Zybi81 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Pstrąg wieczorową porą ???? 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Potokowiec, bass malogebowy i klen amerykanski.... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Dzisiaj deszczowo i o dziwo pusto nad moją rzeką; straszny deficyt wody przez co ryby czujne, więcej wyjść niż ataków. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeszcze kilka dni i tegoroczny sezon pstrągowy dobiegnie końca. Nieustannie od wielu lat ta końcówka sierpnia powoduje u mnie jakąś dziwną choć w gruncie rzeczy pozytywną mieszankę uczuć. W głowie przewijam "rejestr" miejsc gdzie jeszcze warto spróbować, bo kilka wyjść konkretnych ryb w tym roku udało się zanotować. Sporo przed wschodem słońca zabieram kolegę i ruszamy nad rzekę. Od kilku dni noce są wyraźnie chłodniejsze a to znak, że ryby powinny wykazywać już właściwą dla tego okresu aktywność. Niespiesznie montuję kijek, na końcu ląduje szaro bury jig na lekkim wolframie. Żeby nie wchodzić sobie na głowę i nie płoszyć czujnych pstrągów rozdzielamy się, ja niezmiennie wybieram trasę " pod prąd " . Kilka minut i jest pierwsze wyjście, nie duży choć pięknie ubarwiony kropek zgarnia sierściucha spod samych nóg. Kilkanaście metrów powyżej pod nawisem gałęzi wierzby widzę ładną zbiórkę. Ustawiam się bardzo powoli i posyłam nieco wyżej lekkiego jiga. Reakcja jest natychmiastowa jednak pstrąg tylko musnął delikatnie sprawdzając z czym ma do czynienia. Poprawiam podbijając nieco agresywniej, złoty błysk i woda zaczyna się gotować. Wchodzę szybko do wody, pięknie wybarwiony samczur targa mocno łbem i po szamotaninie na krótkim dyszlu jest mój. Przynęta tkwi głęboko w podniebieniu. Kolega jest jeszcze blisko mnie, pstryka kilka fotek i potok wraca do wody. Jeden z piękniejszych kolorystycznie w tym sezonie bez wątpienia. Krótka gawęda i rozchodzimy się łowić, bo ewidentnie są na chodzie. Łowię na płytkim odcinku łąkowym gdzie wcześnie rano pstrągi najczęściej ustawiają się na wodzie po kostki, są przy tym ostrożne do granic i płoszy je każdy nieostrożny krok. Na płytkim garbie porośniętym moczarką widzę uciekającą pod drugi brzeg pokaźną smugę. Niestety za bardzo wychyliłem się zza traw i zmarnowałem szansę na piękną rybę. Co jakiś czas jiga zjadają różnej wielkości ryby; to jeden z takich dni kiedy łowi się w pełnym "napięciu" bo w każdej chwili jest szansa trafić konkretnego kropa. Zmieniamy na koniec odcinek rzeki, niestety gubi mnie zapominalstwo bo po dobrych dwóch godzinach łowienia i szarpania się z zaczepami wypadało by przewiązać zestaw. Nie zrobiłem tego jednak i po atomowym braniu może dwa metry od szczytówki gruby, być może życiowy pstrąg rwie świeżą i stosunkowo grubą żyłkę.Szkolny błąd, jedyny pozytyw to muchowy bezzadziorowy hak którego ryba powinna bez większych problemów się pozbyć. Jeszcze kilka dni, po cichu liczę na małą dogrywkę ... . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez bartsiedlce 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Sezon niestety się kończy , taki czterdziestaczek Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez Mateusz95s 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilox Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Czym obławiacie głębokie spady wody za kamieniami z silnym nurtem? Wszystko co wrzucę do 10gr nie dotykając dna spływa mi zaraz za te przegłębienia. :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Czym obławiacie głębokie spady wody za kamieniami z silnym nurtem? Wszystko co wrzucę do 10gr nie dotykając dna spływa mi zaraz za te przegłębienia. :/Stan ponizej zagłębień i oblawiaj 10 gramami kontrolujac spływ z nurtem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zielony Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Pierwszego stycznia korzystając z wyjątkowo łagodnej aury pojechałem z bratem nad mini rzeczkę poszukać pstrągów i okoni. Dzień był wyjątkowo udany bo złowiłem pięknego potokowca na 56cm. Przynętą był obciążony streamerek ale łowiłem spinningiem.Na zakończenie sezonu, dosłownie przedostatniego dnia postanowiłem odwiedzić miejscówkę i udało mi się złowić go ponownie. Tym razem muchówką Trapera GST w klasie 3 AFTM i skromniutką nimfą imitującą kiełża. Urósł bo obecnie ma równe 60cm. Ale jakaś bezczelna wydra obgryzła mu ogon. Fotka z wiadomych względów taka na szybko bo też dzień był bardzo gorący. Dzielę się moim szczęściem na forum i też gorąco namawiam do wypuszczania takich ryb, zresztą od tego roku obowiązuje wymiar widełkowy dla pstrągów i ryby powyżej 50cm mamy obowiązek wypuszczać. Proszę mi wierzyć, że warto.Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Zielony 63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zakończenie sezonu pstrągowego w sposób najlepszy z możliwych - muchowa życiówka - 44cm :) Wiem, że przy prezentowanych tu okazach może nic specjalnego, ale też nie jestem jakimś specjalistą od pstrągów, a muchą bawię się dopiero 3 sezon. Jest potencjał do poprawy... 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Koncowka sezonu pstragowego. Woda zaczyna powoli sie ochladzac wiec teczaki powoli robia sie aktywne. Nabieraja tez kolorow przed tarlem. Przytrafil sie tez calkiem spory bassik malogebowy.... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Wczorajszy na zakończenie sezonu (wziął na suchara) : 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Ostatnie 2 dni. Tyle zostało mi na pożegnanie się z kropasami w tym sezonie. Niewiele. Mało czasu więc budzik pierwszego dnia dzwoni o 3.30. Po co tak wcześnie? Nie wiem Słońce wstaje przecież przed 6.00. Robię kawę i wspominam cały mijający już niestety pstrągowy sezon 2020. Jak zwykle ze wszystkich wyjazdowych planów udało zrealizować się może połowę. No cóż, będzie co robić w przyszłym sezonie Godzina 4.00 już jadę. Do przejechania ponad sto kilometrów. Rzeczkę tradycyjnie wybrałem niewielką Jest pięknie. Mimo że miało być deszczowo i pochmurnie właściwie cały dzień pięknie świeci słońce. Pstrągi? Są, kilka ale nie wielkie 30-35 cm. Największy może na oko koło 37-38cm do tego jedno piękne wyjście już takiego 40staka. Szkoda. Nie trafił w przynętę. Wracam do domu zadowolony ale z lekkim niedosytem. Przydałoby się coś większego na koniec sezonu Poniedziałek 31 sierpnia budzik dzwoni później. Rano ulewa. Nic z tego nie będzie. Wygląda na to, że wczorajszy dzień był tym ostatnim pstrągowym dniem w tym sezonie. Koło godziny 14.00 przestaje padać. Szybka decyzja. Jeszcze zdążę na te ostatnie kilka godzin, minut Od 16.00 do godziny koło 19.30 nawet wyjścia. Ostatnie rzuty przed zachodem słońca. Ściągam woblera twiczując i w pewnej chwili widzę potężne cielsko a następnie charakterystyczne dla pstrąga "zebranie przynęty" Jest!! Ale kaban!!! Niewielkich rozmiarów ciek sprawia jeszcze, że ryba wydaje się dużo większa niż jest naprawdę Długa walka. Rybki nie mierzę i szybko wypuszczam do wody. Przy tak długim i męczącym holu każda sekunda się liczy. Rybka szczęśliwie odpływa a ja jeszcze szczęśliwszy wracam do domu. Zamknięcie sezonu jak z bajki Do zobaczenia w 2021 NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Może nie największy , ale za to pięknie ubarwiony i waleczny , ostatni POTOK w tym sezonie, popłynął zbierać siły do nadchodzącego tarła. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Kropki na zakonczenie sezonu Udane 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. osiak Opublikowano 12 Września 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Dzień konia68 i 64cmDużo większy może nawet 75cm spadłMała rzeka w UK 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) 64 na 7cm WOBIEGO68 Salmo bullhead 6 Było jeszcze kilka mniejszych 50+Naprawdę dobry dzień a nawet pół dnia Wedka batson rx6 9’ i bodajże 14lbPlecionka varivas 14lb i FC 0.4mm Edytowane 23 Września 2020 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 To rybki z zeszlego tygodnia. Jeden teczak i jeden klen (chub) na smuzaka. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) Koncowka sezonu..... Edytowane 4 Października 2020 przez Kwinto 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 Bo jest już po sezonie. Dopiero 1 stycznia można oglądać ;-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2020 YouTube zablokowal filmik. Zazwyczaj nie ma problemu z uzywaniem podkladu muzycznego znanych zespolow rock'owych. Tym razem nie przeszlo ACDC Thunderstruck. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 YouTube zablokowal filmik. Zazwyczaj nie ma problemu z uzywaniem podkladu muzycznego znanych zespolow rock'owych. Tym razem nie przeszlo ACDC Thunderstruck. Sporo się zmieniło ostatnio na YT z muzą. Teraz zostaje tylko darmowa z googla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 tylko po co muzyka w trakcie holu? wolę posłuchać dżwięku wyciąganej plecionki/żyłki z kołowrotka i poczuć chociaż odrobinę tego co doświadcza łowca Coś jak na tym filmie: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) YouTube zablokowal filmik. Zazwyczaj nie ma problemu z uzywaniem podkladu muzycznego znanych zespolow rock'owych. Tym razem nie przeszlo ACDC Thunderstruck. Wyglada na to, ze odblokowali. Napisalem prosbe do wlasciciela copyrights do "Thunderstruck" aby pozwolil uzyc mi podkladu muzycznego do mojego filmiku. Moze podzialalo. W tej chwili filmik jest do poogladania. Edytowane 6 Października 2020 przez Kwinto 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Bo jest już po sezonie. Dopiero 1 stycznia można oglądać ;-) Ja wedkuje w Stanach. Sezon na pstraga jest otwarty do 15-pazdziernika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 Ja wedkuje w Stanach. Sezon na pstraga jest otwarty do 15-pazdziernika.Spoko rozumiem, to był żart że w Pl nie mozna oglądać w czasie okresu ochronnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi