Piotr Gołąb Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Nad rzeką najlepiej 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kankar Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Wspominki - dzień konia! Cały weekend piękna pogoda kusiła wyjazdem skoro-świt, ale zakaz to zakaz… Chociaż ryby odetchną… Zostają wspominki z ostatniego wyjazdu Będzie długo ale warto doczytać od końca:) Schemat podobny jak ostatnio, wyjazd przed świtem -> kierunek Dunajec! Dzień wita mnie pięknym wschodem słońca. Dojeżdżam na miejsce, słoneczny poranek, słaby wiatr - warunki super! Nastawiam się na pstrąga. Brodzę w wodzie i sprawdzam przez 2h wcześniej upatrzone miejsca - efekt? Jedno puknięcie w nurcie.. Odpuszczam miejsce i schodzę kilkaset metrów w dół rzeki na silniejszy prąd.Dojeżdża do mnie brat, wymieniamy kilka słów o tym jak świat się przewrócił na głowę i o ostatnich rybach. W tym samym czasie mijamy dwóch innych wędkarzy ( zaczyna być ciasno). Na szczęście poszli w górę rzeki Brat - specjalista od kleni, po chwili wyciąga grubasa pod 50 cm. Gratulacje, szybka fota i ryba wraca do wody. Łowimy dalej. Idę w bystrzyce - w tak silnym nurcie ciężko o swobodne prowadzenie. Po drugiej stronie rzeki widzę kuszące przelewy i lekką cofkę - miejsce idealne, jednak jest z 50m ode mnie czyli poza zasięgiem rzutu.Wpadam na głupi pomysł! Mam starą niebiesko-srebrną boleniówke kenarta(ukleja 6cm, 10gr), której nie będzie żal stracić. Plan jest krótki: przerzucam główny nurt, nad przelew i spuszczam prowadzać lekko wobler z nurtem przez przelew. Mam nadzieję na klenia. Pierwszy rzut - nie doleciał. Drugi rzut - cel osiągnięty! prowadzę przez przelew i czuję szarpnięcie, myślę sobie - może o coś zahaczyłem pod wodą? Skała ? Krzak? Z takiej odległości nie widzę co jest pod wodą. Trzeci rzut - liczę się ze stratą… prowadzę jak poprzednio, wobler spływa przez przelew i jest strzał - siedzi!Czuje na kiju, że będzie zabawa:) Ryba od razu w dół rzeki, gdzie ma większe szanse ode mnie. Kołowrotek gwiżdże, śwista a ja z bananem na ryju ciesze się jak dziecko, że plan zadziałał Ryba raz w dół , raz w górę. Udało mi się ściągnąć ja poza prąd i tu już walka jest po mojej stronie. Ściągam do siebie i z zaskoczeniem mówię - qrde pstrąg! Piękny, tłusty - w końcu!Tym razem straszy brat mi gratuluje(podwójna radość ) szybka miara , jest 45 cm. Fota i do wody. Jak się okazało był to dopiero przedsmak i trening tego co będzie za chwilę… Rozmawiamy o głupim pomyśle boleniówki i o „terytorialności” pstrąga, ale postanawiam powtórzyć zabieg z tą różnicą, że spuszczam wobler może 2 m dalej zanim zacznę ściągać (niby oszołomiona ukleja co wpadła z przelewu;). Brat nie zdążył nawet odejść… 1,2,3 rzut pusto, a za 4'tym takie pierdolnięcie, że poczułem w łokciu! Kołowrotek gwizd, świst, pisk! Teraz dopiero czuję co to silna ryba na kiju!Plecionka tnie wodę w każdą stronę, wołam do brata z nerwem - patrz co się dzieje! Ryba robi co chce, tnie wodę w dół, w górę, muruje do dna i pod powierzchnię. Po chwili z odległości ponad 40m widzę duży, żółty błysk. Co to brzana? W sumie tłumaczyłoby to jej siłę. Ale ryba dalej robi swoje i to po drugiej stronie rzeki. W momencie jak ciśnie pod prąd, ściągam ją w główny nurt, tutaj jeszcze większa jazda bez trzymanki - ryba robi co chce. Po chwili ciśnie w górę rzeki . Brat pyta co z hamulcem, że nie pracuje ?A ja ledwo nadążałem trzymać napiętą pletkę i ściągać. W końcu wyrównała na naszą wysokość i wypłynęła pod powierzchnię. Staliśmy dosłownie kilka metrów obok. Najpiękniejszy widok jaki widziałem. W tak silnym nurcie ryba bez problemu stała w miejscu bez względu na pęd wody. Pochwaliła się jak silną jest rybą! Zrobiła jeszcze kilka nawrotów i piękną świecę przed nami. W końcu brat podebrał rybę 2 razy mniejszym od niej podbierakiem ;P .szybka miara -> TROĆ 70 cm! Język się plącze, ręce i nogi drżą ze szczęścia i podziwu:) Przyznam się szczerze, że w tym nurcie dała mi ostro popalić Mogłem już wracać do domu, chociaż miałem jeszcze jedno niezacięte branie w nurcie ;P Reszta na zdjęciach ) NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez bartsiedlce 55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Trochę z innego podwórka, oglądam filmy człowieka od ponad roku i nie mogę się napatrzyć 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Gdzie ten wedkarski Raj?Cos pieknego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Gdzieś we Włoszech. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) W takim ciurku, takie ryby. Wystarczy jak widać małe podmycie w rwistym strumieniu i ryby w spokoju rosną do dużych rozmiarów. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez hardy50 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) "Czterdziestaczek". Zaczyna się rójka chruścika. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Mysha 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Najpierw pozbierałem śmieci, a później woda w ramach rewanżu dała mi 4 rybki. Największy czterdziestaczek zapozował do zdjęcia.Parkinson? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Tak. Jest na zdjęciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łukasz zagan Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzisiejsza zdobycz. Były jeszcze 3 ale nie forumowe i do tego klenik. Na swojego woblera. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez łukasz zagan 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Kolejny jak malowany, przyładował w dużego jiga prowadzonego po łuku, byłem nie przygotowany bez podbieraka, nie ubrany , czekałem na kumpla, postanowiłem sobie rzucić. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Bardzo silna wiosenna kluska po szybkiej sesji wraca do swojej jamy :-) 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Ucieszył mnie ten dzisiejszy rybek. Po pierwsze, że się coś złapało po tak długiej przerwie. A po drugie, że to pierwsza ryba na własnoręcznie wyklepaną blaszkę 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Taka rybka popołudniowa była większa prawdopodobnie nowe pb, ale cóż ta też śliczna. Kijek matagi ss LL + luvias 2500 + 0.6 pe ygk do tego metr fluorocarbonu 7lb Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Szybki wypad po pracy nad wodę, mimo ponad 60 km w jedną stronę to się opłacił.Trzy rybki w wymiarze z czeko jeden uwieczniony na foto. Rybka 45cm. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez MarcinZ 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 58centymetrów pięknego pstrągowego szczęścia. Rybę złowiłem nimfą przy użyciu jedenastostopowej wędki Trapera w klasie 3. Pstrąg jest mocno okaleczony przez wydrę, poszarpany ogon.Mam nadzieję, że do tarła się jakoś zagoi tym bardziej, że to mocna samica.Pozdrawiam serdecznie 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Cały dzień szukałem pstrągów po najgłębszych dziurach bez efektu. Na koniec piękne branie spod kilku gałęzi na wodzie po kolana, wobler łamana"szóstka" dzisiaj okazał się skuteczniejszy niż sierściuchy. 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. niedzielski Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jak co roku trzeba było odwiedzić Dunajec.Ryb jest tyle , że jak ktoś ma ochotę się wyżyć, to gorąco polecam. Roił się March Brown, na suchara złowilem jednego , zdecydowanie wolały nimfę również w kolorze brązu i fioletowym akcentem.W Sumie z Rózgasiem złowiliśmy ponad 100 ryb, zdecydowanie większość w okolicy 30 do 40, ale trafiały się większe. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka 55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODYSEUSZ Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Piekny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Dunajec w nieco mniej popularnym i zdeptanym miejscu ???? 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 U mnie dziś taki wyścigowiec się zameldował 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatWy Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 taki 40'staczek 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pawlikowski Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Magia poranka.Każdy ma własną filozofię wędkarską. Dla mnie liczy się kontakt z naturą. Bardzo często uganiając się za "kropkowańcami" wybieram malownicze ciurki, które pod względem wielkości i ilości łowionych ryb nie zachwycają. Natomiast są w ścisłym topie w kategorii walorów estetycznych. Wody jak na lekarstwo - letnia niżówka. Widoczki piękne, rybki małe co jakiś czas widać. Indiańskie podchody przynoszą sukces w postaci pięknie wybarwionego lorbasa. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez pawlikowski 63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak co roku trzeba było odwiedzić Dunajec.Ryb jest tyle , że jak ktoś ma ochotę się wyżyć, to gorąco polecam. Roił się March Brown, na suchara złowilem jednego , zdecydowanie wolały nimfę również w kolorze brązu i fioletowym akcentem.W Sumie z Rózgasiem złowiliśmy ponad 100 ryb, zdecydowanie większość w okolicy 30 do 40, ale trafiały się większe. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu TapatalkaOS muchowy czy spinningowy? Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzielski Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Muchowy. Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi