Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o polecenie kompleksu dla nowego maniaka...

Nizdęb

Pytanie

Panowie przebijam się przez tematy sprzętowe i widzę ?źe im dalej w las tym więcej drzew. Powoli dociera do mnie ?źe polecacie robienie wędzisk na zam?łwienie, nie wiem czy dam radę się przez cały ten temat przebić... Chyba p?łjdę w stronę St. Croix Avid, 3 wędki - ok. 3 tys. i święty spok?łj. Aczkolwiek firma nie gra roli...

Do rzeczy, będę łowił w rejonie Śląsko - Zagłębiowskim, 80% to Pogorie, Poraj i Przeczyce (często z brzegu), troszkę Przemszy, Soła, Wisła jako rezerwa. Reszta to absolutny margines, choć mam zamiar w styczniu pojechać na trocie...

Chcę zacząć delikatnie, od okoni i szczupakowych średniak?łw ale jesienią (jak ju?ź się nacieszę okonkami po wieloletniej przerwie), chcę spr?łbować okazowych szczupak?łw i sandaczy pewnie z łodzi.

Najczęściej łowiłem na gumy i obrot?łwki a unikałem wobler?łw (jako ucznia nie było mnie stać) ale teraz zamierzam iść w kierunku wynik?łw więc moje upodobania zejdą na drugi plan.

Jako ?źe jeszcze kilka dni temu nie byłem w temacie, pytałem o Daiwy i Robinsony a generalnie jestem maniakiem sprzętu (kto kupuje p?łłśrodki, dwa razy kupuje), proszę o doradę i Wasze typy na 3 wędki, kt?łre najbardziej będą odpowiadały moim potrzebom.

Wolę kije długie, tj. min. 2,70 i chyba nie będzie mi robiło problemu łowienie z łodzi na dłu?źszy kij. Z brzegu to mo?źe i 2.90?

PS Pozwolę sobie posłać ten wątek na inne fora co by uzyskać jak największy odzew.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sęk w tym ?źe potrzebuję na ju?ź jeszcze jednego kija, coś mocniejszego od tej Daiwy, myślałem o 2,70 - 2,90 do 25 - 30g. Mam zaplanowane 12 pełnych dni łowienia w maju...

Pośpiech naprawdę jest złym doradcą... Natomiast pomysł, ?źeby pojeździć po sklepach i pomacać r?ł?źne wędki - dobry. Stopniując- propozycja @Pitta'a ?źeby wypr?łbować to, co ju?ź masz jest bardzo dobra. Samymi nazwami i parametrami nie ma sensu się kierować; powiem więcej - nie zawsze rady, kt?łre tutaj usłyszysz sprawdzą się w praktyce; bo to będzie TWOJA praktyka. Mogę z własnego doświadczenia powiedzieć, ?źe dawno temu, zaczynając przygodę z jerkami, poprosiłem u?źytkownik?łw j.pl o rady w doborze sprzętu. I dostałem takowe rady, za co jestem do tej pory wdzięczny, bo w dłu?źszej perspektywie poszerzyły moje horyzonty. Nie mniej jednak w wymiarze praktycznym okazało się, ?źe topowe wędzisko nie jest dla mnie optymalne, do czego doszedłem dopiero metodą pr?łb, zapłaciwszy uprzednio 500$... Więc jeśli instynktownie (lub z jakichś innych przyczyn) uwa?źasz, ?źe St.Croix albo dowolna inna firma robi kije dokładnie dla Ciebie, to poszukaj mo?źliwości wzięcia ich do ręki i sprawdzenia, czy tak jest w istocie. Natomiast najgorsze - moim zdaniem, więc zakładam, ?źe mogę się mylić - co mo?źesz zrobić, to ustalenie z g?łry, i?ź najlepszym wyborem jest dla Ciebie wędka x firmy y i szukanie potwierdzenia tej tezy przez u?źytkownik?łw tego i - co wynika z Twojego postu - innych for?łw. To tyle szczerej porady. Życzę udanych wybor?łw, a gdybyś chciał pomacać jeden z kij?łw spinningowych o cw do 35g, kt?łry stosowałem z powodzeniem i jesteś z Wawy, to odezwij się na priv.

Pozdrawiam,

Grego

• 0

dokupię coś prostszego w stylu Shimano, Daiwa, Plaladin czy Diaflex.

Mo?źesz się miło zaskoczyć. To co wymieniłeś niekoniecznie musi być proste(zale?źy co rozumiemy pod tym pojęciem). Diaflex i Palladin to dwie najwy?źsze serie u Robinsona i Kongera Shimano i Daiwa to ju?ź w og?łle mo?źe być inna bajka :D.

pzdr.

• 0

Chcę usłyszeć:

Jakimi gotowymi wędkami ze średniej i wy?źszej p?łłki warto sobie zawracać głowę. Przecie?ź nie mogę przebierać w 100 modelach zwłaszcza ?źe pewnie nie ma szans na dotknięcie wszystkich nawet w ciągu tygodnia.

kup sobie 3 najdrozsze modele st.croix, te beda dla ciebie zdecydowanie najlepszym wyborem B)

• 0

Czytam i czytam te dwie strony... :unsure:

A wskocz Chłopie na stronki fishingtest i coronafishing, a tam ju?ź Ci doradzą, kt?łre sankroiksy masz kupić i dlaczego.. :mellow:

LOL, Panie Tomaszu, ładnie to tak?

Wracając do pytania kolegi...ja bym to zrobił tak: 2,4 tysia na lokatę, pozostałe 600zł na 3 wędki i nad wodę. Kupić kongery, tańsze daiwy, cokolwiek. 3 miesiące test?łw nad wodą, w międzyczasie machanie innymi kijami (u koleg?łw, w sklepach) - zamknąć lokatę, wziąć siano i kupić coś docelowego.

M?łwiąc kr?łtko - nie wierzę, ?źe, nawet z taką kwotą w ręku, mo?źna p?łjść z marszu i kupić coś docelowego. Za du?źo zmiennych, o czym piszą koledzy powy?źej. A na dzisiaj sam tak na prawdę nie wiesz co lubisz.