Skocz do zawartości

Pstrągi 2020

zandermafija

Rekomendowane odpowiedzi

(...) One po prostu były pomimo ogromnej presji człowieka, pomimo małego procenta wkładu z tego co dajemy od siebie (...)

Czyli wg Ciebie tylko "futrzaki" są odpowiedzialne za spadek pogłowia pstragów w Twoich rzekach? Żadne inne parametry środowiska nie uległy zmianie?

Filip14.

Przed południem łowiłem różnymi nimfami. Dość realistyczna stonowana nimfka zwana potocznie "raczkiem" dała mi najwięcej ryb.

0bb60255629427d6med.jpg

Około południa pokazały się na wodzie jętki i nieliczne chruściki. Jednak pstrągi wybierały te pierwsze. Nimfy i suche muszki wykonane na haku nr. 14

9a5f254ca9ac96a3med.jpg

Edytowane przez Zielony
  • Like 11

Dziś był bardzo aktywny dzień z Rózgasiem, były pstragi łowione, wpuszczane i wypuszczane. Taka trochę nielegalna inicjatywa. Ale warta zachodu.

https://youtu.be/TqryBF44MxE

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez niedziel_jig
  • Like 10

Arturze, jak Ty to wahadełko prowadziłeś w takiej płyciźnie? Nie ryło dna?

GRATULACJE! :clappinghands:

Dziękuję

Mała wahadłówka to najlepsza przynęta do poprowadzenia w takich wrunkach. Druga sprawa, że nie prowadzę po płytkim, tylko przez dołek po prawej stronie. Z niego chyba ze trzy razy wyskakiwał taki fajny trzydziestak. Ale tylko straszył blaszkę ????

• Like 1

Nizinny odcinek małej rzeczki. Jadę z myślą kuszenia jazi i kleni. Widzę w toni kilka ryb i podaję im nimfki na cienkiej żyłce. W pewnym momencie wśród ryb pojawia się ogromny cień ryby. Pomyślałem, że to kleń gigant. Cichutko podaję nimfy i ku mojemu zdziwieniu ryba wychyla się w bok i na moich oczach wchłania kiełża. Zacinam i już widzę, że to pstrąg gigant. Hol był piękny i pełen emocji. Pomiar wskazuje 65cm. GIGANT, tym samym moja radość jest ogromna. Dziki piękny pstrąg a dodatkowo wiem gdzie żyje. Po wczorajszej arytmii serca ani śladu. Gdyby tylko nie ten koronawirus przytłaczający rzeczywistość. Wędka Traper Guide w klasie 3 AFTM długości 11 stóp. Żyłka 014 i nimfa imitująca szarego kiełża.

Piotr, gratuluję skuteczności. Piękne okazy :clappinghands:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 5

W końcu i ja znalazłem chwile by moc wyskoczyć na ryby. Trzy brania, trzy pstrągi. "Najszczuplejszy" mimo, iż ta sama stołówka taki trochę zabiedzony, ale były ślady na pysku po siłowym holu więc musiał trochę głodować. Wszystkie wyholowane Qualią PT 602 na koguciki mojej produkcji. Mimo sporych rozmiarów ryby bardzo szybko trafiały do podbieraka, kilka sekund i na brzegu.Co ciekawe ten największy trafił najszybciej. Przypuszczam,że jeszcze trochę większego da radę bez problemu wyholować.

post-51283-0-81254600-1589206885_thumb.jpg

post-51283-0-32617700-1589206912_thumb.jpg

post-51283-0-37222200-1589206958_thumb.jpg

• Like 21