robbertzam Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Ktokolwiek widział, ktokolwiek ma w okolicach Krakowa....Chodzi o bardzo specyficzny, wigilijny olej rzepakowy, który można kupić jedynie u pani na targu, popularny na Zamojszczyźnie. Może to zabrzmi dziwnie dla niektórych ale jest to olej bez którego smaku i aromatu nie wyobrażam sobie wigilii. W tym roku święta spędzam w rodzinnych stornach mojej żony, czyli okolice Krakowa, gdzie co prawda jest mnóstwo wigilijnych pyszności ale tego jednego elementu w postaci świątecznego oleju będzie mi bardzo brakować . Nawet ubezpieczyłem się wcześniej zakupiłem butelkę...która niestety została w domu .Dlatego prośba do osób w promieniu powiedzmy... 50 km od Krakowa, które mogą takowy olej posiadać i chcieliby odsprzedać odrobinę. Ewentualnie może ktoś będzie podróżował na trasie Zamość - Kraków i zechciałby taki smakołyk zabrać ze sobą. Płace jak "za zboże"... Edytowane 21 Grudnia 2019 przez robbertzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Robert sprawdz skrzynke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość trilung Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Spróbuj lnianego na zimno tłoczony...zazdroszczę jeśli jeszcze nie spróbowałeś.Ten pierwszy smak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzeszek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Koniecznie skosztuj lnianego ROBERCIE !!! WESOŁYCH ŚWIĄT z upragnionym olejem rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Lniany pyszny ale wigilijny o niebo lepszy(moim zdaniem).To po prostu jest dla mnie smak świąt: pierogi, śledzie, krokiety bez tego oleju w święta nie przejdą. Na szczęście udało się zorganizować małą dostawę, święta uratowane Jeżeli ktoś będzie kiedyś na Roztoczu koniecznie musi skosztować, smak i aromat niepowtarzalny...kto próbował wie o czym mówie.Dzięki za pomoc i życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt z ulubionymi potrawami... ale przede wszystkim w dobrym towarzystwie Edytowane 22 Grudnia 2019 przez robbertzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ale taki olej lniany czy rzepakowy jest bardzo znany i ceniony w kuchni wigilijnej nie tylko na Roztoczu Mało tego to makuch(pozostałość po tloczeniu) jest rewelacyjna zanętą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 U mnie na wigilii,zawsze jest talerzyk z olejem lnianym z dodatkiem szczypty soli.Pycha,polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość trilung Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Makuch to z maku.Z lnu to pewnie lniakuch?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Leniuch. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi