Skocz do zawartości

Mazda cx-5 II

huligan77

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie samochody japońskie nie grzeszą zabezpieczeniem antykorozyjnym. A wśród nich Mazda wiedzie ( niestety) prym. Super cienka warstwa lakieru, którą niewiedzić czemu marka chwali się na swoich stronach robi swoje . A że na najnowszych modelach jeszcze tej rdzy z zewnątrz nie widać, spowodowane jest to tym, że jest jeszcze na to za wcześnie. Dajmy im jeszcze kilka lat. Sam widziałem zdięcia Mazdy 6 GJ ( wersja przedliftingowa) z mocno skorodowanym podwoziem i układem wydechowy. Moja rada, kupić nowy samochód i zainwestować w dobrą konserwację (np. Noxudol). Niestety o dobrą firmę która zajmuje się taką usługą jest ciężko. Wszystkie usługi w cenie 1-1,5 tyś. darujmy sobie. Dobra konserwacja musi swoje kosztować (podwozie, nadwozie, zawieszenie, profile wewnętrzne). Do tego dobry wosk na lakier co 1/2 roku.

• 1 rok później...

Jak Madzia to również polecam 2.5 PB a tym bardziej do takiej dużej kasty jak CX5

Słabsze jednostki nie jadą a nawet 2.5PB mimo dużej pojemność dupy nie urywa swoim osiągami.

Silniki są ekonomiczne i bezawaryjnie ale myślę że dowiesz się więcej na forum Mazdy niż na wędkarskim :)

przypadkiem trafiłem an watek ...

........ ale mnie kolega rozbawił

cx5 duzym autem....ooooo .....  leżę

YMMD

• Like 1

MIałem 6 z 2004 i sprzedałem tylko dlatego, że ruda ją jadła w zastraszającym tempie, ale mechanicznie bez zarzutu. Teraz mam 3 z 2009 i CX5 z 2015 (po lifcie) i problemu z rdzą na ten moment nie zauważyłem, a średnio 2 razy w roku oglądam auta od spodu. Mechanicznie podobnie jak z M6 nic się nie dzieje.

• 2 lata później...