Skocz do zawartości

Shimano Baitrunner XT 6000 RB

mathkaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

pytanie do kolegów bardziej w temacie :)

Przeprowadzka do Norwegii sprawiła że moje chińskie badziewie zaczyna szwankować już po kilku wypadach nad wodę 

Rybki które chcę łowić tym kołowrotkiem to do 7-8 kg z brzegu, raczej za wiele nie walczą.

głównie na spining dość cięzkimi pilkerami ~ 30-100g ale też lżejszymi jigheadami ~ 20-35g

w zupełności wystarczy mi pojemność szpuli, a mam możliwość kupienia dość pewnej sztuki od znajomego za ~ 350 zł \

na tę chwilę kij to Penn squadron II travel boat 50lbs ale używam go też pod multiplikator, z brzegu mam jakiegoś 3m pilk 20lbs i czasem squadrona 

czy ktoś może coś powiedzieć o tym sprzęcie ? czy do 350 ,- da radę wyrwać coś lepszego , z tego co od kilku tyg poznawałem forum jest sporo porad do zakupu sprzętu sprzed 5 lat :P gdzie te kołowrotki mają teraz zrobione kilometry a to raczej słaby wybór nawet jeżeli był w miare dobrze użytkowany a tego nigdy nie wiadomo

kolowrotek-shimano-baitrunner-xt-6000-rb

Mam taki

To jest kołowrotek karpiowy dosyć ciężki

610 gram

Sprawdza się na karpiówce i ołowiu 30-50gram więcej nie daje bo łapie nim na Method koszyki do 50 gram i spisuje się rewelacyjnie

Dalekie żuty kijem 3 lbs na 80-100 metrów żyłka 0.28

Jego zaletą jest perfekcyjnie nawija żyłkę i doś płynny hamulec

Idealny też będzie na żywca lub trupka pod drapieżniki

Mam jeszcze XT1000RA

Podobna konstrukcja tylko że ma 2 łożyska w rolce inny kabłonk

Aba te kołowrotki polecam karpie na komercyjnych 10-15 kg żaden problem

Edytowane przez TEAM DRAGON

Mam taki

To jest kołowrotek karpiowy dosyć ciężki

610 gram

Sprawdza się na karpiówce i ołowiu 30-50gram więcej nie daje bo łapie nim na Method koszyki do 50 gram i spisuje się rewelacyjnie

Dalekie żuty kijem 3 lbs na 80-100 metrów żyłka 0.28

Jego zaletą jest perfekcyjnie nawija żyłkę i doś płynny hamulec

Idealny też będzie na żywca lub trupka pod drapieżniki

Mam jeszcze XT1000RA

Podobna konstrukcja tylko że ma 2 łożyska w rolce inny kabłonk

Aba te kołowrotki polecam karpie na komercyjnych 10-15 kg żaden problem

wychodzi że w sam raz dla mnie pod połowy w Norwegii, co prawda zdarzy sięna 100g łowić ale wtedy się tym nie ciska kilkadziesiąt metrów :) 

dzięki za odpowiedź