Skocz do zawartości
  • 0

kary za łamanie przepisów

paawelek83

Pytanie

Witam. W moim okręgu a mianowicie Mazowieckim obowiązuje zakaz wędkowania ze środk?łw pływających w okresie od 2.01 do 30.04. i z tąd moje pytanie jakie konsekwencje gro?źą za złamanie tych przepis?łw i kto mo?źe mnie za to ukarać? Czy Policja mo?źe karać za wymysły naszego wspaniałego zarządu okręgu, czy ich obowiązuje tylko ustawa?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mo?źe Cię ukarać PSR, Policja, Stra?ź Leśna. Kara, kt?łra grozi to mandat 50-500 zł (wg uznania kontrolującego). Dodatkowa przykrość to mo?źliwość karania wielokrotnie za to samo wykroczenie, jak nie masz farta, to dostaniesz mandat i od PSR i od Policji tego samego dnia. Karę dodatkową mo?źe nało?źyć na Ciebie Koło, do kt?łrego nale?źysz (statutową).

Okręg jest u?źytkownikiem rybackim tej wody i mo?źe nakładać dodatkowe obostrzenia, Ty wykupując zezwolenie akceptujesz regulamin łowienia. :(

• 0

Mo?źe Cię ukarać PSR, Policja, Stra?ź Leśna. Kara, kt?łra grozi to mandat 50-500 zł (wg uznania kontrolującego)....

Witam

Nie do końca to jest prawda. Z tego co mi wiadomo to faktycznie PSR mo?źe ukarać w postępowaniu mandatowym ale Policja ju?ź raczej nie bo wewnętrzne zalecenia mają aby kierować sprawę do sądu (u mnie przynajmniej tak jest).

Jeśli dostaniesz mandat to mo?źesz się tylko cieszyć bo gdy trafisz do sądu i zostaniesz ukarany grzywną lub naganą to (podstawa USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śr?łdlądowym: art. 27 a-c ):

1. sąd orzeka o podaniu orzeczenia o ukaraniu do publicznej wiadomości, na koszt ukaranego

2. sąd dodatkowo orzeka, odpowiednio:

.... 2) przepadek rybackich narzędzi połowowych i innych przedmiot?łw, kt?łre słu?źyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia,....

.... 3) trwałe odebranie karty wędkarskiej albo karty łowiectwa podwodnego bądź jej przekazanie do depozytu sądowego na okres nie kr?łtszy ni?ź 12 miesięcy,

.... Orzeczenie o przepadku, o kt?łrym mowa w ust. 4 pkt 2, mo?źe dotyczyć r?łwnie?ź przedmiot?łw niestanowiących własności sprawcy.

3. dodatkowo dochodzą koszty postępowania sądowego.

Pozdrawiam

ganz

• 0

Ju?ź kiedyś o tym pisałem. W myśl przytoczonej przez ganza ustawy sąd orzeka środki karne za wszystkie popełnione wykroczenia co automatycznie wyklucza ukaranie mandatem karnym- zakazuje tego ustawa Kodeks Postępowania W Sprawach O Wykoczenia do kt?łrej jest odwołanie w UoRŚ. Je?źeli PSR nakłada mandaty, to wędkarzowi faktycznie lepiej je przyjąć, a w razie czego to PSR będzie się martwić. ( Tak na marginesie to nie wiem na jakiej podstawie PSR karze mandatami- chyba chodzi o jakieś rozporządzenie, jednak jest to przepis mniejszej rangi, kt?łre nie mo?źe zmieniać jednoznacznego zapisu w ustawie- wynika z tego, ?źe na dobrą sprawę ukaranie mandatem za wykroczenie z ustawy o rybactwie śr?łdlądowym jest bezprawne). Je?źeli nie przyjmie się mandatu, to wtedy wniosek do sądu zapewniony i konsekwencje takie jak opisał ganz niechybne.

• 0

Sorki bo to trochę robi się trudne dla zwykłego ludzia.

Czyli powinno się przyjąc mandat od PSR i p?łźniej wywalić go do kosza, czy odesłać dwa dni p?łźniej z uprzejmym wyjaśnieniem, ?źe został wystawiony bezprawnie, a w ślad za tym jest niewa?źny?

czy mo?źe mam p?łźniej w sądzie dochodzić praw swoich i odzyskiwać te kilka st?łw mandatu?

• 0

Odpowiem og?łlnie - przywołana powy?źej ustawa reguluje pracę PSR, w tym zezwala na nakładanie grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w ustawie; Art. 23, ust. 6).

W związku z powy?źszym nie polecam wyrzucania mandat?łw, ani odwoływania się do sądu.

@Maja2 - nie wprowadzaj koleg?łw w błąd, najpierw przeczytaj.

Jeszcze dla zainteresowanych - http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PO-ryby/D19850091Lj. pdf

Polecam lekturę, bo jest kilka wa?źnych dla nas dyrektyw.

Pozdrawiam - Bartek

• 0

Wyjścia są dwa. Przyjmujesz i płacisz- to PSR w razie czego się tłumaczy z niewłaściwego postępowania. Ciebie nie mo?źna drugi raz ukarać za to samo wykroczenie. Dwa- przyjmujesz i występujesz w sądzie o uchylenie nieprawnie nało?źonego mandatu( tylko sąd mo?źe uchylić nało?źony mandat). W razie wygrania sprawy pozornie jesteś do przodu, ale skoro mandat zostaje uchylony, to znaczy, ?źe nie zostałeś ukarany za wykroczenie i sąd mo?źe nakazać przeprowadzenie ponownego postępowania, tym razem ju?ź zgodnie z KPOW i mo?źe się to skończyć wyciągnięciem konsekwencji przewidzianych w ustawie o rybactwie śr?łdlądowym.

• 0

Art. 96&2 KPOW: W drodze mandatu karnego nie nakłada się grzywny za wykroczenia, za kt?łre nale?źałoby orzec środek karny

Art. 28 Kodeksu Wykroczeń:

? 1. Środkami karnymi są:

1) zakaz prowadzenia pojazd?łw;

2) przepadek przedmiot?łw;

3) nawiązka;

4) obowiązek naprawienia szkody;

5) podanie orzeczenia o ukaraniu do publicznej wiadomości w szczeg?łlny spos?łb;

6) inne środki karne określone przez ustawę.

? 2. Środki karne mo?źna orzec, je?źeli są one przewidziane w przepisie szczeg?łlnym,

a orzeka się je, je?źeli przepis szczeg?łlny tak stanowi.

? 3. Przepadek przedmiot?łw mo?źna orzec, choćby zachodziła okoliczność wyłączająca

ukaranie sprawcy.

? 4. Obowiązek naprawienia szkody orzeka się w spos?łb określony w przepisie

szczeg?łlnym.

Ustawa o Rybactwie Śr?łdlądowym

Art. 27a ustęp 3. W razie ukarania za wykroczenia określone w ust. 1, sąd orzeka o podaniu orzeczenia

o ukaraniu do publicznej wiadomości, na koszt ukaranego.

4 W razie ukarania za wykroczenia określone w ust. 1, sąd dodatkowo orzeka, odpowiednio:

1) na rzecz pokrzywdzonego:

a) obowiązek naprawienia szkody, na wniosek tego pokrzywdzonego, lub

B) uprawnionego do rybactwa nawiązkę w wysokości od pięciokrotnej do

dwudziestokrotnej wartości przywłaszczonych ryb;

2) przepadek rybackich narzędzi połowowych i innych przedmiot?łw, kt?łre

słu?źyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, a tak?źe przedmiot?łw

pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z wykroczenia, na rzecz

uprawnionego do rybactwa;

3) trwałe odebranie karty wędkarskiej albo karty łowiectwa podwodnego bądź

jej przekazanie do depozytu sądowego na okres nie kr?łtszy ni?ź 12 miesięcy,

do czasu zło?źenia przez osobę ukaraną ponownego egzaminu z wynikiem

pozytywnym.

i ust 7 Orzekanie w sprawach określonych w ust. 1, następuje w trybie przewidzianym

przepisami Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

I tak Wam powiem, ?źe policja nie karze mandatami za te wykroczenia i wg powy?źszych przepis?łw PSR te?ź nie powinna. Art. 23. ust. 6 przytoczony przez bartsiedlce z tego co wiem to pozostałość z poprzedniej ustawy dopuszczającej karanie mandatami przez PSR i r?łwnie?ź przez policję. Obecnie taryfikator policyjny nie przewiduje mandat?łw za wykroczenia wędkarskie z powod?łw podanych przeze mnie wy?źej. Większość prawnik?łw zajmujących się tą tematyką r?łwnie?ź wyra?źa opinię o niedopuszczalności karania mandatami za wykroczenia wędkarskie.

• 0

Czy?źby rzeczywiście sprzeczność? Podany przeze mnie link zawiera tekst jednolity z uwzględnieniem najnowszych zmian, czyli aktualnie obowiązującą ustawę.

Rozmawiałem ostatnio ze stra?źnikami PSR i twierdzą, ?źe nigdy sądy nie zakwestionowały zasadności nało?źenia mandatu, a w szczeg?łlności jeśli chodzi o zasady funkcjonowania Stra?źy.

Tak, czy inaczej temat okazał się interesujący, spr?łbuję porozmawiać z komendantem i z kolegą prawnikiem o tym.

Pozdrawiam - Bartek

• 0

Temat zrobił się ciekawy ale nie do końca o to mi chodziło. Chodziło mi o to, ?źe panowie policjanci są zobowiązani prawem ustawodawczym czy jakoś tak, czyli, ?źe podstawę do ukarania dają im ustawy i rozporządzenia ministr?łw itd. a konkretny wymysł czyli zakaz wędkowania ze środk?łw pływających nie jest ujęty w ?źadnym dzienniku ustaw więc wydaje mi się ?źe policja, leśnicy i inne tego typu jednostki nie powinno to obowiązywać. Nawet nie jest to ujęte w RAPR a jedyne miejsce w kt?łrym jest owy zapis to zasady wędkowania okręgu Mazowieckiego. Jedynymi jednostkami podległymi PZW to chyba SSR bo PSR to te?ź raczej nie ma nic wsp?łlnego z PZW. Skoro nie ma o tym nic w ustawach więc sądy i inne instytucje państwowe nie mają nic do tego, a jest jedynie w regulaminie gospodarza wody, to tylko gospodarz mo?źe za to ukarać, czyli reasumując jedyne co grozi to sąd kole?źeński koła PZW i ewentualne tego następstwa. Czy dobrze myślę czy jest jednak inaczej?

• 0

Temat zrobił się ciekawy ale nie do końca o to mi chodziło. Chodziło mi o to, ?źe panowie policjanci są zobowiązani prawem ustawodawczym czy jakoś tak, czyli, ?źe podstawę do ukarania dają im ustawy i rozporządzenia ministr?łw itd. a konkretny wymysł czyli zakaz wędkowania ze środk?łw pływających nie jest ujęty w ?źadnym dzienniku ustaw więc wydaje mi się ?źe policja, leśnicy i inne tego typu jednostki nie powinno to obowiązywać. Nawet nie jest to ujęte w RAPR a jedyne miejsce w kt?łrym jest owy zapis to zasady wędkowania okręgu Mazowieckiego. Jedynymi jednostkami podległymi PZW to chyba SSR bo PSR to te?ź raczej nie ma nic wsp?łlnego z PZW. Skoro nie ma o tym nic w ustawach więc sądy i inne instytucje państwowe nie mają nic do tego, a jest jedynie w regulaminie gospodarza wody, to tylko gospodarz mo?źe za to ukarać, czyli reasumując jedyne co grozi to sąd kole?źeński koła PZW i ewentualne tego następstwa. Czy dobrze myślę czy jest jednak inaczej?

W praktyce gdybyś chciał się dowiedzieć, to prawdopodobnie musiałbyś postąpić jak w postach powy?źej. Ostatecznie gdybyś wytrwał i byłoby Cię stać to doszedłbyś do Sądu Najwy?źszego. Wtedy byłoby to jasne, niemniej wysiłek wło?źony w takie przedsięwzięcie, poszedł by na marne, poniewa?ź w tym czasie prawo zostałoby zaktualizowane, a My u?źytkownicy w?łd regulowanych powy?źszymi ustawami, rozporządzaniami itd. będziemy mieli inne problemy. :D

• 0

PSR i SSR nie są zale?źne od PZW. Pierwsza powoływana jest przez wojewodę, druga przez starostę.

