Skocz do zawartości

Oczyszczacz powietrza z nawilżaczem

Kraken

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że moje ukochane miasto Swarzędz nie może poszczycić się dobrą jakością powietrza, aktualnie czujnik smogu pokazuje 77 CAQI, a wraz z Żoną spodziewamy się dziecka, chcemy zadbać o czyste powietrze w mieszkaniu (jego powierzchnia wynosi 57 m2). Poszukujemy oczyszczacza powietrza z nawilżaczem, budżet do 1500 zł. Próbowałem porozmawiać ze sprzedawcami z sieciach detalicznych, niestety Panowie byli standardowo bez fachowej wiedzy i nie potrafili mi doradzić. Czy ktoś z kolegów może coś polecić? Zależy mi na wydajności, mobilności w postaci kółek, tak żeby Żona nie musiała dźwigać z pokoju do pokoju podczas mojej nieobecności, i niskich kosztach eksploatacji. 

Ostatnio w sumie kupiłem dwa oczyszczacze powietrza jeden tańszy do mojego pokoju a drugi droższy do pokoju dzieci. Tańszy to Xiaomi (630 pln.)purifier 3 a droższy to Sharp jakiś tam(2300). W sumie to żaden z tych to nie Twój budżet ale mam nadzieję, że da Ci jakiś pogląd. Zalety Xiaomi jest tanim urządzeniem i niestety nie posiada nawilżacza powietrza ale co jest fajne nie musi być cały czas włączony tylko można ustawić sceny w których będzie się włączał i wyłączał. Koszt filtrów to 100-130 na Ali express a ich wymiana co ok. 3 miesiące ale myślę, że potrwa to dłużej. Sharp zalety to nawilżacz, jonizacja. Koszt wymiany filtrów ok. 1000 zł. na 10 lat w naszych warunkach podobno co około 5 lat. Wada to to,że musi być cały czas włączony niestety nie ma aplikacji i łączności z siecią domową a za tą kasę powinien to już mieć. Z tego co wiem można też kupić Sharpa w Twoim budżecie z nawilżaczem powietrza. Moje spostrzeżenia po korzystaniu z tych dwóch oczyszczaczy są takie, że stan powietrza w mieszkaniu pomimo wskaźników nie jest w cale taki zły jak byś się to miało wydawać a mieszkam w centrum Warszawy. Dodam, że z tych dwóch oczyszczaczy korzystam ok. jednego miesiąca.

Od 3 lat używam Sharp KC-D60EU wtedy zapłaciłem za niego ok 2200. Wyposażony jest we wszystko czego oczekujesz, posiada nawilżacz i jonizację. Działa w pełni automatycznie, tzn. tylko wtedy gdy czujnik wykryje spadek jakości powietrza(gdy pracuje bez nawilżacza) lub gdy pracuje z nawilżaczem aby utrzymać optymalną wilgotność i jakość powietrza. Jest też kilka programów pracy ciągłej niezależnej od czujników. Jestem zadowolony z tego urządzenia, w pełni spełnia swoją rolę, działa bezawaryjnie. W tym roku profilaktycznie wymieniłem filtr Hepa i węglowy koszt 350zł