Skocz do zawartości

Kij na Szczupaka z łódki do 1000zł

meps

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy po skompletowaniu zestawu castingowego przyszedł czas na nowy spining.

Szukam kija głównie na szczupaka, łowię 70% z łódki. Kij ma być seryjny, dwu skład, długość 220cm-240cm czasem zdarza mi się rzucać z brzegu i ogólnie wolę dłuższe kije. Fajnie jakby nie była to sandaczowa szpada tylko dość ciepły kij przechodzący w parabolę ale z zapasem w dolniku. Będzie pracował ze slammerem 360 i plecionką PP 0,19-0,23mm.

Przynęty do 60gr głównie woblery 13-16cm, gumy do 17cm, jerki do 50-60gr, duże obrotówki. Wszystko powyżej 60gr będzie obsługiwane castingiem. Ogólnie jestem zwolennikiem cięższego łowienia i większych przynęt, obecny kij dragona do 42gr czasami nie daje rady i potrzebuję coś mocniejszego. Może jakiś seryjny dwu skład z zza oceanu ktoś poleci? Mam 2 kije St.croix i uwielbiam te wędki.

Podepnę się, też coś takiego bym kupił, ważne aby nie był zbyt ciężki.

U mnie miałby służyć do łowienia na płytkich łowiskach soft4play i pigami 15 i 20 cm na offsetach bez obciążenia, muchami spiningowymi itp czyli dół 20 gramów a góra 60-70.  

Budżet do 500 zł.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Zaskakujace,że tylu chętnych na kij tego typu. Nigdy tak nie łowiłem, ale właśnie kompletuję trochę większych woblerów i średnich jerków i gum szczupakowych na przyszły sezon i stwierdziłem,że dotychczasowe kijki za słabe. Raczej jestem zwolennikiem lekkiego i bardzo lekkiego spinningu więc mega dużych przynęt jak pod casta czy trolla nie założę. Najbliżej mi do oczekiwań jak pisze kolega godski. Miałby to też być mój 3-ci kij na łódce po średnim spinie i okoniówce więc szukam czegoś w budżecie ,Sadziłem tylko ,że do jerka i twicha średnimi woblerami (12-14 cm) gumy do 18 cm lepszy jednak trochę krótszy kijek1 190-200cm.Co na to doświadczeni szczupakowcy, bo ja tak jeszcze nie łowiłem?

Shimano BeastMaster EX240H 15-50g.

Mam 2szt, jedna 10-30 i 15-50 na szczupaki. Super wędki na szczupaki, ładne progresywne ugięcie i mało spadów. Myślałem żeby kupić wersje castingową do 150g ale pierw musiałbym pomacać

A ja mam beastmastera bx xhp 210cm do 120g (max150g), ale nie łowiłem tym jeszcze... ktoś z większum doświadczeniem ma opinie na temat tego kija w porównaniu do podobnych konsyrukcji ? Moim zdaniem jest przeszacowany, i realne cw jest niższe.. takie mocne 30-80.. co traktuję na plus..

Znalazłem coś takiego, waga tylko 145 gramów przy 2,40 m. Miał ktoś albo macał?

Wezmę chyba na próbę.

https://allegro.pl/oferta/wedka-cormoran-raycor-x-spin-2-40m-30-70g-7600217788?msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

mam ten kij w wersji 7-28 ale nie łowiłem na niego jeszcze bo mi przelotka szczytowa pękła nie wiem jak(chyba ze taki dostałem i nie zwróciłem uwagi) szukam przelotki jak narazie. Po podpięciu spro passion fd730 leci na łeb...wykonanie średnie jak za tą cenę. 

Ja mam coś takiego : 

https://www.sklep-presto.pl/shimano-wedka-beastmaster-ex-spinning-2-40m-20-50g-5303868/?gclid=CjwKCAiA3OzvBRBXEiwALNKDP8OWSHQ6JCqAIYs-y-z6jnlX4FmDri8ZnsB25rQq3WkQ16M1Ip-ByxoCErAQAvD_BwE

Łowie na pigi na lekkim obciążeniu, gumy Abu Mcpike 18 cm, Slidery, Fatso10, wszystko ładnie ogarnia, można go przeciążyć trochę, ja rzucałem komfortowo ok. 60g

Ładnie pracuje pod rybą, nie jest pałowaty, zdecydowanie polecam. 

Ja mam coś takiego : 

https://www.sklep-presto.pl/shimano-wedka-beastmaster-ex-spinning-2-40m-20-50g-5303868/?gclid=CjwKCAiA3OzvBRBXEiwALNKDP8OWSHQ6JCqAIYs-y-z6jnlX4FmDri8ZnsB25rQq3WkQ16M1Ip-ByxoCErAQAvD_BwE

Łowie na pigi na lekkim obciążeniu, gumy Abu Mcpike 18 cm, Slidery, Fatso10, wszystko ładnie ogarnia, można go przeciążyć trochę, ja rzucałem komfortowo ok. 60g

Ładnie pracuje pod rybą, nie jest pałowaty, zdecydowanie polecam. 

Dzięki, już kupiłem. 396 zł z wysyłką.

Ja z łódki jak i z brzegu używam Savage Gear roadrunner 213 cm 20-70g. 

Jest to wersja travel- czteroskład, ale akcja bardzo ładna, średnio szybka.

Najlepiej katapultuje przynęty 35-45 g, najcieższe jerki jakich używałem to 60g ale te już nie lecą tak daleko.

Rzeczywista waga mojego egzemplarza to 151 gramów. Na allegro kosztował 310 zł.

Zalety : wygodny uchwyt, dobre wyważenie i niewielka waga, solidny pokrowiec.

Wady : trochę małe przelotki na szczytówce- agrafki z krętlikiem sie nie przełoży, trochę niewygodne zakończenie dolnika- za ostra plastikowa krawędź.

Mimo małych przelotek rzuty wychodzą dalekie. Przeważnie używam plecionki 0,19 mm. Kiedyś dla eksperymentu założyłem plecionkę 0,35 i okazało sie że dla przynęt 45-50g rzuty wychodziły tylko kilka metrów krótsze.

• Like 1

Znalazłem coś takiego, waga tylko 145 gramów przy 2,40 m. Miał ktoś albo macał?

Wezmę chyba na próbę.

https://allegro.pl/oferta/wedka-cormoran-raycor-x-spin-2-40m-30-70g-7600217788?msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Mam tego kija w wersji 220cm 10-35gr, sztywny. Bardziej pod sandacza. Przeciętnie wykonany, bardzo zaniżone cw. Nie wyobrażam sobie rzucać nim poniżej 20gr, spokojnie ogarnia 60!!!!. Nie lubię go ale to subiektywne odczucie. Nie polecam. Daiwa bg3500 wyważa go dobrze :)

Edytowane przez Marcipas

Mam tego kija w wersji 220cm 10-35gr, sztywny. Bardziej pod sandacza. Przeciętnie wykonany, bardzo zaniżone cw. Nie wyobrażam sobie rzucać nim poniżej 20gr, spokojnie ogarnia 60!!!!. Nie lubię go ale to subiektywne odczucie. Nie polecam. Daiwa bg3500 wyważa go dobrze :)

Dzięki, już kupiłem Beastmastera EX 2,40 do 50 gramów.

Nie mój 

Ale kij znam .Znakomity patyk  ,miota strasznie daleko,jak na jego niewielką długość .

Znakomity patyk

https://www.olx.pl/oferta/lamiglas-g-1000-2-18m-10-42g-20lb-z-pracowni-art-rod-okazja-CID767-IDrOFLN.html#fe8d337977

i o ile się nie mylę użytkownik jest tutaj na forum  ;)