Skocz do zawartości

Wiedźmin od Netflix

croock

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że sagę przeczytałem kilka razy, jestem sympatykiem polskiego serialu (uważam, że Żebrowski dał radę, Zamachowski był fajnym Jaskrem, generalnie aktorzy byli trafieni i nie ich winą był marny budżet) i gier o wiedźminie, to muszę stwierdzić, że w serialu netflixa najmniej tego Sapkowskiego zostało uchwycone. Jak na razie bawię się dość dobrze, ale chyba bardziej jadąc na mieszance głodu spowodowanego oczekiwaniem i euforii wywołanej premierą. Jest kilka kwestii, które nie dają mi spokoju, na przykład ciężko mi przetrawić wizję przyszłego splecenia wątków Geralta i Yennefer, jakoś zupełnie ci aktorzy do siebie nie pasują. Mam też wrażenie, że kac scenki CD-projekt mają w sobie zdecydowanie więcej polotu niż dialogi z netflixa, a dość niefortunny dobór obsady nie pomaga w oswojeniu się z amerykańską produkcją. Nie chcę siebie ani nikogo negatywnie nastrajać. Dam mu szansę, nawet jak będzie tylko gorzej to oglądał będę wiernie do samego końca, ale potencjał sagi na razie zupełnie niewykorzystany. ,,Nie o takiego wiedźmina nic nie robiłem".

Może dzięki serialowi wzrośnie zainteresowanie polskim fantasy i doczekamy się ekranizacji Achai lub Pana Lodowego Ogrodu? :)

• Like 4

Nie wszyscy pewnie kojarzą, autor "Wiedźmina" popełnił swego czasu opowiadanie wędkarskie.

Dotyczy połowu morskich pstrągów i chodź nie ma tam nic zawiązanego z muchą czy spinningiem, ani nawet z plażą, to magia polowania na stalogłowego odcisnęła na mnie piętno.d88f702759c8ce9ecd90c85e14640f25.jpg

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za tą ciekawostkę!

Opowiadanie pamiętam - to było jedno z tych, które najbardziej wryło mi się w pamięć w młodości :)

• Like 1

Moim zdaniem ten pierwszy sezon to taki wstępniak. Pokazano sylwetki głównych bohaterów, ich historie oraz połączono ich losy. Nie było chronologicznie, podobnie jak w książce.

Drugi sezon powinien być bardziej wiedźminowy, zobaczymy w praniu :).

Yen, Triss, Jaskier, czarny elf - kiepsko dobrane sylwetki ale wraz z serialem będą się starzeć.

Niby tak, ale co się zobaczyło to się już nie odzobaczy. Wątki z diabłem Torque i złotym smokiem koszmarnie spłaszczone. Można odnieść wrażenie, że ktoś pilnujący całości przeczytał wiedźmińskie opowieści tylko dlatego, że dostał tę robotę :)

Postacie moim zdaniem niezłe. Idzie  się w każdym razie  przyzwyczaić. Całość trochę bez klimatu, a w powieściach mają wszystko podstawione pod nos. Ekipę od kostiumów zdaje się zmieniają. I całe szczęście, bo na widok żołnierzy Nilfgardu w tych pomarszczonych odzieniach można było parsknąć śmiechem :)

• 3 tygodnie później...