Skocz do zawartości

Krótkie wędki muchowe.

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Oferta wędek krótkich jest bogata, jednak są to w większości kijki w klasach 4 i niższych. Schody zaczynają się gdy szukasz krótkiego kija w klasie 5 i więcej.

Co do populaności takiego sprzętu powiem tak: wszyscy nie łowią na większych rzekach, ale prawie wszyscy łowią na nimfę.

W mojej szafie są 2 króciaki: Cortland Brook 7' #3 oraz Scott G series 7'7 #5. Świetne wędki to są, choć różne zupełnie.

Witam.

Węglowe króciaki 6' / 6'6'' / 7', w wyższych od #4 klasach, to sztywne pały, którymi nie da się łowić. Stąd ich niewielka ilość na rynku.

U nas w kraju dochodzi jeszcze to że w wyobrażeniu przecietnego wędkarza, muchowanie to piękne, duże i otwarte koryta górskich rzek, bez krzaków, zawad itp. rzeczy przeszkadzających w oddawaniu rzutów i generalnie łowieniu. W takim krajobrazie naszego rodizmego flajfiszingu nie ma zwyczajnie miesca na krótkie wędki. "Trzeba mieć" nieśmiertelną dziewiątkę. Ósemkę już ryzykownie jest zakupić bo się jej później nigdzie nie sprzeda w razie "jakbyco" ...  :rolleyes:

Łowiąc na siurkach-ciurkach, trzeba przejść zwyczajnie na szkło i cieszyć się tutaj przeogromnym bogactwem krótkich kijów. Jest ich w szklanym segmencie dosłownie zatrzęsienie w długościach 5'9'' - 7'6''. Można przebierać w akcji, ugięciu, wykończeniu i kolorystyce.

Pozdrawiam.

• Like 3

Właśnie rzuciłem okiem na ofertę największego norweskiego sklepu wędkarskiego. Poniżej 7stop mają tylko dwa patyki. To są wędki treningowe więc zakladam, że niekoniecznie nadające się do łowienia. Między 7 a 8 stop było ich już 27.

Aigle, a do czego miałby służyć taki króciak?

Kupiłem u Chińczyków szklaka 7' #3 choć brałem też pod uwagę 6'6". Wygrały walory wizualne 7-ki ;) Testowany już na niedużej, zakrzaczonej, leśnej rzeczce - sucha muszka i pstrągi do ok 35 cm. Super sprawa. W nowym sezonie będzie w użyciu częściej. Kolega za +/- $25 kupił węglową 7-kę w klasie 5. Szczerze się przyznam, że kij widziałem, miałem w ręce, ale nie rozważałem walorów użytkowych ani jego charakterystyki.

Dziękuję za linki.

Ma ktoś z kolegów doświadczenie w łowieniu tak krótkimi wędkami ?

Mam greysa gr50 6' w 3 klasie. Na zarośnięte ciurki długość odpowiednia w mojej opinii. Klasa to już zależy od mieszkańców ciurków. W moim przypadku 3 to minimum. Kijek stosunkowo szybki, na zarośniętych ciurkach dobrze współpracował z linkami nawet o 2 klasy cięższymi. Pod 40stakiem ugina się po rękojeść. Łapałem nim również wzdręgi , jednak kiedy potrzebny jest duży zasięg, podczas brodzenia bywa ciężko, trzeba wysoko unosić kija. 

• Like 1

@mack, szukam wędki krótszej niż 7'(nie szklak).

Gdzie mam szukać ?

Łowiłem szklakiem 6'6'' na małych, górskich rzekach, jednak kijem, który zbudowałem na małe, zakrzaczone górskie rzeki a łowię od kilku lat regularnie i to na większych rzekach jest 6'9'' LT Winston.

Wrzucałem na forum foty tego projektu. Moim priorytetem jest dokładność i prezentacja, nie mam też problemu z uzyskaniem pożądanego dystansu. Kij jest  szybki i bardzo szybko schodzi w pełne ugięcie pod większymi klockami,

znakomicie chroni żyłkę i skutecznie studzi agresywne odjazdy. Nie jest to kij typu "sztywny pal Azji",

nie jest bynajmniej ciepłą kluchą ze szkła.

Jest to kij w klasie 4 i używam linki dokładnie w tej klasie, typu triangle taper WF.

Miałem linki DT i krótki przypon pleciony Orvisa, jednak pękł na dużej rybie, na pętli przy lince.

Wolę WF ze względu na większy zasięg rzutów. Stosuję przypony Varivas i końcowy odcinek 0,139 lub 0,15. Kij ten pozwala błyskawicznie zaciąć i znakomicie i trzyma rybę, zero spadów, odstrzelonych much, haki wyłącznie bezzadziorowe. Hol jest bardzo szybki, co wynika z akcji blanku i mocy winstona. Bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie i praca hamulca kręcioła. Kijek ten ma u mnie dożywocie.

Kiedyś zacięliśmy z kolegą w tym samym momencie tęczaki żerujące na jętce - grubo ponad 50 cm, wyholowaliśmy je jednocześnie.

On używał kija 9' #4. Mina gościa, który stał obok nas i żartował, że łowię kijem dla dziecka bezcenna.

Dla odmiany łowię również Winstonem WT w klasie 4 dł. 7'6'', podobnie nie mam problemu z rzutami na średniej rzece,

jest to jednak ciut inna akcja, i oczywiście mniej wysiłku przy konieczności dalszej prezentacji.

Zdarza mi się łowić mocnym LT 8'9 #5, jednak nie jest to tak finezyjny kij do suchara jak powyższe, za to uniwersalny,

nawet krótką nimfą można skutecznie połowić, jest mega czuły i precyzyjny.

Łowiłem na suchara kijami 8, 8'9'', 9, dają bonus przy roll-cast, pozwalają stosować dłuższe przypony.

Jednak króciaki, które opisałem to taki ogień i woda w jednym, co bardzo lubię w konstrukcjach z Twin Bridges.

Króciakami łowię często na mokrą, mikronimfy, i klink&dink.

post-61741-0-68689400-1576772687_thumb.jpg

post-61741-0-97316000-1576772835_thumb.jpg

post-61741-0-38853500-1576772847_thumb.jpg

post-61741-0-41231100-1576773089_thumb.jpg

• Like 9

Zdarza mi się łowić mocnym LT 8'9 #5, jednak nie jest to tak finezyjny kij do suchara jak powyższe,

Dopytam odbiegając od tematu. Czy dla ciebie LT #5 (bo mniemam ze chodzi o serie LT5) to mocna piątka w kontekscie powyższych kiji jak napomniałeś czy ogólnie uważasz że to mocna piątka wsród piątek jakimi łowiłeś?

Dopytam odbiegając od tematu. Czy dla ciebie LT #5 (bo mniemam ze chodzi o serie LT5) to mocna piątka w kontekscie powyższych kiji jak napomniałeś czy ogólnie uważasz że to mocna piątka wsród piątek jakimi łowiłeś?

Wtrącę się bo mam tego LT5. Lubię go  :), tak jak kolega napisał bardzo uniwersalna wędka, klasyczne 5. Swietny na krótkim dystansie, ale też nie ma problemu by podać dużą jętkę na kilkanaście metrów . Ogarniał mi ryby do 55 cm. Niestety używając go przegrałem kilka razy z rybami z 6 z przodu. W mocno zarośniętej rzece ciężko było na nim zatrzymać rybę tej wielkości  :( . Gdy nie spodziewam się okazów lub gdy mam czystą wodę to dla mnie kij nr 1.

• Like 1