Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o polecenie kompleksu dla nowego maniaka...

Nizdęb

Pytanie

Panowie przebijam się przez tematy sprzętowe i widzę ?źe im dalej w las tym więcej drzew. Powoli dociera do mnie ?źe polecacie robienie wędzisk na zam?łwienie, nie wiem czy dam radę się przez cały ten temat przebić... Chyba p?łjdę w stronę St. Croix Avid, 3 wędki - ok. 3 tys. i święty spok?łj. Aczkolwiek firma nie gra roli...

Do rzeczy, będę łowił w rejonie Śląsko - Zagłębiowskim, 80% to Pogorie, Poraj i Przeczyce (często z brzegu), troszkę Przemszy, Soła, Wisła jako rezerwa. Reszta to absolutny margines, choć mam zamiar w styczniu pojechać na trocie...

Chcę zacząć delikatnie, od okoni i szczupakowych średniak?łw ale jesienią (jak ju?ź się nacieszę okonkami po wieloletniej przerwie), chcę spr?łbować okazowych szczupak?łw i sandaczy pewnie z łodzi.

Najczęściej łowiłem na gumy i obrot?łwki a unikałem wobler?łw (jako ucznia nie było mnie stać) ale teraz zamierzam iść w kierunku wynik?łw więc moje upodobania zejdą na drugi plan.

Jako ?źe jeszcze kilka dni temu nie byłem w temacie, pytałem o Daiwy i Robinsony a generalnie jestem maniakiem sprzętu (kto kupuje p?łłśrodki, dwa razy kupuje), proszę o doradę i Wasze typy na 3 wędki, kt?łre najbardziej będą odpowiadały moim potrzebom.

Wolę kije długie, tj. min. 2,70 i chyba nie będzie mi robiło problemu łowienie z łodzi na dłu?źszy kij. Z brzegu to mo?źe i 2.90?

PS Pozwolę sobie posłać ten wątek na inne fora co by uzyskać jak największy odzew.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

jedyne co moge poradzic, to pojsc do sklepu i wedke wzasc do reki, a nawet kolowrotek przykrecic ... wtedy zobaczysz czy tobie dany kij lezy czy tez nie ... a przy okazji powinno sie wykrystalizowac, czy bedzie pasowal do preferowanych przez ciebie przynet ...

cala reszta, to lizanie cukierkow przez szybe

• 0

Rozumiem ale nie wiem nawet czego szukać. Raptem tydzień od kiedy wr?łciłem po ok. 15 latach do hobby. Wtedy łowiłem na Garbolino Feeling i Cormorana Black Star + Stradicki od Shimano.

Teraz na dzień dobry kupiłem Daiwę Infinity-Q 2,70 3-18 + Spro Red Arc 10300 ale w nagłym przypływie got?łwki chcę się zaopatrzyć w trzy docelowe kije.

• 0

Ale ja absolutnie nie mam nic przeciwko Daiwie, chcę tylko dokupić dwa kolejne nieco mocniejszy i bardziej mocny kij, oba ju?ź z wy?źszej klasy. Jako ?źe chcę aby wszystko się uzupełniało to jako trzeci dokupię najdelikatniejszy, teraz zasugerowany razem z tymi dwoma innymi, mocniejszymi wędziskami.

Podaj bud?źet. :D Jak chcesz kij specjalnie do łowienia z ł?łdki sandaczy to polecam o długości maksymalnie 2,4.

3000 - 3300 zł za trzy wędki. Ł?łdź to będzie w pierwszych dw?łch sezonach 10%, g?łra 20% połow?łw. Jak za jakiś czas ten udział się zwiększy to dokupię dedykowanego 2,40cm.

• 0

Z takim bud?źetem to proponuję udać się do pracowni wędkarskiej i porozmawiać z rodbuilder'ami. Na pewno wykonają dla Ciebie to, co będziesz chciał. W mojej opinii za du?źo wędek to te?ź niedobrze. Trzeba szukać rozwiązań uniwersalnych.

Przykład pracowni: http://www.fishingcenter.com.pl/

Jeśli nie pracownia to proponuję przeszukać ofertę polecanych wędek St. Croix.

• 0

Z kompleks?łw polecam kompleks Edypa, niezły jest te?ź kompleks Napoleona.

A powa?źniej to trochę zwolnij, tak jak Ci radzi @Pitt, idź na ryby z tym co masz, zorientujesz się czego Ci potrzeba, bedziesz m?łgł skonkretyzowac wymagania. kupowanie na zasadzie znajomości tylko c.w. i długości jest bardzo złudne i mo?źe doprowadzic do rozczarowań nawet jak kupisz firmowe wędki po 1000 zł - po prostu mo?źe Ci nie le?źec.

postaraj się przebic przez masę wiadomości w Jb.pl i na stronach rodbuiler?łw (te?ź mo?źna zam?łwic kij do 1 tyś - np. poczytaj forum Fishing Center). A mo?źe coś z Fenwicka? - taniej a te?ź dobrze.

