Skocz do zawartości
  • 0

Sposób na kleszcza

Daniel Wirek

Pytanie

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zastanawia mnie dlaczego niekt?łrych te cholerstwa lubią bardziej ni?ź innych. Do mnie ta mała łajza przyczepiła się tylko raz w ?źyciu, a nigdy specjalnie nie chroniłem się przed kleszczami.

Ze dwa lata temu byłem ze znajomymi nad Dobrzycą, przebywaliśmy w tych samych miejscach wszyscy łapali kleszcze więcej lub mniej, ale mnie nie ruszały.Ciekawe czy to krew czy mo?źe grubość sk?łry ma tu jakieś znaczenie.

• 0

Panienki do pajęczak?łw i innych krwiopijc?łw por?łwnujesz? :angry: Nie ładnie, oj, nie ładnie. :wacko:

Czy?źby złe doświadczenia? <_< :unsure:

Powa?źniej podchodząc do tematu, nie zapominajmy o repelentach, te z du?źą zawartością DEET odstraszają te?ź kleszcze, u?źywajmy ich.

• 0

Koledzy Maciek_7 oraz piotrrd, powiedzcie czy Wasze doświadczenia dotyczą białostocczyzny? To powa?źnie budzi obawy, bo łowienie w takich warunkach, mimo ekstremalnych środk?łw ostro?źności, prosi się a?ź o coś niedobrego.. Ciekawi mnie jak du?źy mo?źe być obszar takiego zagęszczenia kleszczy, jak po kilka na jednej gałązce, kilkanaście na jednej nogawce... :wacko: Wsp?łłczuję. Ja u?źywam 34% deet na odsłoniętą sk?łrę, i zawsze długi d?łł, najczęściej z woderami na wierzch. G?łra jak się da te?ź długa, a jak upał, to smaruję się deetem mocno i bardzo dokładnie oglądam się po powrocie. Albo to wystarczy u mnie, albo mam szczęście i mnie nie lubią. Du?źo bardziej lubią mnie za to komary, kt?łre mo?źe mniej groźne, ale łowienie potrafią uprzykrzyć bardziej ni?ź bobry w rzece i dziki na brzegu razem wzięte <_<

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Zastanawia mnie dlaczego niekt?łrych te cholerstwa lubią bardziej ni?ź innych. Do mnie ta mała łajza przyczepiła się tylko raz w ?źyciu, a nigdy specjalnie nie chroniłem się przed kleszczami.

Ze dwa lata temu byłem ze znajomymi nad Dobrzycą, przebywaliśmy w tych samych miejscach wszyscy łapali kleszcze więcej lub mniej, ale mnie nie ruszały.Ciekawe czy to krew czy mo?źe grubość sk?łry ma tu jakieś znaczenie.

Chodzi o słodkość krwi i inne kwestie. Ka?źdy człowiek inaczej pachnie, bo np. inaczej je itp... i tym samym jest bardziej lub mniej atrakcyjny dla tych robali.

• 0

Koledzy Maciek_7 oraz piotrrd, powiedzcie czy Wasze doświadczenia dotyczą białostocczyzny?

Dokładnie tak jak m?łwisz. Podczas wcześniejszych wyjazd?łw zdejmowałem z nogawek po 2 lub 3szt, ale to co wczoraj prze?źyłem i zobaczyłem to po prostu koszmar. Gdy ju?ź zorientowałem się o gdzie te skubańce siedzą to szedłem jak labiryntem a i tak je czepiałem ( a ile ominąłem na gałązkach...) W pewnym momencie miałem ochotę wracać po prostu rzeką, bo łąka to była jedna wielka kleszczowa bomba :unsure:

Miejsca, rzeka piękna, ale niestety zdrowie jest wa?źniejsze i w owe rejony ju?ź nie zagoszczę :wacko: Pomijając nawet fakt, ?źe łowienie w takich warunkach do najprzyjemniejszych nie nale?źy...

• 0

Koledzy Maciek_7 oraz piotrrd, powiedzcie czy Wasze doświadczenia dotyczą białostocczyzny?

Miejsca, rzeka piękna, ale niestety zdrowie jest wa?źniejsze i w owe rejony ju?ź nie zagoszczę :wacko: Pomijając nawet fakt, ?źe łowienie w takich warunkach do najprzyjemniejszych nie nale?źy...

I choć bym miał gwarancję, ?źe złowię w takiej okolicy niejedną rybę ?źycia, noga moja by tam nie postała !!!

Ju?ź wolałbym głodnego wilka spotkać :lol:

• 0

trochę kontrowersyjny spos?łb ale skuteczny to wypalanie łąk. U mnie na rewirze co roku wszystkie okoliczne łąki są wypalane przez miejscowych i odpukać kleszczy nie ma.

Spos?łb mo?źe i skuteczny ale z innego punktu widzenia niebezpieczny i na pewno mało ekologiczny. Zaznaczam, ?źe sam nie podpalam łąk i nikogo do tego nie zachęcam.

• 0

Ja w zeszlym tyg. zaliczylem pierwszego kleszcza w tym roku. Malutki jak lepek szpilki... Zona usunela go fachowo, kiedy wrocilem do domu :D

Niby zachowane wszystkie srodki ostroznosci.. a jednak. Do konca nie da sie tego kontrolowac. Sa tak male...

W zeszlym roku tez zaliczylem sztuke, ale w lipcu. 2 tyg. po usunieciu kleszcza mialem maraton 4 dni 38-40 stopni goraczki. Srodki przeciwgoraczkowe nie pomagaly. Prawdopodobnie przeszedlem pierwsza faze KZM. Szczesliwie nie przeszedlem do drugiej fazy, bo to juz nie sa zarty...

• 0

Myślę, ze to dobre miejsce, ?źeby poinformować o... Byłem dzisiaj w Rossmannie i były ju?ź do kupienia repelenty przeciwko komarom i kleszczom. Był Ultrathon w sprayu za jakieś ~25zł i pomarańczowy Off za jakieś ~16zł. Na Off'ie była informacja, ?źe przed kleszczami chroni jakieś 4h, buteleczki z Ultrathonem nie oglądałem tak dokładnie.

p.s Zawsze jak m?łwię o Off'ie to mam na myśli tego pomarańczowego, takiego oczojebnego pomarańczowego jak pomarańczowa plecionka :D. Są jeszcze z pomarańczowymi napisami, ale one są słabsze.

Pzdr.

• 0

Podlasie opanowane przez kleszcze totalnie, gdzie sie nie rusze plaga. Dzisiaj znowu wyjazd na pstragi i co dwa rzuty zdejmowanie kleszczy. Doprowadziło to ju?ź do tego, ?źe łowienie nie dawalo przyjemnosci. Co ciekawe kiedyś słyszałem taka teorie: ,,........ te czerwone du?źe ludzi nie atakuja tylko zwierzęta.... i to są słowa leśnika. Jednak dla mnie ka?źdy wygląda tak samo ohydnie.

• 0

Jesteś grubosk?łrny i masz podłą krew <_<

Jakoś tak jest, ?źe niekt?łrych ludzi jedzą komary, meszki i kleszcze, a innych nie gryzą. Czemu tak jest? Diabli wiedzą. B)

Ja przed wszelkm koszeniem trawy i innymi pracami w ogrodzie piję setkę dobrego destylatu ze śliwek (takiego w granicach 86-88%). Żadne cholerstwo nie gryzie, a bez... w sezonie letnim da się wytrzymać mo?źe 10 minut i trzeba do domu spieprzać.

• 0

Po destylacie ze śliwek, lub innym trunku o podobnym kopie giną tak?źe robaki te wewnątrz człowieka :lol: Zresztą zale?źy ile tego wypijesz. Wyobraź sobie, ?źe skoro ty masz kaca i czujesz się jakbyś umierał - oczywiście po za?źyciu sporej ilości tego trunku, a taki kleszcz, kt?łry całe ?źycie był abstynentem to co mo?źe czuć?? Tak wiec panowie trzeba się smarować od środka w?łdą, a z zewnątrz offem - oczywiście dla zdrowotności i ochrony przed paso?źytami.

• 0

Ja przed wyjazdami w rejony mocno opanowane prze komary i meszki łykam witaminę B complex, tak około 2 tygodnie po 2-3 tabletki dziennie. Zapach sk?łry jest odpychający dla robactwa, nie siadają na mnie. Skutkiem ubocznym jest zapach moczu, kt?łry jest ohydny te?ź dla mnie, ale staram się nie sikać pod wiatr i jest OK. :lol:

• 0

Po destylacie ze śliwek, lub innym trunku o podobnym kopie giną tak?źe robaki te wewnątrz człowieka :lol: Zresztą zale?źy ile tego wypijesz. Wyobraź sobie, ?źe skoro ty masz kaca i czujesz się jakbyś umierał - oczywiście po za?źyciu sporej ilości tego trunku, a taki kleszcz, kt?łry całe ?źycie był abstynentem to co mo?źe czuć?? Tak wiec panowie trzeba się smarować od środka w?łdą, a z zewnątrz offem - oczywiście dla zdrowotności i ochrony przed paso?źytami.

Jeszcze nigdy nie miałem kaca po destylacie ze śliwek, niezale?źnie od wypitej ilości :huh:

To nie sklepowa chemia, a przy okazji skutecznie odstrasza wszelkie robactwo :lol:

• 0

Jeszcze nigdy nie miałem kaca po destylacie ze śliwek, niezale?źnie od wypitej ilości :huh:

To nie sklepowa chemia, a przy okazji skutecznie odstrasza wszelkie robactwo :lol:

Tylko jak po takiej kuracji dostać się na łowisko i z powrotem?

Rowerem? Dało by się, gdyby w grę wchodziło 10km, ale 50, 100, 200km?

Na stopa te?ź nikt chętnie nie weźmie uchlanego moczykija :lol:

• 0

Trzeba jechać na stopa, a smarować się na miejscu :mellow:. Ja zawsze jadę z kolegami, a kto jest kierowcą ustalamy przed wyjazdem. Myślę sobie, ?źe w regionach w kt?łrych kleszcze są plagą, warto unikać wszelkich traw i krzew?łw. Polecam skupiać się jedynie na betonowych, lub kamiennych gl?łwkach, do kt?łrych mo?źna dojechać samochodem, lub łowić brodząc. Jako ostateczność polecam łowienie z łodzi, lub pontonu.

• 0

Tylko jak po takiej kuracji dostać się na łowisko i z powrotem?

Rowerem? Dało by się, gdyby w grę wchodziło 10km, ale 50, 100, 200km?

Na stopa te?ź nikt chętnie nie weźmie uchlanego moczykija :lol:

A mo?źe właśnie warto raz się uchlać, wybrać łowisko oddalone o 100 km i spr?łbowac dostac się tam na stopa. Mo?źe właśnie ten jeden jedyny dzień będzie przygodą ?źycia? O czym będziesz opowiadał wnukom, ?źe 27 kwietnia 2012 roku pańskiego pojechałeś swoim umytym autem nad rzeczkę i płotkę złowiłeś? Lepiej zacząć: chodźcie maluchy, mamy nie ma, to wam dziadziuś opowie jaki numer kiedyś wywinął... :mellow: