Skocz do zawartości

Drwęca

Gość trilung

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzi na maxa ciepło i dobrze się chodzi brzegiem. Widziałem kilka ryb ubitych i wypatroszonych.niestety na takich „Łowach” trzeba się z tym liczyć , co się zobaczy to się nieodzobaczy. Ale poza tym , miło się próbuje łowić

Ważne by być w zgodzie z samym sobą i swoją postawą dawać przykład.

• Like 1

Byłem , zobaczyłem i przegrałem , niestety  bez kontakyu z rybą aleee  , rozmawiając z wędkarzami  co niektórzy połowili  55 cm , 60 , 63 cm , u jednego gościa osobiście widziałem  rybke około 50 cm akurat strzelał fotę i do wody .  Kumpla znajomi którzy byli przy Lubiczu widzieli około 10ciu wyjętych ryb .  W niedzielę znowu spróbuje cośiko złowić

Nie 11, i nie na 150

Ludzi jest znacznie więcej

A ryb już padło Ok 30

Info do 10 rano pewnie jest więcej

Ciekawe masz info. Zwłaszcza, że o 10 złowionych było 6 ryb...

Generalnie skończyło się na +/- 25 rybach. Lwią część stanowią ryby złowione w Lubiczu. Pusto po raz trzeci z rzędu na otwarciu było powyżej autostrady. Pojedyncze trocie łowiono na Złotorii.

Ostatnie trzy otwarcia to stabilne, choć nędzne wyniki.

• Like 4

Drwęca ma to do siebie, że pierwsze srebrniaki jeśli się pojawiają to w kwietniu. A najczęściej w maju. Do tego czasu mamy jedyna opcję w postaci keltów. Nie ma ich, nie ma alternatywy. Taki to urok rzeki z dała od morza.

Niestety sprawdza się zasada - nie ma lodu ryba chodu.

• Like 1

Gdzie znajdują się tzw łąki?

P.s

. jestem obecnie w kołobrzegu

Jadąc drogą 163 na Białogard mijasz Wrzosowo(we Wrzosowie też możesz skręcić w prawo i dojechać do mostu na Parsęcie około 1 km ale to na marginesie) następnie m.Łykowo jest parokilometrowa prosta,po prawej stronie jest pole na końcu prostej przed zakrętem w prawo w dół będzie ściana lasu i tam trzeba skręcić w prawo.Na wjeździe jest duża kałuża(uważać) potem jedziemy prosto wjeżdzamy w las, po około 50m jest zjazd w prawo w dół (uwaga na kamień po prawej można uszkodzić podwozie)dojeżdzamy na tzw.łąki daszewskie .TMP otwiera tam sezon trociowy.Można iść w lewo łąką i rzeką iść w kierunku Karlina można w prawo wtedy dojdziemy w tzw.buki.To tyle,połamania kija.oczywiście na rybie.Wodą cześć.

Gdzie znajdują się tzw łąki?

P.s. jestem obecnie w kołobrzegu

Jadac droga 163 na Białogard mijasz Wrzosowo(skrecajac wprawo na koncu wioski dojedziesz do mostu na Parsecie okolo 1km) nastepnie mijasz Łykowo potem jest kilkukilometrowa prosta po prawej stronie jest pole,przed zakretem w prawo w dol bedzie sciana lasu tam nalezy skrecic w prawo na srodku wjazdu jest spora kaluza,jadac dalej wjedziemy w las po okolo +-50m jest zjazd w dol( uwaga na kamien po prawwej mozna uszkodzic podwozie) dojedziemy na tzw.łaki daszewskie.TMP otwiera tam sezon trociowy sa tam stoly i lawki,idac w lewo laka dojdziemy do rzeki mozemy isc w lewo w kierunku Karlina mozna isc w prawo wtedy dojdziemy na przeciwko wjazdu na łaki dalej nie przejdziemy wysoka woda i bloto.Mozna tez w prawo wtedy dojdziemy do slynnego dabka i bukow.To tyle polamania kija oczywiscie na rybie woda czesc!

Przestań cytować własny post, napisz wyjaśnienia w kolejnym

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Witam moze nie w temacie Drwęcy.Rega słabo cieszcie sie na waszych rzekach nie odlawiają ryb w czasie tarła Tak jak wlaśnie robią na Redze.Doją tą piękną rzeke żeby pozyskać ikre????I mieć na zarybianie innych rzek.Jebane PZW.Ryby byloby sporo ale Tak to jest jak odlowi sie kilka set ryb.Pozdrawiam

Witam moze nie w temacie Drwęcy.Rega słabo cieszcie sie na waszych rzekach nie odlawiają ryb w czasie tarła Tak jak wlaśnie robią na Redze.Doją tą piękną rzeke żeby pozyskać ikre????I mieć na zarybianie innych rzek.Jebane PZW.Ryby byloby sporo ale Tak to jest jak odlowi sie kilka set ryb.Pozdrawiam

Nie wiem skąd czerpiesz swoje info ale dwie rzeczy się nie zgadzają. Po pierwsze odławiają tarlaki na Drwęcy. W tym roku 120 ryb o wadze około 700kg. Po drugie to na Redze w odróżnieniu od Drwęcy jest tarło przeżyciowe. Tak przynajmniej twierdzi kolega, który mieszka nad Rega. Wg jego wiedzy znaczna część ryb, tych które rokowały przeżycie, wypuszczono. Na Drwęcy każda dostała w łeb.

Ale to nie odłowy są problemem. Ani nawet fakt czy zabija się tarlaki czy wypuszcza. Mamy za oknem co widać. Ciepła jesień i niska woda powodują, że każdy przybór wody „czyści” rzekę z ryb. Tak było od kiedy pamietam, a biegam za trociami 30 lat.

• Like 6