Skocz do zawartości

Płot z paneli prosba o Wasze opinie - pomoc w wyborze

danek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ma być mega po tą ilości to tak,na pewno na plus za panelami przemawia fakt że może być to docelowe ogrodzenie,siatka gruba,słupóki malowane proszkowo,są takie ala podmurówki imitacja cegły.Wszytko zależy jakie konkretnie zastosowanie i ile PLN jest do wydania.

Ile metrów tego płotu ma być?

Na jak długo?

Ma to wyglądać jakoś, czy nie musi? Przed czym na chronić?

Bez odpowiedzi na te pytania trudno coś doradzić.

Najtaniej na 1-3 lata wyjdzie kupić używane stemple i ogrodzić siatką leśną. Ale jak to ma stać 10 lat albo więcej, to już taniej wyjdą słupki betonowe. Poza tym siatka leśna jest sugestią ogrodzenia, jak ktoś chce to wejdzie bez kłopotu, no i nie wygląda.

W takim układzie jeśli nie masz namiarów na producentów/dystrybutorów na olx i na sprzedajemy poszukaj ofert paneli, zwykle ci w okolicy wychodzą najtaniej z uwagi na transport, zamiast podmurówki możesz dać gotowe elementy betonowe. Ze słupkami bywa różnie, nowe, dedykowane do takich ogrodzeń zwykle mają cienkie ścianki i cenowo mogą wyjść podobnie jak grubościenne rury ze złomu (da się znaleźć w dobrym stanie, po pomalowaniu będą wyglądały ok). Za rurami ze złomu przemawiać będzie ich pancerność, za dedykowanymi słupkami wygoda zakupu i montażu, może wyjść, że to co ewentualnie dołożysz na materiał, zaoszczędzisz na robocie.

Jak,panelowe ogrodzenie to nie z marketu chyba że kurnik robisz????. W marketach grubość drutu 3mm w dodatku z guwnolitu. Kup u lokalnego dostawcy, nie wiem jaki budrzet posiadasz, ale 100 m ogrodzenia panelowego z podmuròwką to koszt około 10k i na lata. Taniej trochę wyjdzie siatka ale niewiele.

• Like 2

Z tą przebitką w marketach to nie zawsze...

W zeszłym roku potrzebowałem kilkaset sztuk płyty ażurowej (meba)  i okazało się że w Castoramie najtaniej, nawet producent w okolicy miał wyższą cenę.  Wynika to m.in. z tego że markety biorą hurtowe ilości i często kontraktują u producentów np na cały rok, stąd dostają dobrą cenę.

Trzeba szukać promocji w marketach, czasem można trafić nieźle.

powodzenia.

Jeśli zastosowałbyś siatkę ogrodzeniową na słupkach, to od razu całą zasmaruj smołą. Kilka lat temu nie zrobiłem tego i w tydzień później zwinęli mi całą siatkę, zostały tylko słupki... :( Druga siatka posmołowana, trwa do dziś nie ruszona.

Edytowane przez Alexspin

Słupki,uchwyty i panele robiła ta sama firma, niestety ceny poszczególnych elementów nie pamiętam. Ogrodzenie ogólnie pomieszane, z jednej strony murowane, z drugiej strony betonowe panele, z pozostałych dwóch panele stalowe. Płaciłem za całość, do wykonawcy miałem pełne zaufanie i sam szukał podwykonawców i przedstawiał mi oferty. Ogólnie zmieściłem się w 30% ceny, którą zaproponowała mi za wykonanie ogrodzenia znana miejscowa firma ????