Co do kołowrotk?łw to Jb.pl faworyzuje wersje JDM Shimano od Stradica i Daiwy od Emblema w g?łrę. Wielkości - Shimano 4000 ,a Daiwa 3000. I Penn Battle 3000-4000.

Kasę zachomikuj ?źeby Ci się nie rozlazła i szukaj.

PS.

Mnie po 20-letniej przerwie dochodzenie do tego czego mi potrzeba zajeło ok. 5 lat, a kompletowanie 8 lat.

• 0

Kolega karpiarz, niegdysiejszy towarzysz kilku wypraw spinningowych coś wspominał ale jakoś nie umiałem się przekopać...

Z kompleks?łw polecam kompleks Edypa, niezły jest te?ź kompleks Napoleona.

A powa?źniej to trochę zwolnij, tak jak Ci radzi @Pitt, idź na ryby z tym co masz, zorientujesz się czego Ci potrzeba, bedziesz m?łgł skonkretyzowac wymagania. kupowanie na zasadzie znajomości tylko c.w. i długości jest bardzo złudne i mo?źe doprowadzic do rozczarowań nawet jak kupisz firmowe wędki po 1000 zł - po prostu mo?źe Ci nie le?źec.

postaraj się przebic przez masę wiadomości w Jb.pl i na stronach rodbuiler?łw (te?ź mo?źna zam?łwic kij do 1 tyś - np. poczytaj forum Fishing Center). A mo?źe coś z Fenwicka? - taniej a te?ź dobrze.

Co do kołowrotk?łw to Jb.pl faworyzuje wersje JDM Shimano od Stradica i Daiwy od Emblema w g?łrę. Wielkości - Shimano 4000 ,a Daiwa 3000. I Penn Battle 3000-4000.

Kasę zachomikuj ?źeby Ci się nie rozlazła i szukaj.

PS.

Mnie po 20-letniej przerwie dochodzenie do tego czego mi potrzeba zajeło ok. 5 lat, a kompletowanie 8 lat.

Sęk w tym ?źe potrzebuję na ju?ź jeszcze jednego kija, coś mocniejszego od tej Daiwy, myślałem o 2,70 - 2,90 do 25 - 30g. Mam zaplanowane 12 pełnych dni łowienia w maju...

• 0

Ja np. Avid?łw nie lubię, miałem dwa z tej serii i ?źaden nie był dla mnie ale jak rozumiem ty ju?ź nimi łowiłeś i tylko wahasz się co do długości i mocy? Nie obraź się ale po przeczytaniu post?łw mam obraz kogoś komu wpadło luźne 3 koła i postanowił kupić sobie wędki.

Aczkolwiek firma nie gra roli...

Mylisz się, firma gra rolę o tyle o ile specyfika blank?łw na przykład dla st. croix i batsona przy wizualnie tych samych parametrach i deklaracjach producenta dotyczących mocy i obsługiwanego cię?źaru przynęt jest zupełnie inna.

• 0

Jak na ju?ź to np. @psulek ma w swoim sklepie Aspius Blue Rapidy 2,75 do 28 i do 35 gr. Napisz do Niego na priw. mo?źe zmieścisz się w zalo?źonych cenach.

A na jesień na ł?łdkę polecam wędkę na blanku Talona:

74MXF2 ITM 2,25m 7-28gr. moc 8-20 lb, akcja X/Fast obsłu?źy komfortowo sandacze i metrowe szczupaki. W wersji w piance i tańszymi przelotkami te?ź zmieścisz się z kasą (a mo?źe troche nie).

• 0

Nie kupuj niczego czego nie miałeś w rękach.

Czasami 2-3g w opisie kija a wędka całkiem inna. Z pracownią te?ź jest tak, ?źe często nie le?źy to co sobie zam?łwiłeś i trzeba sprzedać a p?łźniej coś znowu kupić. Zobacz ilu od razu odsprzedaje swoje wymarzone!! kijki custom.

Często sam blank wydaje się dobry a wędka na nim zrobiona ju?ź nie bardzo. Nie sugeruj się ceną, dobre nie znaczy drogie a i na odwr?łt. Uwierz w siebie :D

• 0

Dokladnie. Poprzednik ma,racje...

Nie kupuj wedki w ciemno. To sa subiektywne minimalne roznice..

Jak z kobitami :lol: :lol:

Zobacz co sie dzieje w gieldzie. Tacy jak Ty, sprzedaje wedki z gieldy wtornej, bo sie okazało ze x-fast to nie x-fast, moderate to tez nie, a 10-20gr to juz kompletne brednie. Korek tez za dlugi.

Pomysl o tym :D

• 0

Przeczytałem pierwszy post ze dwa razy i nie za bardzo wiem o co chodzi i czego szukasz. Wiem tylko, ?źe masz do wydania 3000zł, lubisz St. Croix (albo tak Ci się wydaje, ?źe lubisz), ?źe mają być długie i ?źe szukasz 3 wędek...

Chyba nie potrafię czytać między wierszami :D, albo mam trudności z rozumieniem czytanego tekstu.

Jakbym miał sparafrazować to by brzmiało mniej więcej tak:

Szukam auta, najlepiej suzuki, najlepiej takiego, ?źeby się zmieściło kilka os?łb. Będę jeździł po asfalcie, a czasami po śniegu, kiedyś pojadę do Czech.

Najpierw będę jeździł powoli, ale na jesień to ju?ź będę miał na liczniku z 98km/h. Co polecacie?

Nie wiem czy nie lepiej będzie z kimś iść na ryby i podpatrzeć na co łowi ta druga osoba.

Kiedyś byłem zwolennikiem długich wędek... i mi przeszło. Okazało się, ?źe kr?łtką wędką te?ź się da i to nawet skutecznie, oczywiście w pewnych okolicznościach.

Pozdrawiam.

• 0

Przeczytałem pierwszy post ze dwa razy i nie za bardzo wiem o co chodzi i czego szukasz. Wiem tylko, ?źe masz do wydania 3000zł, lubisz St. Croix (albo tak Ci się wydaje, ?źe lubisz), ?źe mają być długie i ?źe szukasz 3 wędek...

Chyba nie potrafię czytać między wierszami :D, albo mam trudności z rozumieniem czytanego tekstu.

Jakbym miał sparafrazować to by brzmiało mniej więcej tak:

Szukam auta, najlepiej suzuki, najlepiej takiego, ?źeby się zmieściło kilka os?łb. Będę jeździł po asfalcie, a czasami po śniegu, kiedyś pojadę do Czech.

Najpierw będę jeździł powoli, ale na jesień to ju?ź będę miał na liczniku z 98km/h. Co polecacie?

Nie wiem czy nie lepiej będzie z kimś iść na ryby i podpatrzeć na co łowi ta druga osoba.

Kiedyś byłem zwolennikiem długich wędek... i mi przeszło. Okazało się, ?źe kr?łtką wędką te?ź się da i to nawet skutecznie, oczywiście w pewnych okolicznościach.

Pozdrawiam.

I tak lepiej ni?ź tu:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=28970&am p;am p;start=0&

• 0

Lepszy czy gorsze. Raczej takie, kt?łrych potrzebujesz. Jest ich full, nawet po nazwach serii nie dojdziesz, czym jest kt?łry bez osobistej styczności, bo oka?źe się, ?źe to co gdzieś jest dajmy na to poppingiem w innej marce jest czymś co bardziej przypomina spinjiga, Hotshot marki „X” nie będzie tym samym co marki „Y”, albo zam?łwisz coś co będzie pracowało jak magnum taper choć nie było o tym mowy w notce promocyjnej, a na forum nie doczytałeś. Zmierzam do tego, ?źe nawet zamawiając kij, będziesz musiał opowiedzieć czego dokładnie chcesz. Jeśli nie sprecyzujesz tego, to człowiek zrobi Ci kij pod hasłem „szczupak-woblery” , „sandacz-gumy” , „boleń- katapulta woblerowa”. Dlatego dobrze jest zrobić rundkę po sklepach i kupić coś co odpowiada. Przykręcić kołowrotek powyginać trochę. Niech nawet sprzedawca wygłosi mowę o kiju. Taka moja rada. :D

• 0

Chcę usłyszeć:

Jakimi gotowymi wędkami ze średniej i wy?źszej p?łłki warto sobie zawracać głowę. Przecie?ź nie mogę przebierać w 100 modelach zwłaszcza ?źe pewnie nie ma szans na dotknięcie wszystkich nawet w ciągu tygodnia.

Czy lepiej mając co mam (Daiwa Infinity-Q 3-18) iść w stronę 5-25, 7-28, 10-30,14-40? W kontekście tego ?źe łowił będę z brzegu a większy cw ma słu?źyć zwiększeniu kalibru przynęt.

Biorąc pod uwagę ?źe chcę docelowo kupić 3 kije min. 2,70 w przekroju od 2-3 do 40-45g co (jaki zestaw) proponujecie?

Na końcu objadę Warszawę, obmacam 10 - 15 wędzisk jakie wytypuję wraz z Wami i dokonam zakupu.