Nie mam pojęcia, jak rzecz się ma z zakazami wprowadzanymi lokalnie, przez uprawnionego do rybactwa na danej wodzie i czy słu?źby mogą/powinny egzekwować te zakazy.

Kolejny temat do wyjaśnienia.

W przyszłym tygodniu pogadam z Komendantem PSR i z prawnikiem, zobaczymy. Sam jestem ciekaw efekt?łw.

• 0

... a konkretny wymysł czyli zakaz wędkowania ze środk?łw pływających nie jest ujęty w ?źadnym dzienniku ustaw więc wydaje mi się ?źe policja, leśnicy i inne tego typu jednostki nie powinno to obowiązywać. ...

Witam

Niestety zapis o kt?łrym m?łwisz jest ujęty w ustawie ale nie wprost. Zwr?łć uwagę na art. 27a Ustawy:

1. Kto: ...

2) dokonując amatorskiego połowu ryb: ...

B) nie posiada zezwolenia, o kt?łrym mowa w art. 7 ust. 2, bądź nie stosuje się do warunk?łw zezwolenia ...

jak wiesz informacja o zakazie połowu ze środk?łw pływających zawarta jest w zezwoleniu, kt?łre zostało przywołane.

Nie jestem pewien ale je?źeli Okręg wpisze, ?źe poł?łw dozwolony jest tylko w sk?łrzanej sp?łdnicy i zielonym bereciku to słu?źby będą musiały to egzekwować. :mellow:

Pozdrawiam

ganz

• 0

Ciekawa dyskusja, poruszająca kilka wa?źnych zagadnień, choć dziwne, ?źe wcią?ź trwa, p?łłtora roku po nowelizacji Ustawy rybackiej ...

W tej nowelizacji wreszcie została jednoznacznie zapisana ochrona prawna warunk?łw wykonywania zezwolenia udzielonego przez uprawnionego do rybactwa. Oczywista oczywistość, kt?łrą zawsze mo?źna było wyprowadzić z regulacji, teraz jest zapisana łopatologicznie...

Na marginesie - SSR mo?źe, a praktycznie zazwyczaj jest, zale?źna od PZW (rzadko od innych u?źytkownik?łw rybackich, kt?łrzy często nie występują o zezwolenie na powołanie SSR). Samorządy powiatowe tylko w kilku powiatach w Polsce powołały SSR, a zazwyczaj wydają zgodę na powołanie SSR przez u?źytkownik?łw rybackich, stąd SSR jest powoływana przez u?źytkownika rybackiego (PZW) za zgodą samorządu powiatowego, a skoro powoływana to i zale?źna.

PSR ani inne słu?źby nie mają oczywiście uprawnień do nakładania mandat?łw za wykroczenia dotyczące amatorskiego połowu ryb, choć robią to prawem kaduka, powołując się na interpretację Ministerstwa Rolnictwa, kt?łre to nie ma w tej sprawie ?źadnej podstawy do wypowiadania się. PSR jest podległa administracji rządowej (wojewodzie), a ta z kolei - Ministerstwu Spraw Wewnętrznych i Administracji. MSWiA wydało oczywistą interpretację, ZGODNĄ Z PRAWEM, jednoznacznie wskazując, ?źe nie ma podstaw do nakładania mandat?łw za wykroczenia rybackie. Wszystkie sprawy powinny być kierowane do rozpatrzenia przez sądy rejonowe.

Bezpodstawne nakładanie mandat?łw przez PSR mogłoby zostać zakwestionowane przez uzytkownik?łw rybackich, kt?łrych takie postępowanie stra?źy POZBAWIA MOŻLIWOŚCI DOCHODZENIA SWOICH PRAW PRZED SĄDAMI, w tym ustawowego uprawnienia do uzyskania NAWIĄZKI, czy do uzyskania przedmiot?łw słu?źacych do popełnienia wykroczenia, poddawanych przepadkowi na rzecz właśnie u?źytkownika rybackiego.

W postepowaniu mandatowym popełniający wykroczenie zachowuje jednocześnie uprawnienia do połowu czyli kartę wędkarską, choć zgodnie z Ustawą powinna być zatrzymana w depozycie, albo trwale odebrana.

Problem w tym, ?źe u?źytkownikom rybackim nie chce się występować do sąd?łw o przerwanie praktyki nakładania mandat?łw przez PSR, a ta robi po polsku, czyli jak kto chce. Zaniechanie ze strony u?źytkownik?łw rybackich wynika te?ź z ich niesprawności w występowaniu przed sądami we własnych sprawach, z braku zainteresowania takim występowaniem oraz z oczekiwania, ?źe ktoś inny załatwi ich sprawy za nich.

Zachęcam do zapoznania się z artykułem zamieszczonym tutaj:

http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=4011

Reasumując, nie jestem w stanie pojąć, dlaczego cytowane tu przepisy wywołują a?ź takie zamieszanie. Nie jestem tego w stanie pojąć z co najmniej dw?łch powod?łw. Po pierwsze, przepisy zar?łwno ustawy o rybactwie śr?łdlądowym, jak i Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia są jednoznaczne w omawianym zakresie i nie pozostawiają ?źadnych wątpliwości, ?źe ani PSR, ani Policja, ani inne uprawnione organy nie mogą karać mandatami za wykroczenia wędkarskie. Po drugie, przyjęcie odmiennego zało?źenia, nie dość, ?źe nieuzasadnionego prawnie, prowadzi do tego, ?źe przyjęcie mandatu przez kłusownika jest mu na rękę, gdy?ź w konfrontacji ze środkami karnymi, kt?łre obligatoryjnie orzeka sąd, mandat stanowi naprawdę nikłą dolegliwość. Nie bez znaczenia jest te?ź fakt, ?źe ukaranie mandatem bezpowrotnie uniemo?źliwia zastosowanie omawianych środk?łw karnych, co de facto uderza w całe środowisko wędkarskie.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• 0

Jerzy. Dziękuję za to objaśnienie. Niemniej, dalej nie rozumiem. Jeśli przyjmuję mandat, kt?łry jest wystawiony bezprawnie, to on się staje uprawomocniony? Innymi słowy czy w tym momencie mo?źe być osobno wszczęte postępowanie przed sądem, czy te?ź nie? Chodzi oczywiście o jasną podstawę prawną pod tym względem, a nie o intrepretację.

• 0

Je?źeli przyjmiesz mandat, to staje się on prawomocny w chwili podpisania, a uchylić go mo?źe tylko Sąd i to w jednym, jedynym przypadku:

Art. 101. ? 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, je?źeli grzywnę nało?źono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego zło?źony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.

Czyli, je?źeli Twoj czyn był wykroczeniem, a nakładający nie dopełnił jakichś formalności, lub nalo?źył mandat wtedy, gdy nie powinien (bo np. nale?źało orzec środki karne) to i tak mandat jest prawomocny i Sąd go nie uchyli.

• 0

Więcej chyba nie ma nic do dodania w tym temacie, natomiast z ciekawości zawodowej zwracam się do Ciebie @bartsiedlece. Czy masz informację, ?źe ktoś występował do sądu kwestionując taki mandat nało?źony przez PSR i jak się to skończyło? Temat faktycznie bardzo interesujący. Jeszcze dla przykładu podam Wam, ?źe za zniszczenie mienia wartego do 250 zł( granica wykroczenia) włącznie, r?łwnie?ź nie powinno się nakładać mandat?łw, poniewa?ź to r?łwnie?ź zamyka drogę sądowi do orzeczenia nawiązki na rzecz pokrzywdzonego, a zawsze to lepiej dostać zwrot pienią?źk?łw za poniesioną szkodę i poczuć słodki smak zemsty za dodatkowe ukaranie sprawcy grzywną :mellow: To takie wytłumaczenie na chłopski rozum. :D

• 0

Jak napisałem wy?źej, w przyszłym tygodniu podejmę temat z komendantem PSR i z prawnikiem. Nie mogę wcześniej, dwa dni mnie nie ma, a w poniedziałek mnie kroją, więc najwcześniej w środę.

Nie zapominam o sprawie, bo mnie to te?ź nurtuje, jaka teoria, a jaka praktyka?

Bartek