Skocz do zawartości

Śląska Wisła

-PYTOON-

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie jakość wody na odcinku katowickim śląskiej Wisły. Ostatnio wędkując w nocy na wysokości Mętkowa nie byłem w stanie poznać sprzętu z uwagi na brud w wodzie. Dzisiaj odwiedziłem ujście Gostyńki i było to samo. Prosiłbym Was o informację jakie dopływy tak brudzą rzekę i na którym odcinku rzeka jest w miarę czysta. Z góry dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ja mam rozeznanie po letniej wizycie w górę rzeki. Jechałem od tylu- Dunajec, Raba, Bialucha, Wilga, Rudawa, Skawa, Soła- wpadają czyste dopływy. Nie wiem jak Skawinka bo nie byłem. Potem jest ujście Przemszy do Wisły, które wygląda następująco- Wisła wygląda jak nieczynna odnoga, a Przemsza wali całą sobą, i nie jest to czysta woda, tylko sam syf. Wyżej nie jechałem, to się nie wypowiem, ale generalnie w tamtym miejscu Wisła nie płynie, 100% wody w Wiśle w tamtym miejscu pochodzi z Przemszy.

Czystość wody w Wiśle poniżej Goczałkowic pewnie jest lepsza niż poniżej ujścia jakiegokolwiek dopływu poniżej (Iłownica, Gostynka, Pszczynka, Biała). Pierwszy km od zapory należy jeszcze do GR z Goczałkowic. Poniżej jest to woda PZW. Można rozmawiać o czystości wody w Wiśle, tylko po co? Czy ubrudzimy sobie sprzęt? Inną kwestią jest czy są ryby. Na ujściu Przemszy wędkuje dużo ludzi - znaczy, pewnie są, a jest to chyba najbardziej brudny kawałek. Więc nie wiem czy czysta woda to zaleta czy wada, jeśli chcemy łowić, a nie się nie brudzić ;)

Może mi ktoś wskazać na mapie od którego miejsca mogę łowić poniżej zapory w Goczałkowicach?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

200 metrów od jazu w Zabrzegu. Jaz widać w Googl'u. Do ujścia Gostynki II klasa czystości. Poniżej Oświęcimia III klasa. Poniżej ujścia Skawy znów druga, aż do Krakowa. Bez przesady z tym jęczeniem. Brudna to była Wisła kiedyś....

Wisłę w okolicach Oświęcimia znam od lat i dobrze. Do powodzi w '97 była masakra, jeśli chodzi o czystość wody. Później sytuacja stopniowo zaczęła się poprawiać. Obecnie powyżej Gostynki jest generalnie dosyć czysto, choć oczywiście nie jest to kryształ i przejrzystość jak np. Soła, bo to inny charakter rzeki i dna. Poniżej Gostynki jest zauważalnie gorzej, ale bywają dni, gdy jest całkiem przyzwoicie. Poniżej Przemszy - kataklizm!!! Zawartość wody w wodzie - znikoma... 

• Like 1

200 metrów od jazu w Zabrzegu. Jaz widać w Googl'u. Do ujścia Gostynki II klasa czystości. Poniżej Oświęcimia III klasa. Poniżej ujścia Skawy znów druga, aż do Krakowa. Bez przesady z tym jęczeniem. Brudna to była Wisła kiedyś....

Tak tak, a za Krakowem od ujścia Raby znów I klasa, jak na odcinku źródłowym ????

Człowieku jak się na czymś nie znasz to nie pisz, nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Od Goczałkowic aż po Kraków Wisła jest pozaklasowa,ale faktycznie jest czystsza niż 20 lat temu.

Pozaklasowa w jednym parametrze bakteriologicznym  - zawartości bakterii Escherichia coli. Podobnie jak większość innych wód w Polsce, nawet tych uznanych za czyste. Ale klasę czystości określa się inaczej. Zamiast korzystać z googla który wyświetla 15 stron pseudoekologicznego bełkotu sięgnij po naukowe biuletyny.

Moze dziwnie to zabrzmi ale ja czasami tesknie za ta smierdzaca wisla..

Ryb bylo tyle ze w niektórych miejscach nie bylo szans podbic gumy zeby nie wjechać w jakiś bialoryb..

Konkurencji zero, mialem 15km rzeki tylko dla siebie

Teraz jest słabo, i z roku na rok coraz gorzej, i presja b.duza, nieliczni tylko rybe wypuszczaja, a cala reszta wszystko do wora