kr?łtszą.

Wszystkim dziękuje za rady.

Witam,

co do tuby, to brałbym taką, w kt?łrej wędka bedzie mniej latać, czyli z mniejszą średnicą. Na długości zawsze mo?źna ją skr?łcić poprzez wło?źenie więcej gąbki do środka.

Sam od jakiegoś czasu noszę się z kupnem, ale pokrowca. Upatrzyłem sobie coś takiego: http://allegro.pl/pokrowiec-na-wedki-team-cormoran-160cm-i22 75383334.html ale cena mnie skutecznie zniechęca i szukam (p?łki co bezskutecznie) zamiennika:D

Oglądałem go w sklepie - jest sztywny jak tuba, a dodatkowo mo?źesz wło?źyć tam dwie wędki z przypiętym kołowrotkiem, co dla mnie jest wielką zaletą.

pozdrawiam,

pawel