-PYTOON- Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Interesuje mnie jakość wody na odcinku katowickim śląskiej Wisły. Ostatnio wędkując w nocy na wysokości Mętkowa nie byłem w stanie poznać sprzętu z uwagi na brud w wodzie. Dzisiaj odwiedziłem ujście Gostyńki i było to samo. Prosiłbym Was o informację jakie dopływy tak brudzą rzekę i na którym odcinku rzeka jest w miarę czysta. Z góry dziękuję za pomoc. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Przemsza! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Przecież Gostynka też jest czarna jak smoła. Nie zauważyłeś tego jak tam łowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Niestety powyżej Gostynki też syf. Wczoraj nawet w Gostynce była czystsza woda. Jest jakiś w miarę czysty odcinek rzeki na odcinku katowickim? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Poważnie pytasz?Czysta Wisła jest w Ustroniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzichurybak Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Do ujścia Gostynki był zawsze czystszy odcinek... Poniżej już tylko żurek ???? Poniżej ujścia Soły powinna być woda trochę rozcieńczona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Do ujścia Gostynki był zawsze czystszy odcinek... Poniżej już tylko żurek Poniżej ujścia Soły powinna być woda trochę rozcieńczonaNo tak, potem Skawa, Skawinka i najczyściej w Krakowie. Dajcie spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzichurybak Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 No co takie realia że czystszy dopływ rozcieńcza ten syf ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 No co takie realia że czystszy dopływ rozcieńcza ten syf [emoji23]Coś w tym jest! Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Poważnie pytasz?Czysta Wisła jest w UstroniuPoważnie. Interesuje mnie odcinek poniżej Goczałkowic. Macie rozeznanie jak tam z czystością wody? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzichurybak Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Ja najdalej zapuściłem się na ujście Pszczynki także nie pomogę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_D Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Ja mam rozeznanie po letniej wizycie w górę rzeki. Jechałem od tylu- Dunajec, Raba, Bialucha, Wilga, Rudawa, Skawa, Soła- wpadają czyste dopływy. Nie wiem jak Skawinka bo nie byłem. Potem jest ujście Przemszy do Wisły, które wygląda następująco- Wisła wygląda jak nieczynna odnoga, a Przemsza wali całą sobą, i nie jest to czysta woda, tylko sam syf. Wyżej nie jechałem, to się nie wypowiem, ale generalnie w tamtym miejscu Wisła nie płynie, 100% wody w Wiśle w tamtym miejscu pochodzi z Przemszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Czystość wody w Wiśle poniżej Goczałkowic pewnie jest lepsza niż poniżej ujścia jakiegokolwiek dopływu poniżej (Iłownica, Gostynka, Pszczynka, Biała). Pierwszy km od zapory należy jeszcze do GR z Goczałkowic. Poniżej jest to woda PZW. Można rozmawiać o czystości wody w Wiśle, tylko po co? Czy ubrudzimy sobie sprzęt? Inną kwestią jest czy są ryby. Na ujściu Przemszy wędkuje dużo ludzi - znaczy, pewnie są, a jest to chyba najbardziej brudny kawałek. Więc nie wiem czy czysta woda to zaleta czy wada, jeśli chcemy łowić, a nie się nie brudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Lubię łowić w czystej rzece. Kolejna sprawa to zapach przypominający środki piorące. Sam pewnie wolisz kiedy na BP płynie czysta woda. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Może mi ktoś wskazać na mapie od którego miejsca mogę łowić poniżej zapory w Goczałkowicach? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzichurybak Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Niestety żyjemy na ślunsku panowie ???? woda może nie kryształ ale żeby chociaż ryby były ...a niestety z roku na rok z tym słabiej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Może mi ktoś wskazać na mapie od którego miejsca mogę łowić poniżej zapory w Goczałkowicach? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka200 metrów od jazu w Zabrzegu. Jaz widać w Googl'u. Do ujścia Gostynki II klasa czystości. Poniżej Oświęcimia III klasa. Poniżej ujścia Skawy znów druga, aż do Krakowa. Bez przesady z tym jęczeniem. Brudna to była Wisła kiedyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Rzeczywiście Skawa rozcieńcza Wisłę... Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Wisłę w okolicach Oświęcimia znam od lat i dobrze. Do powodzi w '97 była masakra, jeśli chodzi o czystość wody. Później sytuacja stopniowo zaczęła się poprawiać. Obecnie powyżej Gostynki jest generalnie dosyć czysto, choć oczywiście nie jest to kryształ i przejrzystość jak np. Soła, bo to inny charakter rzeki i dna. Poniżej Gostynki jest zauważalnie gorzej, ale bywają dni, gdy jest całkiem przyzwoicie. Poniżej Przemszy - kataklizm!!! Zawartość wody w wodzie - znikoma... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negative Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 200 metrów od jazu w Zabrzegu. Jaz widać w Googl'u. Do ujścia Gostynki II klasa czystości. Poniżej Oświęcimia III klasa. Poniżej ujścia Skawy znów druga, aż do Krakowa. Bez przesady z tym jęczeniem. Brudna to była Wisła kiedyś....Tak tak, a za Krakowem od ujścia Raby znów I klasa, jak na odcinku źródłowym ????Człowieku jak się na czymś nie znasz to nie pisz, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Od Goczałkowic aż po Kraków Wisła jest pozaklasowa,ale faktycznie jest czystsza niż 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Pozaklasowa w jednym parametrze bakteriologicznym - zawartości bakterii Escherichia coli. Podobnie jak większość innych wód w Polsce, nawet tych uznanych za czyste. Ale klasę czystości określa się inaczej. Zamiast korzystać z googla który wyświetla 15 stron pseudoekologicznego bełkotu sięgnij po naukowe biuletyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negative Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Mieszkam nad tą Wisłą o ktorej piszesz od zawsze i interesuje mnie jakość jej wód.Sprawdź sobie raporty WIOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Moze dziwnie to zabrzmi ale ja czasami tesknie za ta smierdzaca wisla..Ryb bylo tyle ze w niektórych miejscach nie bylo szans podbic gumy zeby nie wjechać w jakiś bialoryb..Konkurencji zero, mialem 15km rzeki tylko dla siebieTeraz jest słabo, i z roku na rok coraz gorzej, i presja b.duza, nieliczni tylko rybe wypuszczaja, a cala reszta wszystko do wora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartkano Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Niektórzy ludzie są obleśni. Jak na chaczyku zawiesi się gówno też zjedzą i powiedzą, że im to smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Podpaska, pampers, kondom itp. Kiedyś też częściej można było złowić. Nie tylko ryb ubywa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi