Skocz do zawartości

Pstrągi 2020

zandermafija

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj 2 pstrągi z czego tylko jeden do foty się nadawał ;) Odcinek rzeki na którym byłem nie przypominał tego sprzed roku :( Oprócz pstrągów które były głównym celem wyprawy udało się wydłubać 3 grube szczupaczki i tu muszę pochwalić flurocarbon 0.26mm od berkleya który poradził sobie z zębami pajków :) 

post-58942-0-50046000-1577894910_thumb.jpg

• Like 48

Gratulacje dla łowców. Szczególnie dla kolegi z wątku muchowego. 68 cm to kawał ryby.

U mnie dzisiaj 3 gżdyle- 35-39 cm plus dwa niezacięte (też rekordowe nie były). Woda mała. Najważniejsze, że już się zaczęło ????.

• Like 6

U mnie chuderlaczki, 45 I 35 tki na początek sezonu, oczywiście na jiga, zależy jak się trafi, są też grube, najważniejsze że są I mają się dobrze. Dzisiaj krótki rekonesans, wychodzę z założenia lepiej łowić I wypuszczać, niż pozwalać innym łowić I zabierać.8cb129c8db2c4de28823ea2a599d6866.jpg790719fa04af95b0a66b43b511e22883.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 30

Ja pierwszego stycznia poszedłem w dość popularne miejsce. Jeden kropek niewymiarowy mi spadł. :blink:

Zmieniłem miejsce na mniej dostępne (w sezonie zakrzaczone bo nikt nie chodzi) :ph34r:

Drugi rzut i już kolega zaczął się kręcić w wodzie :) takie podejście mi się podoba!

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Cześć, po sąsiedzku w okolicy Bydgoszczy masz rzeki:

Rzeka Wda (Czarna Woda)

Rzeka Prusina (Od jej źródeł do ujścia do rzeki Wda)
Rzeka Brda w Bydgoszczy

Rzeka Brda 2 Okolice Borów Tucholskich.

Mapa OPZW Bydgoszcz  masz w poniższym linku:

https://www.google.com/maps/d/viewer?shorturl=1&mid=1JQw0gdqH-9xuAanQU2wXndMNIYs&ll=53.402849010814116%2C18.09192508715239&z=10

• Like 2

Kiedyś to dopiero był problem znaleźć fajną miejscówkę, jezioro, rzekę czy rzeczkę. Teraz w dobie Internetu, Fejsów, Forów, Gugulów to wszystko można znaleźć nie wychodząc z domu. Choć też trzeba się trochę wirtualnie pomęczyć. I teraz się już nic nie ukryte, jedynie co do rybostanu nie ma pewności dlatego trzeba szukać, jeździć i łowić. Można też tak znaleźć swoje własne ELDORADO. Jeżeli szukasz rzek koło Torunia to jeszcze ta mapka może się przydać (PZW Toruń).

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1cwdQZsUrLO3Tz6YTvk-LDABeLM4&ll=53.55540576603248%2C18.561693049961036&z=11

• Like 1

Z obserwacji. Pstrągi jak każda ryba po tarle jest nim osłabiona-wychudzona. Ryby przed tarłem nabierają masy na zapas, pstrągi z racji okresu muszą jeszcze więcej przybrać na wadze. Po odbytym tarle jest wychudzona, bo się przemieszcza na tarlisko, samo tarło też trwa dłuższa chwilę. Ryba w tym okresie nie żeruje więc siłą rzeczy traci na wadze. Po tarle jest jej trudniej odzyskać wagę ze względu na mniejszą ilość pokarmu niż w lecie. Nawet na żyznej wodzie trzeba kilka tygodni. Ryba, która do tarła nie podeszła niewiele traci bo dla niej cykl rozrodczy nie wpłynął w tak destrukcyjny sposób jak na ryby które do tarła przystąpiły.